Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   

MALUL ile ENGELLİ arasında fark var mı?

Şubat 1980 tarihinde ilk defa sigortalı olan, yaklaşık 1650 gün çalışıp prim ödeyen, sonra Bağ-Kur’a girip 1620 gün Bağ-Kur primi ödeyen ve son olarak tekrar SSK’lı olarak çalışırken yüzde 68 oranında işgücü kaybı ile sağlık kurulu raporu almasına rağmen Bölge Sağlık Kurulunda malullük oranı yüzde 54’e düşürülen okurumuz, kısaca durumunu özetledikten sonra şöyle bir sitemde bulunuyor:
SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz ettim. Reddedildi. Sonrasında yüzde 68 özürlü (engelli) raporuyla vergi indirim belgesi aldım. Yeniden emekliliğe başvurdum. Bu kez sen 4-b’lisin diyerek dosyamı Bağ-Kur birimine gönderdiler. Bölge Sağlık Kurulu malullük oranımı yine yüzde 60’ın altına düşürüp beni emekli etmedi. Bağ-Kur biriminde çalışan memur, “Sen 4-a’ya tabi olsaydın Bölge Sağlık Kuruluna gitmeden emekli olabilirsin” dedi. Bu mümkün mü? Mümkünse nerde kaldı eşitlik, böyle kanuna nasıl reform denir. Ne yapmamı önerirsiniz?

KİMLER MALUL KİMLER ENGELLİ SAYILIYOR?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, yapılan muayene sonucunda sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenler “MALUL” sayılır. Bu ve benzeri durumda olan kişiler daha az prim ödeyerek yaş şartı aranmaksızın erken emekli edilir.
Malul sayılan kişiler en az 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödemesi ile emekli olabilirler. Buradaki kritik nokta kişinin çalışmaya başladıktan sonra malul olmasıdır.
Buradan hareketle ilk defa sigortalı olduğu tarihte çalışma gücü kayıp oranı yüzde 60’ın üzerinde olanlar (yani işe girmeden önce engelli olanlar) malullük sigortası kapsamında değerlendirilmez. Bu kişiler hakkında malullük sigortası hükümleri uygulanmaz. Bunlar ise “ENGELLİ” (özürlü) sayılır.
Fakat bu sigortalıların hem iş bulabilme hem de buldukları işte sürekli çalışma imkanları düşük olduğu için haklarında özel hükümler uygulanarak daha kolay şartlarla emekliliğe hak kazanırlar. Biz buna “Engellilere Tanınan Özel Emeklilik” düzenlemesi diyoruz. Belirtelim ki; engellilere (özürlülere) tanınan kolay şartlarla emeklilik düzenlemesi Anayasamızın devlete dolaysıyla SGK’ya yüklediği bir görevdir.

KURUL DA DİRETİRSE MAHKEMEYE GİDİN!
Sigortalı, çalışma gücünü kaybettiğine dair sağlık raporunu SGK’nın anlaşmalı olduğu herhangi bir sağlık hizmet sunucusundan değil, direkt olarak SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularından almalıdır. Sağlık hizmet sunucularının verdiği rapor doğrultusunda Bölge Sağlık Kurulu, malullük oranını belirlemekte, sigortalı malullük oranına itirazı ilgili Merkez Müdürlüğü aracılığıyla SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na yapmalıdır. Şayet SGK Yüksek Sağlık Kurulu da malullük oranını düşük belirlemişse artık bundan sonra itiraz değil İş Mahkemesine dava açmak gerekir.
Sosyal Güvenlik Reformu olarak isimlendirdiğimiz 5510 sayılı Kanun’un en beğendiğimiz tarafı, hiç kuşkusuz norm ve standart birliğinin sağlanacağına, diğer bir anlatımla sigortalılar arasındaki ayırımın kalkacağına olan inancımızdı. Anayasa Mahkemesinin, Kanunun bazı maddelerini iptali nedeniyle fiilen norm ve standart birliğini sağlamak maalesef mümkün olmadı. Ancak aradaki bazı haksızlıkların en azından uygulama birliği ile aşılması mümkündür. Gerçekten de yazımıza konu olan sigortalımızın, uygulama birliği sağlandığı takdirde emekli olması gerekmektedir.
Usulüne uygun olarak özürlü raporu alan ve özür durumunu tespit eden kişilere daha az prim ödeyerek emekli olma hakkı tanınmıştır. Kanunun 28. maddesinde bu durum şu şekilde ifade edilmiştir.
“Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.”
Görüldüğü üzere ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılacak kadar özürlü olanlar malullük sigortasından yararlanamıyorlar ama 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeyerek emekli olabiliyorlar.

RAPOR ORANINA GÖRE “KOLAY EMEKLİLİK”
Kanunun getirdiği kolaylık bununla da bitmiyor. Maddenin devamında;
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
* Yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
* Yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94. madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.
Görüldüğü üzere sakatlık derecesi yüzde 40 ve üzerinde olanlar için sakatlık durumuna göre emeklilikte bazı kolaylıklar getirilmiştir.
Özürlü kişilerin emeklilik şartlarını düzenleyen kanun maddesinde 4-a’lılar (SSK) için ayrı 4-b’liler (Bağ-Kur) için ayrı bir düzenleme öngörmemiştir. Dolayısıyla kanuna göre sigortalıların almış oldukları özürlü raporu ister 4-a’lı ister 4-b’li olsun kurum sağlık kurulunca incelenecektir.

OKUYUCUMUZA VERİLEN BİLGİ YANLIŞ
Okuyucumuza memur tarafından verilen bilgi tamamen yanlıştır. Şayet memurun söylediği bir şekilde kurum uygulaması varsa 5510 sayılı Kanunun 28. maddesi ihlal ediliyor demektir. ŞERİF AKCAN / Türkiye / 10.01.2010

 
       
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.