Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Şirkete kayıtlı olması ve işte kullanılması şartıyla binek oto giderleri masraf yazılabilir

Soru: Şirkete ait binek otomobillerin yakıt, bakım, servis harcamaları gider yazılabilir mi? Bu harcamaların KDV si indirim konusu yapılabilir mi?

Cevap: Şirketlerin, vergilendirilecek safi kurum kazancı, Gelir Vergisi Kanunun ticari kazanç hükümlerine göre belirleniyor(KVK Md. 6/2). Kiralama yoluyla edinilenlerde dâhil olmak üzere, işletmede kayıtlı olan ve işletmede kullanılan taşıtların giderleri vergilendirilecek safi kazancın tespitinde, ticari kazançtan indirilebiliyor(GVK. Md.40/1-5) Katma Değer Vergi Kanununa göre de mükellefler, faaliyetlerine ilişkin olarak, kendilerine yapılan mal ve hizmet teslimlerinde hesaplanan ve faturaların da gösterilen KDV yi indirim konusu yapabiliyorlar(KDVK. Md. 29) Sonuç olarak, şirketiniz aktifinde kayıtlı olmak ve işle ilgili olarak kullanılmış olmak şartıyla binek otomobilin, yakıt, bakım, servis vb. harcamalarını defterlerinize gider yazarak, ticari kazancınızdan indirebilirsiniz. Söz konusu harcamalara ilişkin KDV leri de indirim konusu yapabilirsiniz.

Emekli aylığı ile dul aylığı birlikte alınabilir

Soru: Eşlerden biri öldüğünde, ölen eşinin maaşını alıp alamayacağı, kişinin babasının vefatı nedeniyle kendi maaşından hariç ayrıca ölen babasından yetim maaşını alıp alamayacağını, Emekli Sandığı veya SSK lı olması durumunda hangisinin maaşı alıp alamayacağını açıklayıcı bir biçimde anlatırsanız memnun oluruz. İyi günler.

Cevap: Eşlerin ve babanın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumunu bildirmemişsiniz. Oysa dul ve yetim aylığı bağlanması açısından önem taşıyor. Sorunuzu genel hatlarıyla şu şekilde cevaplandırabiliriz: Eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eşe dul aylığı bağlanır. Eş kendi emekli aylığını ile eşinden dolayı dul aylığını birlikte alabilir. Sosyal güvenlik kurumlarının birinden emekli aylığı alan dul kadın, babasından dolayı SSK ve Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Ancak, SSK veya Bağ-Kurdan emekli aylığı alan dul kadın, babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir. Emekli Sandığından emekli aylığı alan dul kadın, emekli sandığından babasından dolayı yetim aylığı alamaz.

Emekli aylığı başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır

Soru: SSK'da 12 Ekim 2009 tarihinde emekli olmaya hak kazandım. Ve aynı gün başvuruda bulundum. SGK emekli aylığımı 1 Kasım 2009 tarihinden itibaren bağladı. Benim 18 günlük alacağım olmalı. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap: Emekli ağlığı bağlanma tarihinde yanlışlık yok. Çünkü yasaya göre, emekli aylığı bağlanması için yazılı istek tarihinden sonraki aybaşından itibaren bağlanıyor.( 5510 sayılı K. Md.30) Emekli aylığı bağlanması için başvuru tarihiniz olan 12 Ekim 2009 tarihinden sonraki aybaşı 1 Kasım 2009 olduğundan, aylığınızda bu tarihten itibaren bağlanmış. Yapılan işlem doğru. Herhangi bir hak kaybınız yok.

Vergi kaydınızı kapatıp faaliyetinize son vermeniz gerek

Soru: 1970 doğumluyum. Ekim 1987 de sigortalı oldum. 1995 e kadar 730 gün prim ödedim. Haziran 1996 ayından itibaren Bağ-Kur lu oldum. Bugüne kadar aralıksız olarak Bağ-Kura prim ödedim. Askerlik borçlanmam yok. SSK ya geçersem ne zaman emekli olurum? Ya da Bağ-Kura devam edersem ne zaman emekli olurum? Ayrıca SSK ya geçersem ticareti bırakmam gerekiyormuş doğru mu?

Cevap: Bağ-Kurunuzu kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemesizde, 2020 de 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK dan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Haziran 2019 ayına kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2024 de 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sigortalı bir işte çalışmak için, öncelikle gelir vergisi kaydınızı kapatarak faaliyetinize son vermeniz gerekiyor. Sigortalı bir işte çalışırken ticari faaliyete başlamanız halinde, ara vermeden 4/a sigortanızı devam ettirdiğiniz sürece, 4/b sigortalısı olmanıza gerek yok.

Dul aylığı alanın vefatında cenaze ödeneği verilmez

Soru: Emekli Sandığından dul ve yetim maaşı alan annem, 5 ay önce vefat etmiştir. Kızı olarak cenaze yardımı alabilir miyim? Eğer alınıyorsa nereye müracaat edeceğim ve süresi var mıdır? Cevabınızı bekliyorum.

Cevap: Cenaze ödeneği, Emekli Sandığı iştirakçisinin veya emekli sandığı emeklisinin vefatı halinde hak sahiplerine(eş veya çocuklarına) ödenmektedir. Emekli Sandığından dul-yetim aylığı alanların vefatı halinde, hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmiyor. Emekli sandığından dul aylığı alırken vefat eden annenizden dolayı, cenaze ödeneği alamazsınız.  EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.