Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   

Piyasa başka vergi artışını kaldıramaz

 
    ARTAN bütçe açıklarını finanse etmek için 2010 bütçesinde vergi geliri artışının yüzde 20 civarında belirlendiğini, enflasyon ve büyüme oranlarının toplamı yüzde 10’u aşamayacağına göre yeni vergi artışlarına hazırlıklı olmamızdan bahsetmiştim. Beklenen oluyor. Yeni yılı bir dizi vergi artışıyla karşıladık. 31 Aralık’taki Bakanlar Kurulu Kararı ve tebliğlerle bazı vergilerde yeniden değerleme oranının üzerinde artışlar oldu. 2010 yılında uygulanacak emlak, çevre temizlik, damga, özel iletişim, motorlu taşıtlar, gelir vergisi ve diğer bütün vergi ve cezalar belli oldu...
Artış yetkisi zorlandı
DAMGA, Harçlar, Motorlu Taşıt, Çevre ve Emlak Vergisi yasalarında her yıl “yeniden değerleme oranına göre” artış öngörülmesine rağmen Bakanlar Kurulu ilk defa kendisine verilen yetkiyi kullanıp, daha yüksek bir artış belirledi.
Yaklaşık 13 milyon mükellefi ilgilendiren Motorlu Taşıt Vergisi’nde yüzde 2.2’lik yeniden değerleme oranı yeterli görülmedi ve daha fazla vergi toplayabilmek amacıyla yüzde 3.3 artırıldı.
Milyonlarca vatandaşı etkileyen Emlak Vergisi’nde bina inşaat metrekare bedelleri yüzde 12-25 artırılmıştı. Arsa metrekare birim değerleri ise bazı belediyelerce yüzde 70 bazılarında yüzde 300 oranına kadar artırıldı. Bu durumda emlak vergisi artışı yüzde 50’yi bulacak hatta bazı belediyelerde yüzde 100’ü de aşabilecek. Ancak emekli, işsiz ve ev hanımları ile özürlülere, 2010 yılında da sahip oldukları tek konut için sıfır oran devam ediyor.
Köprü ve otoyol ücretlerine de ortalama yüzde 14 zam geldi. Akaryakıt ürünleri, tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi tutarları da artırıldı. Sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 58’den yüzde 63’e, asgari maktu ÖTV tutarı da 0.1025 liradan 0.1325 liraya çıktı. 95 oktan kurşunsuz benzinde ÖTV tutarı, litrede 20 kuruş, motorinde 15 kuruş, LPG’de ise 18 kuruş arttı.
Bu vergi artışlarının vatandaşa yansıması satış fiyatına KDV de ekleneceği için bu rakamların da üstünde olacak. Şimdiden akaryakıt pompa fiyatlarında litre başına 200 kuruşu geçen artışlar yaşandı. Doğalgaz zammının da eli kulağında.
Birçok kişinin farkına varmadığı, bir artış daha oldu. Zamdan önce maaş, ücret, gündelik, ikramiye, yemek, harcırah gibi ödemelerde damga vergisi Ocak 2010’dan itibaren yüzde 10 zamla binde 6.6 oldu. Artık ücretliler ayda 50 kuruş ila 2.5 TL arasında fazla vergi ödeyecekler. Tapudan pasaport harcına trafikten yargı harcına kadar harç oranlarındaki artışı da yine enflasyonun üzerinde yüzde 10 oldu.
Denetim baskısı olmasın
FİŞ ve fatura vermeyenlere uygulananlar başta olmak üzere, özel usulsüzlük ve usulsüzlük ile idari para cezaları da 2010 yılında arttı. 1 Ocak’tan itibaren, fiş verme sınırı, 680 TL’ye yükseltildi. Buna göre, 680 TL’yi aşan satışlarda müşteri istemese de fatura düzenlenecek. Aksi takdirde fatura tutarının yüzde 10’u kadar ceza kesilecek. Ancak bu cezanın tutarı, her fatura için 160 TL’den aşağı olamayacak. Fatura almayana da 32 TL özel usulsüzlük cezası var. Ancak, bir tespitte kesilecek ceza 7 bin 700, bir yılda kesilecek ceza da 77 bin lirayı aşamayacak.
Dileyelim 2010 vergi ve ceza artışları bunlarla sınırlı kalsın. Bütçedeki hedefi tutturabilmek için geniş halk kesimlerinin kullandığı mal ve hizmetlerin KDV oranları arttırılmak zorunda kalınmasın. Ayrıca krizden dolayı henüz toparlanamamış esnaf, sanatkar ağır ceza ve inceleme baskısıyla gene hayali beyan artışlarına zorlanmasın, yoksa piyasanın bunu kaldırabileceğinden o kadar emin olmayalım.  ARİF ŞİMŞEK
arif.simsek@tercuman.com.tr / Tercuman / 09.01.2010
 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.