Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   

Gider yazmak için fiş veya fatura fark eder mi

 
    Kayıtdışı satış yapan işletmelerde fiş veya faturanın adını anan yok. Tüm ülkede yapılan satışların yaklaşık yarısı da kayıtdışı zaten. Tüketici tarafına baktığımızda; özellikle vergi iadesinin kaldırılmasından sonra tüketici de konunun takipçisi değil. Onları da ilgilendirmiyor fiş-fatura kesilmiş, kesilmemiş. Veya en fazla "Fişini almazsam son fiyat ne olur" sorusu çerçevesinde fiş-fatura gündeme geliyor.
Her satış sırasında istisnasız "Fiş veya fatura fark eder mi" sorusunun sorulduğu işletmeler (süpermarketler, elektronik marketler vb) var bir de.
Soruluş tarzından; kasiyerlerin bu soruyu kendi inisiyatifleri ile değil de işletmelerinin talimatı ile sorduğunu anlıyorum. İşletme neden bu soruyu her müşterisine ısrarla sorar ki? Bazı müşteriler alışveriş karşılığı olarak fiş değil fatura almak istiyorlar belli ki.
Peki ne değişir ki müşteri açısından. Alışverişin karşılığı fiş alınsa ne olur, fatura alınsa ne olur? Hemen söyleyeyim. Vergisel açısından bir şey değişmez, ikisi de olur. (Ürün, işletmede tüketilmek amacıyla değil de satılmak amacıyla alınıyorsa fatura alınması zorunlu ama) "Ürünü kendi şahsi tüketimimiz için değil, işletmemizde tüketip gider yazacaksak da mı fark etmez" diyenler olacaktır. İşletmede gider yazılacaksa da fark etmez, evet. Gider yazılamayacağını düşünen işletmeciler, muhtemelen muhasebecileri tarafından yanlış yönlendirilmiş belli ki. Her muhasebeci gider yazmak için belgenin fiş veya fatura olmasının önemli olmadığını bilir çünkü. O halde bazı muhasebeciler müşterilerine/patronlarına neden fişlerin gider yazılamayacağını söyleyip bu fişleri kabul etmezler ki? Ben bir tahminde bulunayım hemen. Ufak tefek fişlerin muhasebe kayıtlarıyla zaman kaybetmek istemediklerinden "Yazarkasa fişleri gider yazılamaz" diyor olmalılar.
Vergi mevzuatı açısından belgenin fiş veya fatura olması önemli değil, harcamanın-giderin işletme için yapılması önemli. Eğer ürün işletmede tüketilmek amacıyla değil de satışa sunulmak için alınıyorsa o zaman zaten fatura alınmalı. Ancak işletmede tüketilecek kırtasiye, büro, temizlik malzemesi gibi harcamalar için fatura zorunluluğu yok. (VUK 204 No'lu Tebliğ) Dolayısıyla bu türden fişler rahatlıkla gider yazılabilir. Vergi Usul Kanunu (VUK) ve tebliğlerinde tüketim amacı veya her ne amaçla olursa olsun belli bir tutarı (2009 yılı için 670 TL) aşan harcamalar için fatura düzenleme zorunluluğu öngörülmekte. Ancak bu tutarın altındaki harcamalarda fiş de fatura da düzenlenebilir. Müşterinin özellikle "fatura istiyorum" dediği durumda ise 670 TL'nin altı olsa bile fatura düzenlemek gerekecektir.

Faturaya reklam alınır mı
Fiş fatura konusunda sık karşılaştığım sorulardan birisi de faturaya reklam alınıp alınamayacağı konusu. Birçok işletme; markasının, ürünlerinin tanıtımını hatta kampanyalarının tanıtımını zaten kendi faturasında yapıyor. Peki bir işletme; diğer bir işletmenin faturasına kendi reklamını verebilir mi? Evet, verebilir. VUK (Madde 231) gereği faturada bulunması gereken içeriğe yer verildiği sürece fatura üzerinde reklam yer almasında bir sakınca yok. Ahmet Karabıyık
 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.