Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

SGK Banka hesaplarını araştıracak


Okurlarımız haklı olarak SGK banka hesaplarını neden araştırsın diyeceklerdir. Ancak durumun okurlarımızın tahmininden çok daha kötü olduğunu söyleyebiliriz.

SGK sosyal güvenlik güvencesi olmayanlar için genel sağlık sigortası primi almak isterken, tüm vatandaşların banka bilgilerini inceleyecek.

Hiç kimsenin ticari mahremiyeti kalmayacağı gibi, vatandaşların banka hesapları, kredi kartı harcamaları, ödemeleri vs. mercek altına alınacak.

Sosyal güvenlik kapsamında olmayan ve bu güvencesi bulunmayan, Türkiye'de ikamet eden ve harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, SGK tarafından belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan kişileri tespit etmek amacıyla "Ödeme Gücü olmayan vatandaşlar ile primleri kendileri tarafından ödenerek Genel sağlık Sigortası Kapsamına Alınacak Kişiler Hakkında Yönetmelik Taslağı" sessiz sedasız hazırlandı ve referandum sonrasında kamuoyuna açıklanacak.

Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar da genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyük baba bu kapsamda aile olarak değerlendirilecek.

Başvuran kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden aile içindeki kişiler tespit edilerek bu kişilerin bankalardaki hesap durumları, kredi kartı harcamaları ile kredi ödemeleri gibi bilgiler tespit edilecek. Yine VEDOP sisteminden vergi kayıtları araştırılacak. Elektronik ortamda gayrimenkullerinin durumu sorgulanacak.

Sosyal yardımlaşma bilgi sisteminden sosyal yardım alıp almadığı araştırılacak.

Aynı ailede yaşayanların ücret veya yevmiye gibi hizmet karşılığı olan gelirleri, tarım gelirleri, menkul veya gayrimenkul kirası, faiz ve temettü gelirleri ile devletten, özel teşebbüslerden veya başka kişi ve kuruluşlardan elde edilen transfer ve hibe niteliğindeki nakdi gelirlerinin ve bu türlerden ayni gelirleri ile harcamalarının yıllık net toplamının 1/12'sinin aile bireyi sayısına bölünmesi suretiyle her bir kişinin hane içindeki aylık net gelir payı belirlenecek.

Aile geliri ve harcamalarının hesaplanmasında ve aile bireylerinden her bir kişinin gelir payının belirlenmesinde sosyal güvencesi olanların yıllık net gelirleri de göz önünde tutulacak.

Bu şekilde yapılacak değerlendirme sonucu aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (253.50.-TL) az olduğu tespit edilenler herhangi bir prim ödemeden genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı;

. Brüt asgari ücretin üçte biri (253.50 TL) ile asgari ücret (760.50 TL) arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin %12'si (30.42 TL)

. Brüt asgari ücret (760.50 TL) ile brüt asgari ücretin iki katı (1.521 TL) arasında olanlar, brüt asgari ücretin %12'si (91.26 TL)

. Brüt asgari ücretin iki katından (1.521 TL) fazla olanlar, brüt asgari ücretin iki katının %12'si (182,52 TL)

tutarındaki primlerini kendileri ödeyecekler.

Ne dersiniz, SGK Türkiye'nin yeni Big Brother'ı olabilecek mi?

İbrahim IŞIKLI / SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU / Dünya

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.