Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  08 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Mali Kural Geliyor

 
    Türkiye'nin kamu harcama ve borçlanma politikasını yasal sınırlar koyacak olan Mali Kurala ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu ve bu yılın ilk yarısında Meclis'ten geçerek yasalaşması beklendiği belirtildi.
Mali Kuralın altyapısıyla ilgili akademi ve iş çevreleriyle yoğun çalışmalar yapıldı. 
Çalışmalar sonucunda, kamu mali yönetimi, 2011 yılı bütçe döneminden itibaren, belirlenen mali kuralla uyumlu olarak yürütülecek.
Maliye politikasının kredibilitesi ve öngörülebilirliğini artırmak için Orta Vadeli Plan'da (OVP) üzerinde hassasiyetle durulan bir konunun mali kural olduğuna dikkati çeken yetkililer, mali kuralı önümüzdeki birkaç aylık dönem içerisinde, buna ilişkin çalışmaları belli bir olgunluğa eriştirip, kamuoyu ile paylaşarak, 2011 yılı bütçesi ile beraber uygulamaya geçmeyi hedefliyor.
OVP'de tedrici fakat sürekli bir iyileşme politikası öngördüklerini belirten yetkililer, bütçe açığını 2012'de GSYH'nın yüzde 3'ü civarına, borç yükünü de yüzde 48'i civarına indirmeyi hedeflediklerini vurguluyor.
TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU DAHA DA ARTIRACAK
Türkiye, OVP'yi ciddi bir şekilde uygulaması ve Mali Kurala geçmesi halinde, kredi notunun ''A'' (Yatırım Yapılabilir) düzeyine çıkmasına katkıda bulunacak.
Analistler, Türkiye'nin kredi notunun ağırlıklı olarak borç rasyosuyla alakalı olduğunu belirterek, özellikle Mali Kurala geçilmesiyle, borç rasyosunun Milli Gelire oranının ana gösterge olacağını, bu arada borcun vade yapısının da uzamasıyla kredi notunun yükseleceğini vurguluyorlar.
MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞI KADAR ÖNEMLİ
Yetkililer, para politikasının, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile güvence altına alındığını, Mali Kuralın da Merkez Bankasının bağımsızlığı kadar önemli olacağını vurguluyorlar.
2011 yılından itibaren, AB'ye paralel uzun vadeli bir bütçe açığı sınırı hedefi belirlenecek ve açığın aşılmayacağı yasal olarak taahhüt edilecek. İleriki yıllarda, bütçe açığı, GSYH'nin yüzde 1,5'i düzeyinde tutulabileceği belirtiliyor.
Yeni çalışmaya göre, ekonomik büyümenin yüksek olduğu dönemde, bütçe açığı azaltılırken, kötü dönemlerde, daha önceki tasarruflar bütçeye enjekte edilecek.  M.Yenigün / 08.01.2010
 
 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.