Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Fazla prim ödememek için iş kolu kodunuzu kontrol edin

Kısa vadeli sigorta kolları için ödenen prim oranı yapılan işin tehlike sınıfına göre değişmektedir.
Kısa vadeli sigorta kolları denilen sigortalar, iş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık halleridir. Geçici ve sürekli iş göremezlik geliri ödenmesi de kısa vadeli sigorta kolları kapsamındadır.
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, iş yerinde yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ile % 6,5 arasında değişiklik göstermektedir.

Bakanlar Kurulu kararı ile belirleniyor
Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmektedir. 1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe giren kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi 2008/14173  sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 29.09.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe
girmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş yeri bildirgesi verilmesi üzerine Kurum tarafından iş yerine verilen iş yeri sicil numarasının ilk rakamdan sonraki dört (4) rakam iş kolu kodu olup bu koda göre de ödenen kısa vadeli prim oranı kontrol edilebilir.

Bağ-Kur’da da var
1 Ekim 2008 tarihinden bu yana Bağ-Kur sigortalıları için de kısa vadeli sigorta kolları primi tahakkuk ettirilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki Bağ-Kur’da kayıtlı bilgilerine göre kodlar dönüştürüldüğünden bazı sigortalılar için düşük bazıları için yüksek prim tahakkuk ettiriliyor olabilir.
Bundan dolayı Bağ-Kur sigortalılarının yaptıkları iş ve tahakkuk ettirilen prim nispetlerini bilmeleri ve karşılaştırması gerekiyor.

İşçi çalıştıranların durumu
Sigortalı işçi çalıştıran iş yerleri için oranın doğru olup olmadığı daha da önemli. Çünkü çalıştırılan işçi sayısı arttıkça hatalı ödemeden dolayı yapılacak fazla veya noksan ödemenin miktarı da değişiyor.

İşverene tebliğ ediliyor
Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesine göre iş yerinin hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek sigorta primi oranı iş verene tebliğ edilmektedir.

Değişiklikleri bildirim yükümlülüğü
İş verenlerin tehlike sınıfında meydana gelen değişikliği bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir. Bu bildirim üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yapılacak incelemeye göre tehlike derece ve sınıfı değiştirilebilir.
Tehlike sınıfının değiştiği bir ay içinde bildirilirse Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kararı değişikliğin meydana geldiği tarihi takip eden aydan itibaren başlayacaktır.
Bir aylık süre önemli
İş yerinde yapılan işin tehlike sınıf ve derecesi değiştiği halde bir ay içinde bildirilmemişse, tehlike sınıfı yükselmişse değişikliğin meydana geldiği tarihi, tehlike sınıfı düşmüşse değişikliğin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca öğrenildiği tarihi, takip eden aybaşından itibaren geçerli olarak yeni prim oranı uygulanmaktadır.
Tehlike sınıfının düştüğü, yani iş yerinde yapılmakta olan iş için ödenmesi gereken kısa vadeli sigorta priminin düşmesi halinde mutlaka bildirimin gecikmeksizin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yüksek prim ödenmeye devam
edilecektir.
 

Ahmet ŞERİF  ahmet.serif@yahoo.com
 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.