MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   6 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 

Biraz nefes!

SSK ve Vergi Borçlarını da kapsayan Amme Alacaklarının Tahsili'nde gidilen uygulamalar işletmeleri sıkıntıya soktu..

İş Dünyası temsilcileri, 28 Ocak’ta kabul edilen yasanın finansman sıkıntısı içindeki işletmeleri kaynaksız bırakacağını vurgulayarak, bu konuda esneklik tanınmasını istediler.

Vergi ve SSK borçlarından dolayı takibe giren işletmelerden, hesaplarına uygulanan temliklerin durdurulması için mahkeme kararı istenmesi iş

dünyasında tepki ile karşılandı. İş dünyası temsilcileri yasal düzenlemenin uygulamasının kendilerini zora sokacağı noktasında birleşti. Kobider Genel Başkanı Nurettin Özgenç mahkeme kararı çıkartma zorunluluğunun kobileri kayıt dışına itebileceğine dikkat çekti. İşletmelerin vergi ve SSK borçlarının bir Türkiye yaklaşımı ile 4-5 yıla yayılarak yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Özgenç, “Kobiler ancak bu şekilde 2008-09 krizinin etkilerinden kurtulabilir ve hazine parasını tahsil edebilir. Aksi takdirde kobiler para transferlerinde banka dışı araçları kullanmaya başlarlar. Çözüm spor kulüplerine yapıldığı gibi borçları zamana yaymaktan geçiyor” diye konuştu.

Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş da, işletmelerin vergi ve SSK borçları nedeniyle baskı altında kaldıklarını söyledi. Bankalardan kredi sağlamak noktasında sıkıntı yaşadıklarını anlatan Baş, yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise vergi ve SSK borçlarına karşılık teminat bulmakta dahi zorlandıklarına işaret ederek ilave olarak mahkeme kararı çıkartmak zorunda kalmalarını yapılmış yanlış bir uygulama olarak niteledi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli reel sektörün önünü tıkayacak uygulamalardan kaçınılması gerektiğini savundu. Denizli, “Kamu tabiki alacaklarını tahsil etme yoluna gidecektir fakat bu finansal anlamda reel sektörü tıkayacak uygulamalarla olmamalıdır. Burada hedef iş dünyasının önündeki problemleri arttırmak olmamalıdır. Bu anlamda bu gibi düzenlemelerin bir süre daha buzdolabında bekletilmesi gerekirdi” diye konuştu.

Her işletmenin ssk borcu bulunduğunun altını çizen Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Keleş, sözkonusu düzenlemenin krizin etkilerinin hissdildiği bir ortamda çok olumsuz etkiler yaratacağını savundu. Keleş, “tüm işletmelerimiz sigorta borcu altındadır. Ülkemizdeki en büyük sorunun istihdam olduğunu varsayarsak yasadaki değişikliğin uygulanmasında ısrarcı olunmamalıdır” dedi. Oda olarak 2010 yılı beklentilerinin olumlu yönde olmadığını söyleyen Keleş vergi ve SSK borçlarının ertelenebileceğini sözlerine ekledi.

İşte o uygulama…
Amme alacaklarını tahsil usulü” kanununun 58.maddesinde yapılan değişiklikle maliye takibinden kurtulmak için borca karşılık teminat göstermek yetersiz kalıyor. Önceki düzenlemeye göre işletmeler vergi ya da SSK borçları nedeniyle banka hesaplarının bloke edilmesini borçlarına teminat göstererek engelleyebiliyorlardı.  Gözlem Gazetesi
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.