İlginç bir Yargıtay kararı; hizmet birleştirmede isteğe bağlı sigorta dikkate alınmaz
2829 sayılı hizmetlerin birleştirilmesi ile ilgili kanun gereği;
Yaşlılık aylığı bağlanması sırasında farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi geçen hizmetlerin birleştirilmesinde son yedi yıllık hizmete bakılarak son yedi yılın içinde hizmet süresi fazla olan kurum mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır.
Yani son 2.520 günlük hizmet süresine bakılıp 1.260 günün üzerinde hizmet bulunan kurum mevzuatına göre aylık bağlanılmaktadır.
Malüliyet ve ölüm aylığında ise son tabi olunan kurum mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 2009/15.477 Esas, 2009/16.702 Karar sayılı 21.12.2009 tarihli kararında özetle bu güne kadarki uygulamanın tersine olarak yerel mahkeme kararı bozulmuştur.
Fiili hizmet sayılmaz mı?
Söz konusu karara
göre;
Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanacaktır. İsteğe bağlı sigortalılık süresi fiili hizmet süresinden sayılmayacaktır.
Kararda karşı görüş olarak yazılan kısım daha önemli. Çünkü hukuki gerekçeleri güzel bir şekilde izah edilerek söz konusu kararın dayanaktan yoksun olduğu vurgulanmış.
Sorular-Cevaplar
SORU: Merhaba, 20.04.1965 doğumlu bayanım. 22.12.1992 yılında Bağ-Kur’a kayıt oldum, halen aktif durumdayım. Bu süre içinde 3 yıl 2 ay SSK ödemem var. İş yerini tasfiyeye gidiyoruz.
1- Bağ-Kur’a ödemem devam edecek mi?
2- Mükerrer ödemem için ne yapabilirim?
3- Ne zaman emekli olabilirim?
4- Bağ-Kur sonlandırılabiliyorsa bekarım, babamdan sağlık yardımı alabilir miyim?
Aydınlatırsanız mutlu olurum, şimdiden teşekkürler.
CEVAP: Sorularınızı sırasına göre cevaplarsak;
1- İş yerini tasfiyeye gidiyoruz demişsiniz şirket ortaklığı mı yoksa şahıs şirketi mi olduğunu belirtmemişsiniz. Eğer şirket ortaklığından Bağ-Kur’lu iseniz isterseniz tasfiyeye giriş tarihi itibarıyla Bağ-Kur’unuzu sonlandırıp Bağ-Kur primi ödemeyebilirsiniz. Şahıs işletmesi ise vergi kaydınız devam ettiği sürece Bağ-Kur’lu olmak zorundasınız.
2- Mükerrer ödemenizi, eğer SSK ve Bağ-Kur’unuzun çakıştığı dönemde Bağ-Kur’a prim borcunuz varsa, SSK işçi ve işveren paylarını Bağ-Kur hesabınıza aktartabilir, o tarihlerde Bağ-Kur’a ödenmiş gibi saydırabilirsiniz. Bağ-Kur’a borcunuz yoksa SSK işçi payını geri alabilirsiniz.
3- Bağ-Kur’a devam ederseniz 7.200 prim günü ve 49 yaşını tamamlamak şartıyla emekli olabilirsiniz. Bu gün için 6.300 gününüz var. 20.04.2014’de 49 yaşınızı tamamlıyorsunuz.
4- Bağ-Kur’unuzu sonlandırıp babanızdan sağlık yardımı alabilmeniz için gelir testi yaptırmanız lazım. Aile içinde kişi başı aylık ortalama geliriniz asgari ücretin 1/3’ünden az çıkarsa yeşil kart kapsamında, fazla çıkarsa gelir durumunuza göre ödeyeceğiniz Genel Sağlık Sigortası primine göre sağlıktan yararlanabilirsiniz. Babanızın üzerinden sağlık yardımından yararlanamazsınız.