MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  03 ŞUBAT 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Eğitim harcamasının gider yazılması ticari kazançla ilgisine bağlı

Soru: Şirketimizde çalışanları işlerini daha iyi yapmaları ve şirkete daha faydalı olmaları için, çeşitli mesleki eğitimler aldırmayı düşünüyoruz. Personele yapacağımız eğitim harcamalarını, defterimize direkt olarak gider yazabilir miyiz?

Cevap: Şirketiniz çalışanlarına yapacağınız eğitim harcamalarını direkt olarak gider yazmak ve KDV sini indirime konu edebilmeniz, yapılan eğitimin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesiyle ilgili olup olmadığına bağlıdır. Şayet personele aldırdığınız eğitim ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgiliyse, eğitim harcamasını defterlerinize direkt olarak gider yazabilir, KDV sinide indirime konu edebilirsiniz. Örneğin, işletmenizin üretim ünitesine aldığınız yeni makinelerin çalıştırılması ve işletilmesi için, personele yapacağınız eğitim harcamasını( kurs, özel ders vb. gibi) defterinize gider yazar, KDV sinide indirebilirsiniz. Ancak; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgisi olmayan eğitim harcaması personele sağlanan bir menfaat niteliğinde olduğundan, ücret gibi vergilendirildikten sonra gider yazabilirsiniz. KDV sini de indirime konu edemezsiniz. Örneğin; üretim üniteniniz de çalışan bir personeli ödül olarak yabancı dil kursuna göndermeniz, karşılığında yaptığınız eğitim harcaması ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olmadığından, yaptığınız eğitim harcaması ve KDV sini aynen ücret gibi vergilendirdikten sonra gider yazabilirsiniz.

Sobalı eve kaloriferli gibi emlak vergisi hesaplayamazlar

Soru: Tapuda mesken olarak kayıtlı olan bir konut sahibiyim. Belediye, ısrarla, sobalı dairemden uzun yıllardır kalorifer farkı da tahsil ve talep etmektedir. İtirazım üzerine, ısrarla, apartman girişinde doğalgaz olmasını dayanak göstererek, kaloriferli daire gibi vergi istemektedir. Halbuki apartmanın kat malikleri kurul kararı ile, ferdi ısınmaya geçmiş olup; daireler kendi tercihlerine göre soba vb. ısınma yoluna gitmektedirler. (bazı daireler elektrik, bazı daireler kat kalorifer, benim dairem ise sobalıdır.) Ayrıca, binada müşterek ısınma sistemleri veya kalorifer kazanı ve başka tesisat da yoktur. Sadece bina girişinde ve sokakta doğalgaz vardır. Buna istinaden 13 yıllık emlak vergisi borç çıkarmış bulunmaktadırlar. Halbuki genel zamanaşımı bile 10 yıl olup; üstelik de dairemde hiç bir kalorifer peteği veya kalorifer sistemi yoktur. Borcu nasıl kaldırtabilirim?

Cevap: Vergi Usul Kanununun 3 ncü maddesine göre, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Emlak vergisi tahakkukuna esas vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti evininiz kalorifersiz olmasıdır. Evin önünde doğalgaz şebekesi geldi gerekçesiyle, kalorifersiz bir evi kaloriferli kabul ederek vergi salınamaz. Yapılan işlem yanlış ve yasaya aykırı. 13 yıllık vergi tahakkuka ilişkin ihbarnamelerin tebliği üstünden bir ay geçmemişse vergi mahkemesine dava açın. Bir aylık dava açma sürenizi geçirmişseniz. Şikâyet yoluyla olayı yargıya taşımakta mümkün. Bunun için; belediye vergi dairesine düzeltme talebinde bulunun. Belediye vergi dairesi düzeltme talebinizi reddettiğinde, şikâyet yoluyla Belediye Başkanlığına başvurun. Belediye başkanlığı da talebinizi reddederse, vergi mahkemesine dava açma hakkınız doğar. Belediye başkanlığının düzeltme talebinizi ret yazısının tebliğ tarihinden itibaren, 30 gün içinde Vergi Mahkemesine dava açın. Davada bilirkişi tespiti isteyin. Hatta düzeltme talebinden önce, Asliye Hukuk hâkimliğine evinizin kaloriferli olup, olmadığının tespitini için “Tespit Davası” açın. Tespit davası hasımsız dava olduğundan bir iki gün içinde mahkeme evinizin kalorifersiz olduğunu karara bağlar. Bu kararı düzeltme talebinize ekleyin. Şayet iş Mahkemeye kadar uzarsa, vergi mahkemesine de sunarsınız. Davayı kazanmamanız için bir neden yok.  EKREM SARISU - Posta

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.