Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Özelgeler tek elden çıkacak


Mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yetkili makamlardan yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşü ifade eden özelge müessesesi, 6009 sayılı Kanunla yeniden düzenlendi.
1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemede, özelgelerin komisyon marifetiyle oluşturulması öngörüldü. Uygulanmanın usul ve esasları da Maliye Bakanlığınca geçtiğimiz hafta çıkarılan yönetmelikle belirlendi.

Buna göre özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, Gelir İdaresi Başkanı veya tevkil edeceği bir başkan yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından müteşekkil bir komisyon marifetiyle oluşturulacak. Yani özelgeler bundan böyle tek elden çıkacak. Böylece aynı konuda mükelleflere farklı görüşler verilmesi önlenmiş olacak.
Mükelleflerin ve vergi sorumlularının özelge taleplerine uygun olarak özelge tayinine yetkili makamlarca özelge taslağı hazırlanacak. Hazırlanan özelge taslakları Komisyon tarafından değerlendirilecek. Komisyon, özelge taslaklarını oy çokluğu ile aynen veya değiştirerek onaylayabilecek.
Komisyonda oluşturulmuş özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta özelge talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluşturulan özelgelere uygun olmak şartıyla Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından da özelge verilebilecek.


ÖZELGE TALEP EDİLECEK MERCİ
Özelge, mükelleflerin gelir veya kurumlar vergisi bakımından sürekli mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde defterdarlıklardan talep edilecek.
Diğer mükellef veya vergi sorumluları özelge talepleri için, ikametgah veya kanuni merkezlerinin bulunduğu vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde defterdarlıklara; ikametgahı veya kanuni merkezi bulunmayanlar ise Ankara, İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi başkanlıklarından herhangi birine başvuracak.

TALEPLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖZELGE TAYİNİ
Vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde defterdarlıklar özelge taleplerini, kapsam, yetki ve talep merci bakımından değerlendirecek. Söz konusu şartlara aykırı bir durumun varlığı halinde, başvuru sahibine yazılı ve gerekçeli olarak gerekli bildirim yapılacak.
Özelge talep edilen vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlıkça; konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından ilk defa özelge talep edilen hususlara ilişkin olarak özelge taslağı hazırlanarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilecek ve Komisyonun onayından sonra özelge tayin edilecek.

Komisyonca onaylanmış özelgeler emsal teşkil etmek üzere Özelge Otomasyon Sisteminde bu amaçla hazırlanan emsal özelge havuzuna konulacak.

Vergi dairesi başkanlıkları ile defterdarlıklar, Komisyonda oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta özelge talebinde bulunulması halinde, Komisyon tarafından oluşturulan sirküler veya emsal özelge havuzunda yer alan özelgelere uygun olmak şartıyla özelge verebilecekler.


Kocamın hali ne olacak?
20 YILLIK evliyim ve eşim nerdeyse 17-18 yıldır çalışmıyor. Konu da onun ne zaman emekli olacağı? Şu an 53 yaşında, toplamda 3800 kadar günü var sanırım (yani benimle evlenene kadar iyi çalışmış:)). Biz yaştan emeklilik için 55'i beklerken kimisi bu yaşın 59 olduğunu söylüyor. Umarım bunun 55 yaş olacağı müjdesini verirsiniz.

Bir de nerden duydum şu an hatırlayamadım ama eşimin artık kalan gün-prim ödemesi yapmasının ona bir yarar getirmeyeceği, böyle beklemesinin emekliliği için daha avantajlı olacağı. Zaten ödeme durumumuz da yok, ama eğer 59-60 gibi yaşları bekleyeceksek, borç aramaya şimdiden başlamam lazım. A. Başbuğ

23.05.2002 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmuş olup 3600 gün prim ödemiş olan erkek sigortalıya yaşlılık aylığı bağlanıyor. 23.05.2002 tarihinde bu şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları 24.05.2011 tarihinden sonra yerine getiren erkek sigortalılar 59 yaşını doldurmaları halinde yaşlılık aylığından yararlanabiliyorlar. Bu nedenle maalesef size müjdeli haber veremiyoruz.

Eşiniz 15 yıllık sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış. Ancak 55 yaşını 24.05.2011 tarihinden sonra tamamlayacak. Bu nedenle de yaşlılık aylığı bağlanması için 59 yaşını doldurması gerekiyor. Bundan sonra prim ödemesine gerek yok. 59 yaşını doldurduğu tarihte yaştan emekliliğe hak kazanır.
Metin Taş-Sezgin Özcan / akşam

 
   
 
 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.