Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01 ARALIK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Part time çalışana emeklilik hakkı
 

Torba Yasa'ya işçi ve memurlara ilişkin kimi düzenlemeler de eklendi. Buna göre 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek memura iki yıla kadar ücretsiz izin hakkı getirildi. Part time çalışan kişiler de emeklilik hakkından faydalanabilecek

Meclis'e sunulan 113 maddelik tasarı torba tasarıya dönüştürüldü. Tasarı sosyal hayata ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor. Torba Yasa'ya işçi ve memurlara ilişkin kimi düzenlemeler de eklendi. Buna göre, doğum yapan kadın memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden 2 yıla kadar aylıksız izin hakkı tanındı. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlara, kadın ya da erkek ayırt edilmeksizin iki yıla kadar ücretsiz izin hakkı getirildi. Karı-kocanın memur olması durumunda bu 2 yıllık sürenin eşler arasında paylaştırılması benimsendi. Tasarıda, esnek çalışma ve part time çalışmaya da hukuki güvence getirildi. Buna göre evden ya da uzaktan çalışanlar, işverenle sözleşme imzalayacak, üstelik işçinin güvenliği ve iş sağlığından işveren sorumlu olacak. İhbar ve kıdem hakları da Çalışma Bakanlığı'nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek.

MEMUR BABAYA 10 GÜN İZİN
Tasarının getirdiği önemli düzenlemeler şöyle:
- Baba olan memura, eşinin doğum yapması halinde 10 gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde 7 gün izin verilecek.

- Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum tarihinden itibaren ilk altı ayda günde 1 saat verilen izin 3 aya, ikinci altı ay için verilen izin 1 saatten 1.5 saate çıkarıldı.

- Memura, aylık ve özlük haklarına dokunulmaksızın kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde1.5 yıl, diğer hastalık hallerinde 1 yıla kadar izin verilebilecek.

- Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılacak.

- 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen memura 2 yıl ücretsiz izin hakkı verilecek. Evlat edinenlerin ikisi de memursa, bu süre aralarında paylaştırılacak.


EVDEN ÇALIŞMA TANINDI
- Yasa tasarısında, 'çağrı üzerine çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma biçimleri' de ilk kez tanımlandı. Bu amaçla işçi ve işveren arasında iş sözleşmesi imzalanması öngörüldü. Çağrı üzerine çalışmada işçinin, hafta, ay veya yılda ne kadar süreyle çalışacağının belirlenmesi, bunun yapılmaması halinde haftalık çalışma süresinin 24 saat sayılması kuralı getirildi.

MEMURA, MEMURİYETİ BOYUNCA 2 KEZ 1 YILLIK AYLIKSIZ İZİN HAKKI
- Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla 5 hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam 1 yıla kadar aylıksız izin verilebilecek.

- İş Yasası'nda yapılan değişiklikle, işsizliği azaltmak üzere yeni istihdam modelleri de tanımlandı. Esnek çalışma biçimleri yasal güvenceye alındı. Part time çalışma için işçi ve işveren arasında 'kısmi iş sözleşmesi' imzalanması hükme bağlandı. Buna göre, haftalık çalışma süresi 30 saatin (günde 6 saat) altındaki tüm çalışmalar, 'esnek çalışma türü' kapsamında sayıldı.

- İşçiler, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik ücretlerini borçlanarak, emeklilik koşullarından yararlanabilecek. Part time çalışanların bu yolla işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmasına da olanak tanınıyor.
AKŞAM

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.