Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  30 Kasım  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

İşten çıkarılırsam ne yapayım?

 

Soru: ben primimi ve yaşımı doldurdum.Şöyle ki, 20 yıldır çalışıyorum, pirimim düzenli olarak ödeniyor. Yaşım 55 yani 01/02/1955 doğumluyum. İşveren işime son verirse benim ne yapmam gerekir? Bana yol gösterir misiniz veya bilgilendirir misiniz? Sigortam 1990 yılında başladı. İşten çıkarılırsam emeklilik için nasıl bir yol izlemem gerekir?


Cevap: 5525 günü tamamladıktan sonra 25 yılı dolduracağınız 2015 yılında normal emekliliğe hak kazanacaksınız. Dilerseniz 58 yaşınızı dolduracağınız 01.02.2013 tarihinde de yaştan (kısmi) emekliliğe hak kazanırsınız. İşten çıkarılırsanız ve prim gününüzde eksiklik varsa, son 2520 günün yarısından fazla olmamak koşuluyla isteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz. Prim gününüz yeterli ise sağlık yardımlarından yararlanmak için sadece genel sağlık sigortası primi ödeyebilirsiniz.


Askerlikte ödenen primler geçerli midir?


Soru: Merhaba Sadettin Bey, ben 1964 doğumluyum. 1984 Temmuz'unda askerlik görevime başladım, 1985 yılının 2. ayından başlamak üzere limitet şirket ortağı olarak Bağ-Kur primi ödemeğe başladım ve kesintisiz olarak ödemekteyim. Askerliğim süresinde ödenen primlerim geçerli midir? Başlangıç tarihimi etkiler mi? Askerliğimin bitiş tarih mi geçerli olur? (Askerliğimin bitiş tarihi 06/01/1986). O. Ali Atabay
Cevap: Değerli okurum, zorunlu askerlik görevinizle çakışan prim ödemeleriniz SGK tarafından dikkate alınmayacaktır. Ancak dilerseniz bu süreler için borçlanma yapabilirsiniz. Şu anki haliyle Bağ-Kur başlangıcınız, askerlik görevinizin bittiği tarihi takip eden gün itibarıyla yapılacaktır. Askerlik borçlanması yaptığınız takdirde ise bu başlangıcınız askerlik süresince geriye gidecektir.


Yaşı beklemeden kıdem tazminatı alabilir miyim?


Soru: Sadettin Bey, ben 30.11.1973 doğumlu bir bayanım. Şu an 5196 prim gün sayım var. 14.06.1989 tarihinde sigortaya girdim. Buna göre gün sayım ne zaman doluyor? Yaşı beklemeden emekli olup tazminat alabilir miyim?


Cevap: Değerli okurum, yaşı beklemeden emekli olamazsınız. Ancak prim gününüz ve sigortalılık süreniz dolduğu takdirde kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir ve emeklilik için yaşı bekleyebilirsiniz. Verdiğiniz bilgilere göre 20 yıl, 46 yaş ve 5375 prim günü ile normal emekli olacaksınız. 20 yılı doldurmuşsunuz, yaklaşık 6 ay sonra da prim gününüz doluyor. Ancak yaştan emeklilik için gerekli olan 15 yıl ve 3600 gün şartını da doldurduğunuz için, bugün bile kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz.


Prim günümü doldurdum, prim ödemeye devam edeyim mi?


Soru: Sadettin Bey, benim 1981 yılında 120 gün SSK ve 19/02/1985 yılından bugüne kadar düzenli yatmış Bağ-Kur primim var. Şu an 25 yılım dolmuş durumda. Ancak şirket ortağı olduğumdan dolayı prim yatırmaya devam ediyorum. Bu durumda ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşıma kadar prim yatırmaya devam etmemim emekli maaşıma etkisi ne olur? Ayrıca şirket hissemi devredip Bağ-Kur'dan çıkış yaparsam halen Bağ-Kur'lu olan eşim üzerinden sağlık hizmeti alabilir miyim?


Cevap: Değerli okurum, Bağ-Kur şartlarında 9000 gün ve 48 yaş şartlarıyla emekli olacaksınız. Gün şartını yerine getirdiğinize göre 48 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yaş şartını tamamlayacağınız tarihe kadar yüksek tutarda prim öderseniz, tabii ki emekli aylığınıza olumlu katkısı olur. Bu katkı, prim ödeme tutarınıza bağlı olarak değişir. Bunun hesabını yapabilmek için daha önce ödediğiniz primleri ve 2000 yılı öncesindeki Bağ-Kur basamağını bilmemiz gerekir. Öte yandan, 48 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar dilerseniz şirket hissenizi devredip eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.


Sadettin ORHAN
sorhan@bugun.com.tr

Bugün/30.11.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.