Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Konut kira geliri istisnası her ortağa ayrı uygulanır
 

Soru: Hisse ile sahip olunan konuttan 2009 da elde edilen kira geliri beyan edilirken 2.600 TL lik konut kira geliri istisnasını ortaklar ayrı ayrı mı uygulayacak? Yoksa ortaklar konut kira geliri istisnasının hissesine düşen kısmını mı uygulayacak?

Cevap: Kiraya verilen konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirinin vergilendirilmesinde, konut kira geliri istisnası her ortak için ayrı ayrı uygulanır. 2009 yılında elde edilen konut kira gelinin beyanda her ortak 2.600 TL lik istisnadan ayrı ayrı yararlanacak. Ortak payına düşen kira geliri 2.600 TL aşmıyorsa kira gelirini beyan etmeyecek. Aşıyorsa 2.600 TL yi düştükten sonra kalanı beyan edecek.

Varlık Barışında gayrimenkul için tapu harcı ödenmeyecek

Soru: Varlık Barışı kapsamında gayrimenkul beyan etmeyi düşünüyoruz. Bu gayrimenkulü beyan etikten sonra şirket kayıtlarına alma ve sermayeye ekleme işlemlerinin de süre şartı var mı? Bu işlemleri nasıl yapacağız? Ayrıca, beyan ettiğimiz gayrimenkul için tapu işlemlerinin yapılacağı ve ödenecek tapu harcı ne kadardır?

Cevap: Varlık Barışı kapsamında beyan edilen gayrimenkul, öncelikle şirketin yasal defterlerine kaydedilecek. Kayıt için vergi usul kanundaki sürelere uymak gerekiyor. Gayrimenkulü, beyan tarihinden itibaren 10 gün içinde(kayıtlarınızı şirket yetkililerinin imzasını taşıyan muhasebe fişlerine dayandırıyorsanız 45 gün içinde) beyan ettiğiniz rayiç değeri üstünden defter kayıtlarınıza almanız gerekiyor.(gayrimenkulü aktife alarak, karşılığında pasifte fon hesabı oluşturmak suretiyle). Beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde de sermayeye eklemeniz lazım. Gayrimenkulün tapuda şirket adına tescili ve sermaye artırımı işlemleri, Harçtan müstesna tutulmuştur. Dolayısıyla Varlık Barışı Kapsamında beyan ettiğiniz gayrimenkulün şirket adına tapu tescilinde, Tapu Harcı ödemeyeceksiniz.

Tapuda yapılacak işlemlerde Tapu Harcı ödemek için yapacağınız işlem; varlık barışı kapsamında gayrimenkul beyanınıza ilişkin beyannameyi verdikten sonra, ilgili vergi dairesinden beyan edilen gayrimenkulün, tapu kayıtlarına ilişkin bilgileri de içerecek şekilde, 5811 sayılı Kanun kapsamında şirket adına beyan edilen gayrimenkulün şirket kayıtlarına almak için yapılacak tapu işleminde harç aranılmayacağı hususunda bir yazı alarak, bu belgeyi ilgili tapu sicil müdürlüğüne ibraz etmekten ibarettir.

Ekrem Sarısu

25.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.