Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 


 

İsteğe bağlı SSK'lılar şaşkın ve üzgün...

 

Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta uygulamasında önemli değişiklik oldu. Bu tarih öncesinde SSK ve Bağ-Kur’un ayrı ayrı isteğe bağlı sigorta uygulaması varken bundan sonra SSK isteğe bağlısına ödenen primler de Bağ-Kur (yeni tanımı ile 4/1-b) statüsüne geçmiş sayılacak.

SGK tarafından otomatik Bağ-Kur numarası verildi
1 Ekim 2008’den önce isteğe bağlı SSK’lı olup prim ödemesine devam eden sigortalılar adına Bağ-Kur numarası açıldı ve bu kişilerin 1 Ekim 2008’den bu yana yaptıkları prim ödemeleri bu Bağ-Kur hesaplarına aktarıldı.

Bankalardan prim ödemek isteyenlerin öncelikle internetten veya SGK iş yerlerinden Bağ-Kur numaralarını öğrenip primlerini bu numaralar üzerinden yatırmaları gerekiyor. Bağ-Kur numaraları internetten, www.sgk.gov.tr http://www.sgk.gov.tr adresinden, “Çalışan” kısmı seçilerek, buradan Bağ-Kur “Sigortalılık Tescil Kaydı Tespiti” kısmından girilerek T.C. Kimlik Numarası yazılmak suretiyle bulunabilmektedir.

Primler yeni tanımlanan Bağ-Kur numarası ile yatırılacağından bu güne kadar isteğe bağlı SSK primi ödeyenlerin Bağ-Kur numaralarını öğrenmeleri gerekiyor.

SGK Müdürlüklerinde yığılmalar var
Bankalara isteğe bağlı SSK prim ödemesine giden sigortalılara Bağ-Kur’lu oldukları ve para yatırmaları için Bağ-Kur numaralarını öğrenmeleri gerektiği söylendiğinde kızgınlıkla SGK Müdürlüklerine gelmekteler ve nasıl Bağ-Kur’lu olduklarını anlamaya çalışmaktalar. Bundan dolayı çoğu Müdürlükte personelle sigortalı arasında tartışma yaşanmakta.
Müdürlüklere sigortalıların yoğun olarak gelmelerinin bir nedeni de Bağ-Kur’a aktarılan SSK isteğe bağlıların sadece kendilerinin sağlıktan yararlanmaları için gerekli güncellemenin yapılmış olması. Sigortalının eşi, çocuğu, ana veya babasının sağlıktan yararlanması için gerekli güncelleme yapılmadığından hastanelerde muayene olamayan çok sayıda kişi sağlık karnesi için Müdürlüklere gelmekte.
Sigortalıların kendilerinde olduğu gibi sağlıktan yararlanan eş, çocuk, ana-babaların da otomatik olarak tanımlanması gerekirdi.

1 Ekim 2008’den sonra 3,5 sene isteğe bağlı ödeyen Bağ-Kur şartlarına tabii...
İsteğe bağlı sigortalılarda numara öğrenmekten çok daha önemli olan ise 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 3,5 yıl prim ödemeye devam edilmesi durumunda emeklilik koşullarının Bağ-Kur şartlarında gerçekleşecek olmasıdır. 1 Ekim 2008 tarihinde, SSK şartlarına göre emekliliğine 4 yıl kalmış bir sigortalı, 4 yılı isteğe bağlı ödemesi durumunda Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi tutulacaktır.

Bu konuda düzenleme şart
Sosyal Güvenlik reformunda, sigortalıların mevcut ve gelecekte elde edecekleri haklar korunurken SSK isteğe bağlılarla ilgili söz konusu uygulama bir süre daha tartışılacak. 5510 sayılı yasada bu konuyla ilgili kesin bir düzenleme yok.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı emeklilik konusunda 2009/114 sayılı genelgesinde yaptığı olumlu düzenlemeler gibi isteğe bağlı SSK’lılar konusunda da yönetmelik, tebliğ ve genelgelerle yapacağı hakkaniyetli bir düzenleme ile gelecekte maruz kalacağı ve kaybedeceği binlerce davayı şimdiden önleyebilir.

Soru-Cevap:
Soru: Merhaba, Bağ-Kur’dan aldığım 01.08.1996 tarihli yazıda; hizmetim 11 yıl 05 ay 08 gün ve giriş tarihim 22.03.1985 olarak görünmekte. 22.03.1985 tarihinden itibaren ödediğiniz primler diyor ve de ödediğim prim miktar ve tarihleri yazılı. Ancak bilgi edinme ile internetten SGK’ya sorduğumda Bağ-Kur’a giriş tarihimi 1988 olarak kabul ettiklerini söylüyorlar, ödediğim primler ile ilgili bir açıklama yok, belgedeki giriş tarihini de kabul etmiyorlar. Bu durumda ne yapabilirim? Mahkemeye versem kazanabilir miyim, ya da ne zaman, nasıl emekli olabilirim? Aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkür ederim. Gülçin Vanlıoğlu.
Cevap: 1993 yılında resen tesciliniz yapılırken sigortalılık başlangıcınız 22.3.1985 olarak yapılmış, daha sonra vergi ve oda kayıtlarınıza istinaden sigortalılık başlangıcınız mükellefiyet başlangıç tarihi olan 1988 olarak düzeltilmiş.
Yapılan işlem doğrudur, 1990’lı yıllarda Maliyeden gelen vergi kontrol memurlarının tutanaklarına ve raporlarına istinaden Bağ-Kur giriş bildirgeleri ile sigortalı tescilleri yapılmıştır. Bu bildirge veya tutanaklarda başlangıç tarihleri tam olarak yazılmayan veya okunamayan kişiler için sigortalılığın gidebileceği tarih olan 22.03.1985 tarihi yazılmış olup daha sonra sigortalıların getirdiği belgelere istinaden de gerekli düzeltmeler yapılmıştır.
Sizinle ilgili olarak yapılan işlem doğrudur. Mahkemeye verseniz de bu şartlarda kazanma şansınız yoktur.
1988’den öncesine ait vergi kaydınız varsa onu SGK’ya ibraz etmeniz durumunda bu süreyi 1982 yılına kadar sigortalılık olarak kazanabilirsiniz.
Verilen bilgilere göre emeklilik tarihinizin tam olarak hesaplanması mümkün olmamakla birlikte 20 tam yıl Bağ-Kur sigortalılığı ve yaş şartını doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.
Soru: Kardeşimin hanımı Almanya’da ikamet ediyor. Ev hanımı olarak Almanya’da yaşadığı sürenin bir kısmını 2008 yılı öncesinde Bağ-Kur’a borçlandı ve ödedi. Bugüne kadar olan kısmını da borçlanmak istediğinde, kanunun değiştiğini ve Bağ-Kur’dan emekli olamayacağını ilettiler. Ayrıca ödediğimiz parayı iade alabileceğimizi bildirdiler.
Size sorum;
1- 01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalanırsam, bu tarihten önceki Bağ-Kur sigortam geçerli olur mu?
2- Yeni çıkan kanun eskiden elde edilen hakları korumaz mı? Yeni çıkan kanun ancak hiç sigortalı olmamış ve sigortalı olmak isteyenleri kapsamalıdır diye düşünmekteyim, yanlış mı? Yaşar Kılıç, Ankara.
Cevap: Yaşar Bey, SSK’lı olarak hiç çalışması olmayan kişilerin yurt dışı borçlanma yapmaları halinde emeklilik durumları Bağ-Kur şartlarına göre belirlenmektedir. 2008 yılı öncesinde yurt dışı yapmışsanız ve ödemişseniz geri kalan sürelerinizi de borçlanıp ödeyebilirsiniz. Bunun önünde bir engel yok. Yeni borçlanacağınız bu süreleriniz de Bağ-Kur statüsünde sayılır. 01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı olamazsınız, ancak bugün başvurursanız yarından itibaren isteğe bağlı sigorta ödeyebilirsiniz. Diğer bir husus, yengenizin Almanya’da ikamet ettiğini belirtmişsiniz, isteğe bağlı sigortalılık için ikametinin Türkiye olması gerekiyor. Değişen kanun 30.04.2008 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik için gerekli süre ve yaş şartlarını değiştirmemiştir.
Ahmet ŞERİF
ahmet.serif@yahoo.com

25.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.