Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  23 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Ortaklar kapatılacak işletmenin mallarını emsal bedeliyle çekebilir
 

Soru: Adi ortaklık olarak faaliyet gösteren işletmemizi kriz nedeniyle yıl sonunda kapatacağız. Stokları yıl sonuna kadar sıfırlamak için, işletmenin mallarını ucuz pahalı elden çıkartmaya çalışıyoruz. Ancak, bazı demirbaşları ve işletmeye kayıtlı bir adet dükkânı yıl sonuna kadar satamayacağımız anlaşılıyor. Yıl sonunda elimizde kalan mal, demirbaşlar ve dükkânı ortaklar olarak işletmeden çekerek işletmeyi kapatabilir miyiz? Bu durumda KDV ödememiz gerekir mi?

Cevap: Tabi ki ortaklar olarak, işletmeye ait olup satılmayan mallar ile işletme demirbaşlarını ve işletmeye kayıtlı gayrimenkulü işletmeden çekmeniz mümkün. Ancak, mal demirbaş ve gayrimenkulün emsal bedel üstünden kendi adınıza fatura düzenlemeniz ve KDV ödemeniz gerekir. Ayrıca söz konusu mal, demirbaş ve gayrimenkul satışı nedeniyle işletme bünyesinde oluşacak kazancında ortaklar tarafından beyan edilerek gelir vergisinin ödeneceğine de şüphe yoktur.

Varlık Barışının iptali için Anayasa Mahkemesine dava açamazsınız

Soru: 19 Haziran 2009 dan önce incelemeye alınan bir işletme olarak çok zor durumdayız. Aynı takvim yılı içinde yapılan düzenlemede 8.5 aylık dönemde incelemeye alınanlar Varlık Barışından yararlandı. 3.5 aylık dönemde vergi incelemesine alınanlar yararlanamadı. Bakanlıkta bu yanlış uygulamayı düzeltecek çalışma yapılıyor mu?

Bu adaletsiz ve eşitlikten uzak uygulama Anayasaya uygun mu? Dava açılsa Anayasa mahkemesi bu haksız uygulamayı durdurur mu?

Cevap: 19 Haziran 2009 tarihinden sonra vergi incelemesine alınan mükellef, en geç 31 Aralık 2009 tarihine kadar varlık(para, döviz, altın, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ve gayrimenkul) beyan ederek, Yurtdışından beyan ettiği varlığın yüzde 2 si, Türkiye’de bulunan varlığın yüzde 5 i oranında vergi ödemesi halinde, vergi incelemesi sonucu 2004-2007 yılları için bulunacak matrah farkından, beyan ettiği varlık tutarı mahsup edilerek, inceleme sonucu salınacak olan vergi ve kesilecek olan vergi ziyaı cezasından kurtulabiliyor. Buna karşın; 19 Haziran 2009 tarihinden önce vergi incelemesine alınan mükellefler, varlık barışı kapsamında varlık beyan ederek incelenin olumsuz sonuçlarından kurtulamıyor. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, uygulama eşit ve adil değil. Maalesef varlık barışı uygulamasının birkaç zafiyetinden biride; 19 Haziran 2009 dan sonra incelemeye alınanların varlık barışının vergisel avantajlarından yararlanmasına karşın, bu tarihten önce incelemeye alınanların yararlanamamasıdır. Yasa Anayasaya açıkça aykırıda olsa da, bireylerin Anayasa Mahkemesine iptal davası açma hakkı yok. Sadece açtıkları bir dava da 5811 sayılı Kanunun Geçici 4 ncü maddesinin Anayasaya aykırılığı ve iptal edilmesi gerektiği iddiasında bulunulabilir. Davayı gören mahkeme hâkimi iddiayı yerinde bulursa, söz konusu yasa maddesini iptal için Anayasa Mahkemesine taşıyabilir. Uzun ve garantisi olmayan bir yol. Doğru olanı yetkililerin haksız ve adaletsiz olan bu uygulamayı düzeltmeleridir. Bir iki maddelik yasal bir düzenlemeyle:

1) 19 Haziran 2009 dan önce vergi incelemesine alınanlarında Varlık Barışından yararlanmaları, 2) 2008 yılının da Varlık Barışı kapsamına alınması, 3) Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananların varlık barışından yaralanmasına imkan tanınmalı, 4) Yıl sonunda dolacak olan varlık beyan süresinin en az 3 ay uzatılması, hem eşit olmayan haksız ve adaletsiz uygulamalara son verir. Hem de, yasa kendisinden beklenen şekilde, gerek yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi, gerekse Türkiye de olmakla birlikte işletmenin kayıtları arasında yer almayan varlıkların kayıtlara alınmasını sağlamış olur. Hem de ciddi tutarda vergi hâsılatıyla beraber.

Ekrem SARISU

23.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.