Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  22 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Kıdem tazminatınızı işverenin ödeme gücü varsa alabilirsiniz
 

Soru: Yaklaşık 6 yıl aynı işyerinde makineci olarak çalıştım. İşten çıkarılmadan önceki son 6 aylık maaşımı ve Kıdem tazminatımı alamadım. 6 arkadaşımla birlikte işverenle bu yüzden mahkemelik olduk. Mahkemenin 1.ve 2.duruşmalarına İşveren gelmediği için 3.duruşmaya gün verildi. Şunu sormak istiyorum. İşverenin duruşmalara gelmemesi ve adresini değiştirmiş olması, hakkımızın kaybolmasına sebep olabilir mi? Ya da nasıl etkiler? E.F.

Cevap: İşverenin mahkemeye gelmemesi sadece sonucu uzatır. Mahkemenin lehinize karar vermesini etkilemez. Ancak; mahkeme lehinize karar verdikten sonra, kaçması, adres değiştirmesi alacağınızı tahsil etmenizi etkileyebilir. Çünkü, işvereni bulabilirseniz ve kıdem tazminatı hakkınızı ödeyecek kadar malı mülkü varsa alacağınızı tahsil edebilirsiniz. Bulamazsanız bulsanız bile ödeyecek mali gücü yoksa maalesef kıdem tazminatı alacaklarınızı tahsil edemezsiniz.

3600 günle 56 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 28 Mayıs 1959 doğumluyum. SSK girişim 1 Ocak 1988'dir. Kolumdaki bir rahatsızlıktan dolayı geçirdiğim operasyondan sonra, isteğe bağlı ödeyerek 3.610 günümü tamamladım. Emekli olabilir miyim? Yoksa kolumdan dolayı rapor alıp malulen mi emekli olabiliyorum? G.Y.

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 günle 56 yaşınızı dolduracağınız 28 Mayıs 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik için en az yüzde 60 işgücü kaybı gerekiyor.

Hem eş hem ana veya babadan aylık bağlama devri bitti

Soru: Emekli sandığından emekli olan babamın vefatından sonra anneme dul aylığı bağlandı. (Eylül 2007) Daha sonra annemin annesi (SSK emeklisi) Mart 2009'da vefat etti. SGK' ya anneme annesinden dolayı ikinci bir aylık bağlanması için müracaat edildi. SGK' dan ikinci aylığın bağlanamayacağına dair cevap yazısı geldi. Yapılan bu işlem doğrumu yoksa yanlış mı dır? İtiraz edilecek olursa sonuçta değişme olur mu? İ.K

Cevap: Anneanneniz 1 Ekim 2008 den önce vefat etmiş olsaydı, anneniz annesinden dolayı da aylık bağlatabilecekti. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonraki hem eşten hem de ana veya babadan aylık bağlanma devri sona erdi.(1 Ekim 2008 den sonraki vefatlar için) Ancak, annenizin eşi ve annesinden dolayı bağlanacak olan aylıklardan yüksek olanı tercih etme hakkı var.
Emekli ve eşi tek mesken için emlak vergisi ödemez

Soru: Tek konutu olan emekli; Emlak Vergi ödemiyor. Hem eşinin hem de kendisinin bir konutu olan emekli ve eşi Emlak Vergisi öder mi?

Cevap: Bakanlar Kurulu vergi oranını sıfıra indirdiğinden, emekli aylığından başka geliri olmayanlar 200 m2 ye kadar olan mesken için emlak vergisi ödemiyor. Eşinin de tek meskeni olması halinde, eşin emekli olması ve emekli aylığından başka geliri olmaması veya ev hanımı olması ve geliri olmaması şartıyla, eş de tek meskeni için emlak vergisi ödemez. Her iki eşte sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanır.

2007 den önce Satın alınan arsa 4 yıl içinde satılırsa kazancı vergiye tabidir

Soru: Satın alınan arsa vergiye tabi olmamak için, kaç sene sonra satılması gerekiyor? Örneğin 2006 da alınan arsa 2009 da satılırsa kazanç vergiye tabi olur mu?

Cevap: 1 Ocak 2007 tarihinden önce satın alınan arsanın 4 yıl, 1 Ocak 2007 tarihinden satın alınan arsa 5 yıl elde tutulduktan sonra elden çıkartılması halinde elde esilen satış Kazancının tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisine tabi değildir. 2006 yılında satın aldığınız arsayı 2009 da satarsanız 4 yıl dolmadan satmış olacağınızdan elde ettiğiniz satış kazancı, değer artış kazancı kapsamında, Gelir Vergisine tabi tutulması gerekir.

Ekrem Sarısu

Posta/22.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.