Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  21 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Evlenen kadın işçiye kıdem tazminatı


Konu: Evlenen Kadın İşçinin İş Sözleşmesini İhbar Süresiz Haklı Feshi, Kıdem Tazminatı Talebi ve Ödenmesi

İlgili Mevzuat: 1475 sayılı Mülga İş Kanunu'nun halen mer'î 14'üncü maddesi,

Sirküler Özeti: Belirsiz süreli hizmet akdine tabi olarak çalışan kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile hizmet akdini sona erdirmesi durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ancak, kadın işçi, kanuna karşı hile yolunu seçerek, sürekli birlikte yaşadığı halde, hile için boşandığı eşiyle kısa sürede tekrar evlenerek, kanunun kadın işçiye verdiği, evlenme nedeniyle haklı fesih hakkı yetkisini kullanırken iyiniyetli olunmaması, yani hakkın kötüye kullanılması ve yasanın amacıyla bağdaştırılmasının mümkün olmaması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.

1.Giriş - Kıdem Tazminatının Hakedilmesi ve Ödenmesi

Bilindiği üzere, İş Hukukumuzda kıdem tazminatı, 1475 sayılı Mülga İş Yasası'nın halen yürürlükteki 14'üncü maddesinde düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Yasası, 10 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen, bu yasada kıdem tazminatı yeniden düzenlenmeyerek 1475 sayılı Mülga İş Yasası'nın 14. maddesinin uygulaması korunmuş ve bu suretle kıdem tazminatına ilişkin 14. madde, bu Yasanın yürürlüğünü sürdüren tek maddesi olarak kalmıştır. (Bkz. 4857 s. İşK.m.120 ve Geçici m.6)

Kıdem tazminatı, sözkonusu 14'üncü madde hükmünde sözü edilen ve 4857 sayılı İş Kanunu'nda düzenlenmiş bulunan fesih ve sona erme hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmesi gereken paradır. 1475 sayılı Yasanın ilgili 14. maddesi ile iş akdi her ne suretle sona ererse ersin, tüm işçilere kıdem tazminatı ödenmesi öngörülmemektedir. Nitekim “kıdem tazminatının hak edilmesi ve ödenmesi” hakkındaki bu maddenin konumuza ilişkin 1'inci fıkrasında, “Bu kanuna tabi işçilerin iş sözleşmelerinin:

1-İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu'nun m. 25/II numaralı bendinde gösterilen haklı sebepler dışında,

2-İşçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunu'nun m. 24 uyarınca haklı sebebe dayanılarak,

3-Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,

4-Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malûllük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;

5-506 sayılı Yasanın 60. maddesinin 1. fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,

feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirilmesi veya işçinin ölümü sebebi ile son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücret tutarındaki kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır” denilmektedir.

2.Evlenen Kadın İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenmesi

Bu sirkülerimizde bir işyerinde çalışan bayan işçinin evlenerek işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı hak etmesi ve alabilmesin esasları ele alınmıştır.

1475 sayılı Mülga İş Kanunu'nun halen yürürlükteki 14'üncü maddesindeki düzenlemeye göre; İş Kanunu kapsamındaki bir işyerinde çalışan “Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda,” kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme istinaden kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için öncelikle, iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Yani, işten ayrıldıktan sonra evlenen kadın işçiye kıdem tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Yine, kadın işçinin iş sözleşmesinin kıdem tazminatı almasını hak etmeyecek şekilde sona ermesinden bir süre sonra, evlenme nedeniyle kıdem tazminatı talep etmesi halinde, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Konuyu biraz daha açacak olursak;

Evlenme nedeniyle iş sözleşmesini yasal evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde fesheden kadın işçi, yasal olarak haklı fesih yapmaktadır ve bu fesih, kendisine diğer kıdem tazminatını hak ediş şartlarını taşıyorsa, kıdem tazminatını talep hakkını vermektedir. Mülga İş Kanunu'nun sözkonusu 14'üncü maddesinde hükme bağlanan kadın işçinin evlenme nedeniyle haklı fesih hakkı, işçinin haklı nedenle fesih hakkını hükme bağlayan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24'üncü (1475 sayılı Mülga İş Kanunu'nun 16'ncı) maddesi dışında ve kıdem tazminatı hakediş bakımından istisnaen bildirim sürelerine gerek göstermeyen özel bir düzenlemedir. Bu nedenle iş sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olması, kadın işçinin haklı fesih hakkını kullanmasında farklılık oluşturmamaktadır. Her iki halde de kadın işçi, bildirim süresi beklemeksizin iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını işverenden alacaktır. Yargıtay kararlarında da bu husus istikrar kazanmıştır.

İş hayatında “kadın işçinin evlenme nedeniyle haklı fesih hakkı” hükmüne ilişkin önemli uygulama sorunları bulunmaktadır. Bunlar aşağıda açıklanmıştır.

3.Erkek İşçinin ve İşverenin Evlenme Nedeniyle Fesih Hakkı Yok

Kadın işçiler, belirtilen hüküm uyarınca, evlendikten sonra bir yıl içinde hizmet akdini feshetmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Bu hak, sadece kadın işçiye verilmiştir. Erkek işçinin, evlendikten sonra bir yıl içinde bu madde hükmüne istinaden hizmet akdini feshetme yetkisi olmadığı gibi, işverenin de bu maddeye dayanarak kadın işçinin iş akdini feshetmesi yetkisi bulunmamaktadır. Bu sonuçta, aşağıdaki Anayasa Mahkemesi Kararı'nda da görüldüğü üzere, Anayasa'ya aykırılık bulunmamaktadır. (Devam edecek)

Tahsin Sınav
tsinav@yenisafak.com.tr

Y.Şafak/21.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.