Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 

 


 

Varlık barışı, Maliye'yi sevindirmeye başladı


Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy "5 milyar doların çok çok üzerine çıkacağız" dedi
Yurtdışında veya yastık altında tutulan paraların ekonomiye kazandırılması için çıkarılan Varlık Barışı'nda gelinen son nokta Maliye'yi memnun etmeye başladı.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, "Bundan 1-1,5 ay önce söylediğimiz 'rakamlar bizi tatmin etmiyor noktası' giderek daha tatmin etmeye yönelik durum arz ediyor." dedi. Ulusoy, buradan 5 milyar dolar geleceği tahminleriyle ilgili olarak da, "O rakamı çok çok geçeceğiz inşallah, hızlı bir şekilde ilerliyoruz." ifadesini kullandı. Varlık Barışı'na başvurmak için son tarih 2 Mart. İdare, harhangi bir süre uzatımı düşünmüyor.

Yurtdışındaki ve yurtiçindeki varlıkların ekonomiye kazandırılması için çıkarılan Varlık Barışı'nda son 10 güne girildi. Kanun çerçevesinde para, altın ve değerli eşyaların kayıt altına alınması amaçlanıyor. Maliye, hükümetin küresel kriz yüzünden meydana gelen nakit daralmasına karşı aldığı tedbirlerin arasında yer alan uygulamadan oldukça umutlu. Konuyla ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, "Ülkemiz açısından çok faydalı olacak. Dışarıdaki yabancı kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasına, kayıt altında bulunmayan kaynakların kayıt altına alınmasını sağlayacak bir süreç." dedi.

Şu ana kadar bildirimi yapılan varlıkların miktarı konusunda net bir rakam veremeyeceklerini kaydeden Ulusoy, gerekçe olarak bankalar üzerinden yapılan bildirimlerle, vergi dairelerinde yapılan bildirimlerin farklı tarihlerde kendilerine intikal etmesini gösterdi. Gelir İdaresi Başkanı, "Bu nedenle net bir rakam vermek gerçekten imkansız. Ama giderek beklentimize yaklaşan durum arz ediyor." dedi. 10 milyar dolarlık beklentiyle ilgili olarak ise, "Rakamı ifade etmek mümkün değil. Değişik rakamlar ifade ediliyor. Dışarıda olmasına rağmen Türkiye'ye kredi olarak gelen rakamlardan bahsediliyor. Dışarıdaki rakamı net olarak bilen yok. Bu ana rakamı bilmediğimiz zaman bunun şu kadarı gelir deme imkanımız yok." değerlendirmesini yaptı. Kurum olarak dışarıda olduğu söylenen rakamların hepsine talip olduklarını kaydetti. Bu çerçevede bazı mükelleflerle yüz yüze görüştükleri bilgisini de veren Ulusoy, "Bir şekilde iletişimimiz olan mükellefleri davet babından bu konunun önemini ifade etmeye çalışıyoruz." dedi.

Süre uzatımı gündemde yok

Varlıkları kayıt altına almak için süre uzatımının gündemlerinde olmadığını kaydeden Ulusoy, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi beyan etmek isteyip de yığılma nedeniyle beyan edemezse süre uzatımı mümkün olur. Ancak, bu yasayla beyan edecek kişiler eğer mükellefler ise elektronik ortamda 5-10 saniyede yapılıyor. Ayrıca bankalar dışardan gelecekleri alacağı ve binlerce banka şubesi olduğu için ciddi bir yığılma olmaz. Talepler varsa taahhüt varsa uzatalım. Talep yoksa uzatmak gerektiğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı. Bütün mükellefleri bu imkandan yararlanmaya davet eden Ulusoy, Varlık Barışı'nın çok küçük bir bedel karşılığında çok güzel bir sigorta olduğunu dile getirdi. Vergi Barışı, "Yurtdışından getirilen paralar için herhangi bir inceleme yapılmaması ve varlığın yurtdışından Türkiye'ye getirilmesinde yüzde 2, yurtiçindekilerin sisteme kaydı için yüzde 5 vergi alınması" gibi kolaylıklar içeriyor

CİHAN
21.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.