Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Yurtdışında Bulunan Ev Kadınlarının Borçlanma Sürelerinin Değerlendirilmesi Yöntemi Değişti
 


Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde yeni dönemde de eski yöntem uygulanacak. Yani borçlanılacak süre, taleplinin Türkiye’de sigortalılığı varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık hali kapsamında, sigortalılığı yoksa 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilmeye devam edecek.

Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler, medeni hallerine bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri dışında yurtdışında bulundukları süreleri ifade ediyor. Bu süreler işsizlik süresi veya boşta geçen süreler kapsamında değerlendirilmeyip, borçlanma talebinde bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin diledikleri kadarını borçlandırılmaları sağlanıyor.
 
Önceki yöntem
Yurtdışında çalışmayıp da ev kadını olarak geçirilen sürelerin borçlanılması bu kişilerin Bağ-Kur’a yazılı başvuruları ile yapıldığından yurtdışında ev kadını olarak yaşayanların yeni Yasadan önce borçlanmaları Bağ-Kur hizmeti olarak sayılıyordu.
 
Yeni yöntem
Oysa yeni düzenlemede, borçlandırılan sürenin niteliğinden söz edilmeden hangi sigortalılık kapsamında değerlendirileceği Türkiye’de çalışmanın bulunması ya da bulunmamasına bağlanmış bulunmakta. Bu durumda da yeni dönemde yurtdışında ev kadını olarak geçirdiği süresi bulunan kadınların bu süreleri borçlanmak istemeleri halinde ortada artık Bağ-Kur diye bir kurum bulunmadığından motamot Bağ-Kur’lu yani yeni adıyla 4/b sigortalısı sayılmayacaklar. www.muhasebenet.net


Bunlar hakkında da aynı yöntem uygulanacak ve Türkiye’de çalışması bulunuyorsa talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre borçlanma talebi yapacak. Ev kadını olarak geçirilen yurtdışı sürelerinin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesinde bu kişi talep tarihinde en son 4/a sigortalısıysa (Ya da SSK veya Tarım SSK) yurtdışı borçlanma süreleri 4/a sigortalılığı, talep tarihinde en son 4/b sigortalısıysa (Ya da Bağ-Kur veya Tarım Bağ-Kur)  yurtdışı borçlanma süreleri 4/b sigortalılığı, talep tarihinde en son 4/c sigortalısıysa (Ya da Emekli Sandığı iştirakçisi) yurtdışı borçlanma süreleri 4/c sigortalılığı kapsamında sayılacak.

Şayet Türkiye’de sigortalılığı yoksa bu defa 4/b sigortalılığı kapsamında değerlendirilecek.

Başvuru merkezleri
4/a sigortalılarının (SSK), 4/b sigortalılarının (Bağ-Kur), Türkiye’de sigortalı hizmeti bulunmayanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince borçlandırılacak.


5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna tabi ya da yeni Kanuna göre 4/c sigortalılığı kapsamında geçen hizmeti bulunanların 2008 yılı Ekim ayı başından önce veya sonra yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Kamu Görevlileri Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığınca borçlandırılacak.


4/b’li sayılacaklar
İlk defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 4/c sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlayanların bu tarihten önce yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Kamu Görevlileri Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığınca borçlandırılacak fakat bu süreler 4/b sigortalılığı kapsamında değerlendirilecek.


Son defa özel banka sandıklarına tabi (506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi) çalışmaları bulunanların yurt dışı süreleri anılan bu kapsamdaki sandıklarca borçlandırılacak.
 

Şevket Tezel

20.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.