Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  19 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Taban aylık uygulaması çoğu emeklinin aynı tutarda aylık almasına yol açıyor

 

Soru: 2006 Mayıs ayında emekli oldum. 8000 güne yakın prim ödemem olmasına rağmen aldığım maaş, bir malul maaşı kadar. Benimle aynı yılda emekli olanlar daha fazla maaş alıyorlar. Nedenini tarafıma bildirmenizi rica ediyorum.

 

Cevap: Bazen 3600 gün prim ödeyenle 9000 gün prim ödeyen aynı tutarda emekli aylığı alabiliyor. Bunun nedeni taban aylık uygulamasıdır. Prim ödeme gün sayısı ile çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı, emekli aylığı tutarını belirliyor. Prim ödeme gün sayısı ve SSK ya bildirilen kazanç tutarına göre hesaplanan emekli aylığı tutarı, taban aylık tutarının altında kalanlara, taban aylık üstünden emekli aylığı bağlanıyor. Örneğin 3600 günle emekli olan birine bağlanacak aylık 250 TL çıkıyorsa, 250 TL yerine taban aylık uygulaması nedeniyle yaklaşık 620 TL civarında aylık bağlanıyor. Taban aylık nedeniyle hak ettiğinin iki katından da fazla aylık alınabiliyor. Diğer taraftan da sizin gibi 8000, hatta 9000 gün prim ödeyerek 620, 630 TL aylığı kendileri hak ederek aylık bağlananlar(prime esas kazancın alt sınırından prim ödeyenlere bu tutarda aylık bağlanıyor), 3600 gün prim ödeyenle aynı tutarda emekli aylığı alıyorlar. Bu teknik ayrıntıyı bilmeyen sigortalı, haklı olarak sizin gibi;  3600 günle 620 TL aylık bağlandığına göre, 8000 günle kendisine, yanlış aylık bağladılar kaygısına kapılıyor. Ancak, bu sonuç prime esas kazancın alt sınırı üstünden prim ödeyenlerde ortaya çıkıyor. Yoksa 8000, 9000 gün yüksek kazanç üstünden, örneğin; çalışma hayatı boyunca(veya büyük bir bölümünü) prime esas kazancın tavan tutarı veya tavana yakın kazanç tutarı üstünden prim ödeyenlerin emekli aylığı, taban aylık tutarının çok üstünde olacağından, bunlar için az prim ödeyenler aynı tutarda aylık almaları söz konusu olmuyor. Sizinle aynı yılda emekli olup, sizden fazla aylık alanların prime esas kazanç tutarları sizden yüksek, prim ödeme gün sayıları da sizden fazladır.  

 

Yurtdışından getirilmeyen varlıklara el konamaz

 

Soru: Maliye Bakanının Çember daralıyor, 30 Eylül 2009 a kadar yurtdışındaki paralarını Türkiye’ye getirmeyen vatandaşlar için gereken yapılacak vb. şekilde çeşitli açıklamaları medyada yer aldı. 30 Eylül 2009 a kadar yurtdışındaki parasını Türkiye’ye getirmeyenlerin parasına el konulacak dedikoduları hızla yayılıyor. Gerçekten böyle bir şey olabilir mi? Devlet Yurtdışından getirilmeyen paralara el koyabilir mi?

 

Cevap: Varlık Barışı düzenlemesiyle; yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi; getirilen varlıklar hakkında 1 Ocak 2008 den önceki dönem için hiçbir şekilde vergi incelemesi yapılmaması, başka nedenlerle yapılacak olan vergi incelemelerinde bulunacak olan matrah farkından getirilen varlık tutarlarının mahsup edilmesi gibi avantajlar sağlayarak teşvik ediliyor. Varlık Barışı kapsamında yurtdışındaki parasını, altınını, menkul kıymetini ve diğer sermaye piyasası yatırım araçlarını getirip getirmemek kişin keyfiyetine kalmış bir konu olup, zorunluluk yoktur. Varlığını yurtdışından getirmeyenlerin varlıklarına el koyma gibi bir durumda söz konusu değil. Çünkü; Türkiye bir hukuk devletidir. İşler Kanunlarla yürütülür. Herkesin malı Anayasa ve Kanunların güvencesi altındadır. Kimse el koyamaz.

 

Belediye cezası kira gelirinden düşülemez

Soru: Belediye tarafından binaya yazılan cezalar, binanın kira gelirinden düşebilir mi?

 

Cevap: Kira gelirlerinden indirilebilecek  giderleri belirleyen Gelir Vergisi Kanunun 74 ncü maddesinin son fıkrasında, “Bu madde uygulamasında para cezaları ve vergi cezaları hasılattan indirilemez.” hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre, kira geliri elde edenlerin şahsi kusurlarından ve yasaya aykırı fiillerinden kaynaklanan her türlü para cezası ve vergi cezasını vergilendirilecek kira gelirinden indiremezler. Bu bağlamda; imar uygulamasına aykırı davranışınız nedeniyle, belediyece binanıza yazılan para cezasını kira gelirinizden indirmeniz mümkün değil.

EKREM SARISU

Posta/19.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.