Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Birden fazla dairesi olan özürlü emlak vergisi ödemek zorunda

 

Soru: Yüzde 55 özürlüyüm. Ve üç katlı evim var. Bunların birini kendim oturuyorum. İkisini kiraya versem, emlak vergisi indirimden faydalanabilir miyim?

Cevap: Bakanlar Kurulu; Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olanlardan hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, emekli aylığından başka geliri olmayanların, gazilerin, özürlülerin ve şehitlerin dul ve yetimlerinin emlak(bina) vergisi oranını sıfıra indirdiğinden, bu kişiler emlak vergisi ödemiyor. Özürlü olmanıza karşın, üç daireniz olduğundan sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamazsınız. Tek daireniz olsaydı emlak vergisi ödemezdiniz.

 

İşletme sahibi otelinde para ödemeden kalabilir

Soru: Otel işleten işletmenin ortakları zaman zaman otelde kalıyor. Doğal olarak kendi otellerine para ödemiyorlar. Ancak, muhasebeci arkadaş fatura kesilmesi ve para ödenmesi gerektiği, otelde kalanların listesinin emniyete bildirildiğini maliyenim bu listelerden hareketle, para ödemeden kaldıklarını tespit ettiğinde ceza keseceğini söylüyor. Pek aklımıza yatmada ama bir de siz e soralım dedik. Otel ortakları kendi otellerinde kaldıklarında para ödemsi gerekiyor mu?

Cevap: Gelir Vergisi Kanunun 41/1 nci maddesine göre; teşebbüs sahiplerince işletmeden çekilen veya aynen alınan tüm değerlerin emsal bedeli ile değerlenerek ticari kazanca ilave edilmesi gerekmektedir. Muhasebeci olayın bu yönünü hatırlatmıştır. Ancak, her ne kadar yasa hükmü,  işletme sahiplerinin işletmeden çektikleri ve işletme konusuyla ilgili yararlanmalarının ticari kazanca ilavesini öngörmekte ise de,  örf ve teamüle uygun, işletmenin faaliyet konusu ve büyüklüğü ile orantılı, işin doğası gereği bir takım çekişlerin ve yararlanmaların işletmeden çekiş olarak değerlendirilmesi de mümkün değildir. 

Otel işletmesi sahiplerinin, kendilerine ait otelde para ödemeden kalmaları, tasarruf hakların doğal bir sonucu olduğundan,  işletmeden çekiş olarak kabul edilerek vergi ve caza kesilemez.

EKREM SARISU

Posta/18.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.