Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Varlık Barışında vergiden kurtuluş yok

 

Soru: Varlık Barışı Kanunu kapsamında Şubat 2009 ayında varlık beyanında bulunduk. Ancak bugüne kadar hesaplanan vergiyi ödeyemedik. Yeni kanunla ödeme süresi uzatılmış. Ancak, bizim gibi ilk kanun kapsamında varlık beyanında bulunanlar vergi incelemesinde indirimi reddedilen KDV den mahsup yapamıyormuş. Ayrıca 2008 dönemi kapsam dışındaymış. Bu durumda varlık beyanın bizim için esprisi kalmıyor. Bugüne kadar ödemediğimiz vergiyi uzatılan süre sonunda kadar da ödemediğimizde kanunla sağlanan haklardan da yararlanmayacağımıza göre, bu işten kurtulabilir miyiz? Başka bir ifade ile, varlık barışından yararlanmak istemiyoruz. Çıkartılan vergiyi ödememek için ne yapmamız gerekir?  S.M.

 

Cevap: 22 Kasım 2008 ile  2 Mart 2009 tarihleri arasında varlık beyanında bulunup, hesaplanan vergiyi sizin gibi süresi içinde ödemeyenlere, 30 Eylül 2009 tarihine kadar yeni ödeme süresi verildi. Ayrıca söz konusu yasa ile yapılan değişiklikle, varlık barışı kapsamında beyan edilen varlık tutarlarının, vergi incelemesin de bulunacak olan matrah farklarından mahsup imkânından yararlanabilmesi için, hesaplanan verginin vadesinde ödenme şartı getirildi. Dolayısıyla, yasanın getirdiği imkândan yaralanabilmek için, verginizi en geç 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödemeniz gerekiyor. Vergiyi bu tarihe kadar ödemezseniz, yasanın sağladığı imkândan yararlanamazsınız. Ancak, vergi ödemeden de kurtulamazsınız. Çünkü, ödenmeyen vergiler gecikme zammı işletilerek 6183 satılı Amma Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilecek. Maalesef hesaplanan vergiden kurtuluş yok.

 

Belediye vergilerini ve harçları kazancınızdan düşebilirsiniz

Soru: İşyerimizle ilgili olarak Belediyeye değişik adlarda vergi ve harçlar ödüyoruz. Bunları ticari defterlerime masraf yazabilir miyiz? K.E.

 

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun ticari kazançtan indirilebilecek giderleri belirleyen 40/6 ncı maddesi; “ İşletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergiler, harçlar ve kaydiyeler gibi, ayni vergi, resim ve harçlar”  hükmünü içermektedir. Bu maddeye göre, işletmeyle ilgili olmak şartıyla belediyeye ödediğiniz vergi ve harçları defterlerinizi gider yazarak ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

 

Yüzde 60 rapor alabilirseniz malulen emekli olabilirsiniz

Soru: Emekli olmak için primimi doldurdum. Ama yaşı bekliyorum. Şeker hastasıyım. Ayağımda platin var. Malulen emekli olabilir miyim? Olabilirsem ne yapmam gerek? B.B.

 

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı aranıyor. Süre ve prim ödeme şartlarını yerine getirdiğinizden, kurumun göndereceği hastaneden yüzde 60 iş gücü kaybı raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz.

 

Ekrem SARISU

Posta/18.08.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.