Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  17 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Tekstil sektörüne taşınma teşviki
 

Geçen yazımızda, bir yatırım teşvik aracı olarak "indirimli kurumlar vergisi" müessesesini irdelemiştik. Bugün de bir başka teşvik unsuru, tekstil sektörüne tanınan "taşınma teşviki" üzerinde duracağız.
Kurumlar Vergisi Kanunu'na 5838 sayılı kanunla eklenen geçici 4. maddeyle "münhasıran tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlardan üretim tesislerini Bakanlar Kurulu'nca belirlenen illere 31.12.2010 tarihine kadar nakleden ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan mükelleflerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar için nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren beş yıl süreyle Kurumlar Vergisi oranını yüzde 75'i geçmemek üzere indirimli olarak uygulatma konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiştir". Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen bu hükümde, hükmün gelir vergisi mükellefleri için de geçerli olduğu ayrıca vurgulanmıştır. Düzenleme 28.02.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Daha sonra 5904 sayılı kanunla aktardığımız düzenlemedeki "münhasıran" ibaresinin, "31.12.2010 tarihine kadar Bakanlar Kurulu'nca belirlenen illerde münhasıran" olarak uygulanması gerektiği hükme bağlanmıştır.
Bakanlar Kurulu, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun geçici 4. maddesiyle verilen yetkisini 2009/15199 sayılı kararnameyle kullanarak, yukarıda belirtilen taşınma desteğiyle ilgili belirlemeleri yapmıştır.
Bu teşvikten aşağıda tablo olarak listelediğimiz illerde faaliyette bulunan Gelir veya Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, "münhasıran tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanların" üretim tesislerini, aşağıda tabloda gösterdiğimiz illere taşıyanlar, bu teşvikten yararlanacaklardır. Burada önemli olan "münhasıran" kelimesidir. Eğer mükellefin başkaca sektörlerde de faaliyetleri varsa, bu teşvikten yararlanması bize göre mümkün değildir.
Gerek anılan kararnamede gerekse kararnameyi esas alan 2009/1 sayılı Hazine Müsteşarlığı Tebliği'nde işletmelerin taşınmasından söz edilmişse de kanun metnine göre, taşınanın "üretim tesisi" olması gerekmektedir.
Taşınılan yerde oluşturulacak üretim tesisinde asgari 50 kişinin istihdam edilmesi gerekmektedir.
Teşvik mevzuatı bu konuda pek çok noktada açık değildir. Örneğin bir şirketin biri deri işleme, diğeri kumaş boya-apre olmak üzere iki fabrikası varsa, iki tesisini de birden mi taşıması gerektiği, yoksa teşvikten yararlanmak için üretim tesislerinden birini taşımanın yeterli olup olmayacağı, yaratılacak 50 kişilik istihdamın yeni istihdam mı olması gerektiği, yoksa eski yerde çalışanlardan taşınılan yere de gelerek çalışanların da bu sayıya dahil olup olmadığı belirsizdir. Bu soruların yanıtları için, Maliye Bakanlığı'nın 5 aydır çıkaracağı tebliği beklemek gerekmektedir.
Bu teşvikten yararlanarak üretim tesislerini taşıyan mükelleflerin, taşınma tarihini izleyen hesap döneminden itibaren bu tesislerden sağlayacağı kazançları, 5 yıl süreyle yüzde 75 oranında indirimli olarak vergilenecektir. Örneğin bu mükellef, bir AŞ ise söz konusu kazançları anılan süre içerisinde yüzde 5 oranında vergilendirilecektir.
Tekstil sektörüne taşınma konusunda tanınan teşvik sadece vergi oranında indirimden ibaret değildir. Taşınma başkaca teşvik unsurlarıyla da desteklenmiştir. Bu ilave teşvikler de şunlardır.
- Taşınma ile birlikte yapılacak ilave yatırımları da içeren teşvik belgesi kapsamı yatırımlar için 2009/15199 sayılı kararname esasları çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilecektir.
- Taşınan tesislerde çalışanların asgari ücrete denk düşen sigorta primi işveren hissesinin tamamı, taşınma tarihinden itibaren beş yıl süre ile Hazine tarafından karşılanacaktır. Taşınmayla birlikte ilave yatırım yapılan hallerde, ilave yatırımın 31.12.2010 tarihinden önce başlamış olması koşuluyla bu yatırımlarda çalışan ilave personelin yedi yıl süreyle, asgarî ücrete tekabül eden sigorta primi işveren hissesinin tamamı yine Hazinece karşılanacaktır.
- Tesislerin taşınma işleminin 2009 yılı sonuna kadar tamamlanması hâlinde taşınma giderleri yeminli mali müşavir raporuna istinaden bütçeden karşılanacaktır. Ancak burada avans uygulamasının düşünülmemesi bir eksikliktir.
Tekstil işletmelerinin taşınması için bütün teşvik unsurları hemen hemen düşünülmüştür. Ancak bu teşvikte düşünülmeyen husus, taşınacak işletmelerin eski yerlerinde çalışanların yeni illere gitmek istemeyerek işten bu sebeple ayrılmaları halinde onlara ödenecek kıdem tazminatlarının mükelleflere getireceği yüklerdir. Bu sorun sanırım, taşınmak isteyenlerde sıkıntı yaratabilecek önemli bir unsurdur.

Taşınacak Tesislerin Bulunması Gereken İller
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada hariç), Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Tesislerin Taşınması Gereken İller
Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada ilçeleri), Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı, Giresun, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sinop, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van.

Bumin Doğrusöz

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.