Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 16 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İsteğe bağlı sigortalıya geç emeklilik

 

Zorunlu sigortalılığın sona ermesinde veya sigortalı olmayanların sosyal güvenlik kapsamına alınmasında bir yöntem olan isteğe bağlı sigorta uygulamasında 5510 sayılı Kanunla Ekim 2008’den itibaren mevzuat ortak kurallara bağlandı, uygulama birliği sağlandı. Ancak sistem SSK’lılar açısından bir takım sürprizleri de getirdi.
Üç ayrı sistem vardı
ESKİDEN Emekli Sandığı iştirakçisi olarak en az 10 yıl çalıştıktan sonra görevinden ayrılanlar 6 ay içinde isteğe bağlı iştirakçi olabiliyordu. Son emeklilik haklarından hesaplanacak aylık tutarın yüzde 32’si kadar prim ödüyorlardı. Bu süreye ikramiye ödenmiyor ve sağlık yardımından yararlanamıyorlardı.
SSK’da ise, en az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödemiş ve bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak, tarafına aylık bağlanmamış ve isteğe bağlı olarak her ay kesintisiz 30 gün üzerinden prim ödemek şartları aranıyordu. Ayrıca sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde çalışan Türk işçilerden 1080 gün şartı aranmıyordu. İsteğe bağlı sigortalılar asgari ücret ile 6.5 katı arasında belirledikleri kazançları üzerinden yüzde 25 prim ödüyorlar ancak sağlık yardımından yararlanamıyorlardı.
Bağ-Kur’da sistem daha esnekti, zorunlu Bağ-Kur kapsamına girmeyenler, 18 yaşını dolduranlar, ev hanımları, Türkiye’de ikamet eden yabancılar, yurt dışındaki Türkler’in yanlarındaki çalışmayan eşleri ve zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı sona erenler isteğe bağlı sigortalı olabiliyordu. İlk 12 basamaktan birini seçip üzerinden yüzde 20 prim ödüyorlardı. Yine sağlık yardımından yararlanamıyorlardı.
Tek sistem geldi
İSTEĞE bağlı sigorta 5510 sayılı kanunda kişilerin isteğe bağlı prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigorta olarak tanımlandı ve Türkiye’de ikamet şartına bağlandı. Zorunlu sigortalılar, emekliler, 18 yaşı doldurmayanlar isteğe bağlı sigortalı olamayacak.
Daha önce sadece tam aylık olarak isteğe bağlı sigortaya prim yatırılmakta iken ay içerisinde 30 günden az çalışanlar veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışanlar ya da tam gün çalışmayanlar da artık isteğe bağlı sigortayla eksik sürelerini tamamlayabilecek. İsteğe bağlı sigorta süresi 5510 sayılı kanunun 4/ b md kapsamında yani mevcut durumdaki Bağ-Kur süresi olarak kabul edilecek.
Sigortalılık talebi takip eden gün başlayacak. Zorunlu sigortalıların çakışan isteğe bağlı süreleri iptal edilerek ödenen primler prim borçlarına sayılacak yoksa geri verilecek. İsteğe bağlı sigortalılar bu dönemde genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımından yararlanabilecekler. Önemli bir husus da ait olduğu aydan sonra 12 ay içinde gecikme zammıyla birlikte prim ödenmeyen sürelerin, sigortalılık süresinden sayılmayacak olması.
Ekim 2008’den önce Emekli Sandığı iştirakçisi olanlardan 5510 sayılı Kanun’un 4c maddesi kapsamında sigortalı sayılanların hakları saklı bırakıldı, istedikleri zaman isteğe bağlı sigortalı olabilecekler.
SSK’lılar dikkat
DAHA önce SSK isteğe bağlı sigortalısı olanlar Ekim 2008 itibariyle resen 4b (Bağ-Kur) sigortalısı sayıldılar. Bundan haberi olmayanlar Ekim 2008 sonrası 1260 gün daha prim ödemeleri halinde Bağ-Kur (4b) sigortalısı olarak emekliye ayrılmak zorunda kalacaklar. 4b sigortalılığında 9000 gün prim ödeme şartı var. Ancak 4a sigortalılığından emekli olmak için daha az, en fazla ise 7200 prim günü gerekli. İsteğe bağlı sigorta primi öderken erken emeklilik planları yapanlar kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bu durumu da göz ardı etmemeli.
 

ARİF ŞİMŞEK
arif.simsek@tercuman.com.tr

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.