Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Çalışan emekliye iyi haber yok

 

SOSYAL güvenlikte yeni dönemin başlamasıyla sistemde köklü değişiklikler oldu. En dikkat çekici uygulamalardan biri ise tekrar çalışmaya başlayan emeklilerin durumu.Uygulama Ekim 2008 sonrası ilk defa sigortalı olanlarla eski sigortalılar açısından tamamen farklı.Emekli aylığı almaktayken bağımsız çalışanlar açısından ise SGDP ödemeleri elden yapılmayacak SGK tarafından aylıklardan kesilecek.
Eski sigortalılar
EKİM 2008’den önce sigortalı olup da emekliye ayrılanlardan ücretli veya kendi işyerinde çalışmaya başlayanların iki seçeneği var. Ya emekli aylıklarını kestirerek aktif sigortalı olacak ya da aylıklarını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışacaklar. Kamu kurumlarına emekli iken tekrar atanma zaten 5335 sayılı Kanunla istisnalar dışında tamamen imkânsız hale geldi. Artık SSK veya Bağ-Kur emeklisiyken kamuda çalışanların aylıkları da kesiliyor.
Emekliyken Bağ-Kur (5510 sayılı 4/b) kapsamında tekrar çalışmaya başlayanlardan 2009 yılında emekli aylıklarından yüzde 13, takip eden her yıl Ocak ayında bir puan artırılarak yüzde 15 oranını geçmeyecek şekilde destek primi kesilecek. Bu tutar Bağ-Kur emeklilerine ödenen en yüksek aylığın aynı oranından yüksek olamayacak. 2009/Ocak ayında 4/b sigortalısına ödenen en yüksek yaşlılık aylığı 1.949,47 TL olup, kesilecek destek primi 253.43 TL’den fazla olmayacak.
Emekli kişi bir işyerinde işverene bağlı çalışmaya tekrar başlar ve emekli aylığını kestirmeksizin çalışmayı tercih ederse destek primi emekli aylığından değil işyerinden alacağı ücretinden kesilecek. Bu tutar yüzde 31-36.5 arasında olacak ve sadece yüzde 7.5’luk kısım işçiden kesilecek.
Memur emeklisi,
noter ve avukatlar
AVUKAT ve noterler eski düzenlemede topluluk sigortasından SSK ya tabi çalışıyorlardı. Artık zorunlu olarak 5510 sayılı Kanunun 4/b(eski Bağ-Kur) maddesi kapsamında sigortalı sayılacaklar.Uygulama eski-yeni bütün sigortalıları kapsayacak. Daha önce SSK ya tabi çalışanlar re’sen kapsama alınacak.
Ekim 2008 öncesinde Emekli Sandığı’na göre emekli aylığı alırken 2008 yılı Ekim ayı başından önce serbest avukatlık ile noterlik mesleğini yapanlardan destek primi kesilmeyecek.
Yeni sigortalılar
İLK defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5510 sayılı Kanunun 4/a(eski SSK), 4/b(eski Bağ-Kur) ve 4/c(eski Emekli Sandığı) maddeleri kapsamında sigortalı olup, emekliye ayrılanlardan sadece 4/b kapsamında çalışmaya başlayanlar, yaşlılık aylıklarından yüzde 15 destek primi kesilerek çalışabilecekler. Diğer şekilde sigortalı çalışmaya başlamaları halinde ise isteklerine bakılmaksızın emekli aylıkları kesilecek ve aktif sigortalı olarak çalışmalarını sürdürecekler.
Emeklilerden yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların da aylıkları kesilecek. Malullük aylığı bağlanmış olanların da tekrar çalışmaları halinde aylıkları kesilecek, bunlar da SGDP’ye tabi çalışamayacaklar. Ekim 2008 öncesinde malullük ve yaşlılık aylığı almakta olanlardan anonim şirketin kurucu ortağı olup yönetim kurulu üyeliği bulunmayanlardan 01/10/2008 tarihinden sonra SGDP kesilmeyecek. SGDP ödenmiş veya bildirilmiş süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmeyecek.
Destek primi neyin karşılığı?
DAHA önce de bu konudan çok bahsettim. Bu SGDP uygulamasının hiçbir mantığı yok. Bu şekilde geçen süreler fiili çalışma süresi sayılmıyor. Emekli aylıklarını yükseltmiyor. Emeklinin eş ve çocuklarına sağlık, yardım vb. şekilde bir katkısı yok. Ama emeklilerden zorunlu olarak alınıyor. Ülkemizde emeklinin yaşam süresi çok kısa. İnsan kendi kendine sormadan da duramıyor. Bu destek primi neyin nesi?
ARİF ŞİMŞEK
Tercuman/16.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.