Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

PROGRAMA İŞSİZLİK TEDBİRİ
 

Krizin etkisiyle ocak ayında işsizlik yüzde 15.5’e çıkınca “Ekonomik Programa” ilaveler geldi. Buna göre; 2010-2011 arasında istihdam yılda 537 bin kişi artırılacak. Kamuda maaşlar hedeflenen enflasyona göre zamlanacak. İşsizlik Sigortası Fonu nema gelirlerinin dörtte biri bütçeye gelir kaydedilecek.

Hükümetin Katılım Öncesi Ekonomik Programı’nda 2011 yılına kadarki süreçte, İşsizlik Sigortası Fonu nema gelirlerinin dörtte 1’inin, Özelleştirme Fonunun da nakit fazlasının bütçeye aktarılması, iflasa ilişkin yasal düzenlemenin gözden geçirilmesi, maaş ve ücretler ile memur emekli aylıklarına hedeflenen enflasyon oranında zam yapılması öngörüldü. 2010-2011 döneminde ekonomik aktivitedeki toparlanmayla birlikte özellikle tarım dışı sektörlerde yeni iş imkanlarının doğmaya başlayacağı düşünülüyor.

ORANI GERİLETMEYECEK
2010-2011’de istihdam artırıcı tedbirlerle yılda yaklaşık 537 bin kişinin iş buması bekleniyor. Ancak 2009 yılının iş sağlama açısından kayıp bir yıl olması sebebiyle işsizlik oranının yüzde 13.9 civarında gerçekleşeceği ifade ediliyor. Hedeflere göre, 2009-2011 dönemi için devlet gelirlerinde kayba yol açacak düzenleme olmayacak.

ENFLASYONA GÖRE MAAŞ
Kamu kesiminde maaş ve ücretler, hedeflenen enflasyon oranında, memur emeklilerinin emekli aylıkları hedeflenen enflasyon oranında, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin ise önceki 6 aylık kümülatif enflasyon oranında artırılacak.

Ekren: Teşvik genel değil bölgesel olacak
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, genel bir teşvik sistemi yerine bölgesel ve sektörel teşvik sistemine odaklandıklarını söyledi. GAP Yüksek Kurulu toplantısı için Şanlıurfa’da bulunan Ekren, mevcut teşvik sisteminin bir yıl daha uygulanacağını, bununla birlikte yeni teşvik sisteminin başlayacağını ifade etti. “Genel bir teşvik sistemi yapmıyoruz artık, bölgesel ve sektörel teşvik sistemi olacak” diyen Ekren, Türkiye’nin hangi bölgelerinde, hangi sektörlere ne kadar teşvik verileceğine ilişkin çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Ekren, “Türkiye’nin neresine yatırım yaparsanız yapın, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek, rekabet gücünü artıracak sektörlerde yatırım tutarı belli bir limiti aşarsa onun için de teşvik verilecek” dedi.
 

Türkiye

16.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.