Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  15 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Zenginden daha fazla vergi almak mümkün mü?
 

Ekonomik programda revizyon yapıldı: Türk ekonomisinin yüzde 3.6 küçülmesi öngörüldü. Kamu ne yaparsa yapsın, özel yatırım ve özel tüketim daralacak. Bu yıl faiz dışı fazla veremeyeceğiz.  Faiz dışı fazla önemli.  Çünkü bu kamunun borçlarını azaltabilmesi için sıfır maliyetli bir kaynak yaratamayacağımız anlamına geliyor. Aile bütçesinde bu gerçeğin karşılığı, borçları borçla ödemek,  gelirlerimizden borçlarımızı ödeyecek beş kuruş biriktirememektir.

****

Devlet küçülecek, vergi gelirleri azalacak. Bu sadece bizde değil dünyanın hemen her ülkesinde şu veya bu oranda yaşanıyor. Daralma, büzülme, küçülme dönemlerinde faturanın büyüğünü fakir kesimler ödüyor. Halka arasındaki deyim gibi;
zengin zayıflayana kadar fakir ölüyor!

Eğer ülkenizde kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınmışsa, vergi adaleti sağlanmışsa, çok kazanandan ç
ok, az kazanandan az vergi alınıyorsa ve gelirler üzerinden kesilen vergiler (doğrudan) toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’ini bulmuşsa, işiniz kolay…

***

Sıkıntılı dönemlerinizde New York eyaletindeki gibi vergi ayarlamaları yaparak (henüz önerildi) vergi gelirlerinizi artırmak ve fakirlerin üzerindeki baskıyı devlet olarak hafifletmek mümkün.  Tasarıya göre,
yılda 200 bin dolardan fazla kazanan New Yorklular yüzde 2 daha fazla gelir vergisi ödeyecek. Bu yetmiyor, cep telefonundan, elektriğe, şişe suyuna, şarap ve biraya vergi bindirilecek.

***

Türkiye’de sıkıntılı bir dönem yaşıyor.
“Zengini biraz yoralım ve elde edeceği gelirden biraz daha fazla vergi alalım” dediğinizde ekonominin çökeceğinden emin olabilirsiniz.

Sorun zenginin vergi ödemek istememesinden kaynaklanmıyor.

Sorun kimden ne kadar vergi kesileceğinin bilinmemesinden kaynaklanıyor.

Ve bu tür yaklaşımlar hükümetleri eninde sonunda gelirden değil, varlıktan vergi alınması gibi saçma sapan bir noktaya getiriyor. Ya da sadece benzin, telefon, otomobil, gıda üzerindeki vergilerinin artırımına gidiliyor.

Devletin gelirlerini adil bir yöntemle büyütememesi ve çaresiz kalması adalet duygumuzu zayıflatıyor. Her bireyi, kayıt dışı çalışmaya, vergiden kaçınmaya, vergi kaçırmaya toplumsal düzenimizin temelini dinamitlenmesine yol açıyor.

***

Öylesine bir vergi düzenimiz var ki, devlet, zengin fakir ayrımı yapmadan deli dumrul vergileriyle çarkını döndürüyor.

Devlet her 100 liralık vergi gelirinin, sadece 1
0 lirasını kurum kazançlarından, 22 lirasını ise çalışanların maaşlarından ve benzer gelirlerinden (gelir vergisi)  elde ediyor. Geri kalan gelirin 10 lirası KDV’den, 24 lirası özel tüketim vergilerinden, 19 lirası ithalden alınan KDV’den, geri kalan da özel iletişim vergisi, damga ve harçlardan sağlanıyor.

Amerika’da sağlanan her 100 birimlik verginin ise 70 birimi şirket kazançlarından ve maaşlardan elde ediliyor.

***

SSK kayıtlarına göre 8.5 milyon kişi aktif sigortalı,  2.4 milyon kişi de devlet adına çalışıyor.

Türkiye’de çalışanların yıllık maaş gelirlerinden 8 bin 700 liraya kadar yüzde 15, sonraki 13.300 liraya kadar yüzde 20, sonraki 28 bin lira için yüzde 27, 50 bin lirayı aşan gelirlerden yüzde 35 gelir vergisi kesiliyor…

Çalışanlar elde ettikleri net gelirleri harcarken devlete ödedikleri gelir vergisinden daha fazlasını KDV, ÖTV olarak ödüyorlar.

***

Diyelim ki, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin 10 katını kazanan bireyler daha yüksek gelir vergisi verecek! Peki Türkiye’de aylık 10 bin dolar maaş alan kaç kişi vardır? SSK’da çalışıyor olsanız, saya, saya bir günde rakama ulaşırsınız. O kadar azdır. Çünkü bu ülkenin zengini maaşlı değil, kayıt dışıdır!

***

Zenginden daha fazla vergi alarak, orta ve düşük gelirli kesimlerin üzerindeki ekonomik sıkıntıyı azaltmaya çalışan devletlerin uygulamalarına  bakıp, “
neden Türkiye’de bu yapılamıyor” diyenler için bu basit gerçeği hatırlatayım istedim.

 

Yavuz SEMERCİ
Habertürk/15.04.2009
ysemerci@htgazete.com.tr

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.