Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  14 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Vergi ve prim borçları aşırı şişti
 

ÇEŞİTLİ dönemlerde farklı krizler yaşadık. 2008’in son çeyreğinde piyasalarda daralmayla başlayan küresel mali kriz halen devam ediyor ve Amerikalı kahin, ekonomist, Roubini’ye göre yeniden dip yapacak.
Bu olumsuz durumda ayakta kalmaya çalışan çoğu küçük işletme çeşitli yöntemlerle krizden korunmaya çalıştı. Ödeme güçlüğü, işten çıkarma, artan finansman maliyetleri, piyasa baskısı, haksız rekabet şartları iş dünyasını olumsuz etkiledi. Sivil toplum kuruluşları eleştiri yüklü toplantılar yaptı, sonuçta herkes krizin faturasını birbirine yükleme peşinde. Ancak elektrik, su, telefon faturasını, kredi kartı borcunu ödeyemeyen insanları, bankalar tarafından haciz edilen varlıkları, moral çöküntüsü yaşayan aileleri düşünen var mı? www.muhasebenet.net
Kimse yetkisini kullanamıyor
VATANDAŞ böyleyken Maliye iyi mi? Maliye de etkilendi, bakanlar değişti, vergi tahsili azaldı, bütçe açıkları arttı. Kimse vergi, sigorta borcunu tam olarak ödeyemiyor. Ödeme gücü olmadığından vergi mahkemelerindeki ihtilaflı dosyalar hızla artıyor.
Eskiden bir nefes aldıran uzlaşma müessesesi de artık işlemiyor. Malum bir medya grubuyla yaşanan problemlerden sonra maliye üst yönetiminde yaşanan deprem yüzünden kimse elini taşın altına koymuyor, kimse kimseye güvenmiyor, riske girmiyor. Ben yetki kullanacağıma haklıysanız yargıya gidin deniliyor. Kanunda yer alan uzlaşma müessesesi işlemeyince haklı-haksız istemeden de olsa herkes mahkemelere koşuyor.
Ülkemizde petrol, doğalgaz gibi yüklü ve sürekli gelir getirecek bir kaynak maalesef yok. Devletin gelirlerini oluşturan ana unsur mülk gelirleri ile özelleştirmeyi bir kenara bırakırsak sadece vergi gelirleri. Bizde artık her işten, her olaydan alınan vergiler var. Milletin refahı, menfaati ve kalkınması için harcanacaksa tamam ama o konuda vatandaşın kafası karışık. Krizlerle yorulan insanlar artık nefes almak istiyor. Toplum işçinin, işverenin ve buna bağlı olarak devletin birlikte kazandığı bir yapıyı özlemle bekliyor. Esnaf-sanatkâr, tüccar bir şeyler kazanacak ki devlete karşı sorumluluğunu yerine getirebilsin.
İhtilaflı dosyalar temizlenmeli
ŞU anda vergi gecikme faizi aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 kimse ödeyemiyor, Merkez Bankası faiz oranları yüzde 7.75’e indi, banka mevduat faizleri yüzde 8-9’lara geriledi, enflasyon çoktan tek haneli rakamlarda. Tefeci faizleri bile devletin uyguladığı yüzde 30’un altında. Vergi ve SSK borcunu zamanında ödeyen işverenler yok mu, elbette var ama ödeyemeyenler bir hayli fazla.
Devletin birikmiş vergi ve SSK pirim alacağı toplam 140 milyar TL civarında. Bu alacak nasıl tahsil edilecek? Kriz ortamında icra ve haciz yoluyla değil elbette. Okurken daraldınız, değil mi? Vergi-prim affı yapılsa, ödemelerini düzenli yerine getiren mükellef ne düşünecek? Teoride böyle ancak katı kurallar ve uygulaması imkânsız şartlar altında çalışan esnaf, sanatkâr zaten birikmiş borcunu ödeyemiyor. Bizim tavsiyemiz af yerine borçların yeniden yapılandırılması. Yani Maliye ve SSK alacaklarının tahsilatına yönelik acil bir plan oluşturmalı.
Yargı safhasındaki dosyalar dahil birikmiş tüm vergi ve SSK alacakları ana paraya dokunmadan bir defalık sıfırlanır ve ana para yıllık yüzde 10’un altında bir faizle 24 aylık taksit yapılabilir. Yoksa mevcut birikmiş alacak rakamı bütçe için inanılmaz bir kara delik. Fatura yine bize, vatandaşa çıkacak. İstemeden de olsa yeni vergiler, yeni, oranlar yaratılacak. Nasıl bir kolaylık gerekiyorsa yapıp, elimizi taşın altına koyalım.


ARİF ŞİMŞEK
arif.simsek@tercuman.com.tr

14.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.