Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  13 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Vatandaşa tapu müjdesi... Tapuların çoğu değişmeyecek...

 

‘Kat irtifakı’ ibaresinin 28 Kasım 2009'a kadar "kat mülkiyeti" şeklinde değişmesi zorunluluğu, yapı sektöründe yılların ihmalini gün yüzüne çıkardı. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Aşa da mevcut düzenlemeyle tapuların büyük bölümünün değişemeyeceğini belirtti.

Emlakçılar ve müteahhitler, yapılan düzenlemenin bu haliyle kaosa sebep olacağını belirtiyor. Kat mülkiyetine geçmek için iskân izni alınması gerekiyor.

İskân için binayı yapan müteahhidin eğer vergi ve SSK borcu varsa bunu tapu sahibinin ödemesi zorunlu tutuluyor. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhidin kişisel borcunun tapu sahiplerine yıkılmasının kanunun uygulanmasında büyük engel oluşturacağına dikkat çekti. Tellioğlu, söz konusu borçların amme alacağı çerçevesinde müteahhitten tahsil edilmesi gerektiğini belirtiyor. Tellioğlu'na göre kanunda gerekli düzeltmeler yapılmazsa tapu sahipleri büyük sıkıntı yaşayacak. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa da mevcut düzenlemeyle tapu sorununun çözülmeyeceğini, hatta sıkıntının daha da büyüyeceğini belirtiyor.

Zaman'ın dün 'Tapudaki kelime değişikliği ev sahiplerine pahalıya mal olacak' başlığıyla manşetten duyurduğu haber, geniş yankı buldu. Haberde tapuların kat irtifakından kat mülkiyetine çevrilmesini öngören kanunla ilgili ev sahiplerinin yaşadığı mağduriyet masaya yatırılmıştı. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, 50 yıldır bu binaların yapılmasına izin verildiğini, şimdi ise kanun çıkarılarak iskân istendiğini vurguluyor. "Asıl gereken, bütün yapıların iskânlı olmasıdır." diyen Tellioğlu, "Yıllarca iskânı, hatta ruhsatı olmayan yapılara müsaade edildi. Ruhsat almış, binayı fizikî olarak bitirmiş ama iskân belgesi almamış. Bir de inşaat ruhsatı bile olmayıp belediyede kaydı bulunmayan binalar var. Bunlara, belediyeler ve valilikler gibi kamu idaresi müsaade etti." şeklinde konuştu. Türkiye'deki konutların yaklaşık yüzde 60-70'inin iskânı bulunmadığını, bunların yüzde 10-15'inin de ruhsatının dahi olmadığını belirten Tahir Tellioğlu, şunları söyledi: "Devlet bunlara elektrik, su vermiş, kanalizasyonu bağlamış. Bir düzenlemeyle tapu tahsis belgesi vermiş. Bu belgeyle kendisine göre beyanname de düzenliyor. Bunu kısmen kanuni olarak kabul etmişsin, şimdi de iskân istiyorsun. Adamın ruhsatı yok ki iskân getirsin." Tellioğlu'na göre tapuların kat mülkiyetine dönüştürülmesi isteniyorsa bunun için eylem planı ortaya koymak gerekiyor. Tellioğlu, Türkiye'deki yapıların yüzde 60'ının iskânı yokken bu düzenlemeyle sonuca gitmenin zor olduğuna dikkat çekiyor.

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Aşa da mevcut düzenlemeyle tapuların büyük bölümünün değişemeyeceğini belirtiyor. Yeni ve farklı bir düzenlemenin şart olduğunu anlatan Aşa, tapu sahiplerinin şu anda ne yapacağını bilemez durumda olduğunu kaydediyor. İstanbul'da tamamı iskânsız olan bölgeler bulunduğunu söyleyen Nizamettin Aşa, "Bu konu, ancak kapsamlı bir imar affıyla çözülür. Af olsa bile yapanın yanına kâr kalacak şekilde olmamalı. İki kat imarlı arsasının üzerine dört katlı daire yapan, bunun cezasını mutlaka ödemeli. Yeni dönem için de çok ağır müeyyideler koyulmalı." diye konuştu.

Avukat Gökhan Uğur Bağcı’nın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama

KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİK İSKAN ALMAYANA CEZA MI GELİYOR?

Gayrimenkul Hukuku’nun çok önemli bir kaynağı olan 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 14.11.2007 tarihinde çok önemli değişikliklere uğradı. Özellikle büyük şehirlerde yoğun olarak bulunan “site” şeklinde yapıların da hukuki düzenlemesi, ilk kez bu değişiklik ile yapılmış oldu.

Elbette bu düzenlemeler çok önemli olmakla birlikte uygulamada bir çok soruna yol açacak nitelikte hükümleri de beraberinde getirdi. Şu an için en güncel olan ve yüz binlerce kişiyi ilgilendiren en önemli sorunlardan biri de kat mülkiyetine geçiş durumudur.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na, 28.11.2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5711 Sayılı kanunla eklenen, geçici 1. madde ne yazık ki uygulamada çok fazla sorun çıkaracak noktaya gelmiştir. Bazı basın yayın organları birkaç gündür, bu konuda kanaatimce yanlış haberler yaparak halkın kafasının karışmasına neden olmaktadır. Bu basın organlarına göre, sanki 28.11.2009 tarihinde kat mülkiyetine geçmeyen tüm kat maliklerine para cezası verilecekmiş gibi bir hava yaratılmaktadır. Fakat durum böyle değildir.

634 Sayılı Kanun’a eklenen geçici birinci madde bazı şartların bir arada gerçekleşmesine rağmen, 28.11.2009 ‘a kadar kat mülkiyetine geçmeyen gayrimenkul sahiplerine idari para cezası uygulanmasını öngörmektedir. Fakat sorun hangi kat maliklerine ceza verileceğidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu Geçici 1. maddesine göre;

28.11.2007 Tarihinden evvel

1. Kat irtifakı kurulmuş

2. Üzerindeki yapılar tamamlanmış

3. YAPI KULLANMA BELGESİ ALINMIŞ

Gayrimenkullerin, iki yıl içinde, yani kanunun 28.11.2007 ‘de yürürlüğe girdiğini düşündüğümüzde 28.11.2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçmeleri öngörülmüştür. Aksi halde, bağımsız bölüm başına, yani söz konusu gayrimenkul bir apartman ise apartmandaki daire başına, daire sahiplerine 1.000 TL idari para cezası (Bu 1.000 TL’de şu anda Yeniden Değerleme Oranı baz alınınca 1.200 TL olarak uygulanacaktır)verilmesi öngörülmüştür.

Fakat yukarıda da görüldüğü gibi bu cezanın verilebilmesi için, sayılan üç şartın birlikte varolması gerekir. Yani bir apartman ya da site inşaatının 28.11.2007 tarihinden evvel bitmiş olmasına karşın yapı kullanma izin belgesi alınmamış ise, kat mülkiyetine geçmedi diye 28.11.2009 tarihinden sonra, apartmandaki daire sahiplerine para cezası uygulaması söz konusu olmayacaktır. Çünkü kanunun açık hükmü yapı kullanma izin belgesinin yani uygulamadaki adıyla iskanın alınmış olmasını şart koymuştur.

Bu nedenle bazı yayın organlarında, “iskanı olmayanlar yandı” türünden haberler ne yazık ki tam olarak doğru değildir. Eğer 28.11.2007 tarihinden evvel iskan alınmış, fakat kat mülkiyetine geçmemiş binalar var ise, elbette buradaki kat maliklerine ceza uygulanacaktır. Ama iskan zaten alınmamış ise, kanunun açık hükmü karşısında ceza uygulanması mümkün değildir.

Aslında bu madde kaleme alınırken, muhtemelen ülkemizdeki kat mülkiyetine geçmemiş, uzun yıllardır kat irtifakı tapusu ile duran binaların kat mülkiyetine bir an evvel geçmesi düşünülmüştü. Fakat iskan şartının maddeye yerleştirilmesi ne yazık ki sıkıntı doğurmaktadır. Çünkü uygulamada asıl sıkıntı olan, kat mülkiyetine geçiş değil iskan alabilmektir. İskan yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için o kadar çok evrak gereklidir ki birçok müteahhit bununla uğraşmadan kat irtifakı kurmakla yetinir.

Düşünsenize, 25 sene evvel inşa edilmiş ama iskanı olmayan bir bina var. Bu binanın kat mülkiyetine geçebilmesi için iskan alınması şart. Bu iskan için de müteahhide ulaşıp 25 sene önceki SSK ve vergilerin ödendiğini gösterir belgeleri bulmak gerekli ki uygulamada neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, kanun koyucu eğer kat mülkiyeti konusunda hayatın akışına uygun bir düzenleme yapmak istiyorsa, yapı kullanma izin belgesi konusunu tekrar gözden geçirmelidir.

Sonuç olarak, 28.11.2007’den evvel iskan almamış gayrimenkul sahiplerinin korkmasını gerektirecek bir husus yoktur. Kanunun açık hükmü karşısında onlara 28.11.2009 ‘dan sonra idari para cezası kesilmesi mümkün gözükmemektedir.

Av. Gökhan Uğur BAĞCI

(İstanbul Barosu)

Bugün Gazetesi

13.05.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.