Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  11 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Tahsil edilmeyen kira beyan edilmez vergi ödenmez

 

Ekonomik krizi bahane ederek kiracım(dükkan kiracısı) 6 aydan beri kirasını ödemiyor. Yıl sonuna kadarda ödeyeceğe benzemiyor. Ayrıca, Maliyeye kira stopajını yatırıp yatırmadığından da emin değilim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. Almadığım kiranın bir de vergisini mi vereceğim?  Vergi ödemek için yapmam gereken bir işlem var mı? Stopajı yatırmıyorsa vergi dairesi ileride mal sahibi olarak benden ister mi? Çok huzursuz oldum acil cevap verebilir misiniz?

 

Cevap: Huzursuz olmanıza ve yersiz olarak kendinizi üzmenize gerek yok. Öncelikle almadığınız kiranın vergisini ödeme gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü, kira gelirlerinin vergilendirilmesinde tahsil esası geçerlidir. Bir yıl içinde tahsil edilen kiralar beyan edilerek vergisi ödenir. Tahsil edilemeyen kiralar beyan edilmez. Dolayısıyla vergilendirilmez. Tahsil edilemeyen kiralar, tahsil edildiği yılın geliri olarak beyan edilir. Bu açıdan 2009 da tahsil edemediğiniz kiraları beyan etmeyecek, dolayısıyla vergi ödemeyeceksiniz. Ayrıca, kiracının ödemediği işyeri kira stopajı sizi ilgilendirmez. Bu vergi dairesi ile kiracı arasındaki bir sorundur. Vergi dairesi kiracıyı takip eder icra yoluyla alacağını alır. Ödenmeyen kira stopajlarını mal sahibi olarak sizden isteyemezler www.muhasebenet.net

 

İlmühaberin hisse senedi yerine geçer  

 

Soru: Anonim şirketler, hisse senedi çıkartana kadar hisse senedi yerine geçen ilmühaber bastırıyor. İlmühaberi,  hisse senedi gibi işleme tabi tutuyor. Bu hemem hemen her şirketin başvurduğu çok yaygın bir uygulama. Maliye, bir medya grubuna, ilmühaberi hisse senedi saymayarak 5 milyar TL civarında vergi ve ceza kesmesi gündemden düşmüyor. Yeni kanun mu çıktı? Artık ilmühaber hisse senedi yerine geçmiyor mu? İlmühaberle hisse devri yapılması sakıncalı mı?  Kapsamlı açıklama yaparsanız hem bizi, hem de bizim gibi gelişmelerden oldukça tedirgin olan binlerce şirketi ve hissedarlarını rahatlatırsınız.

 

Cevap: Maliye Bakanlığı 23 Mart 2000 tarihli Resmi gazetede yayımladığı 232 nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde yaptığı açıklamada, ilmühaberi; “anonim şirketler tarafından hisse senedinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir. Sahiplerine genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, kar payı almak gibi pay sahipliği haklarını kazandıran ilmühaberler, ilgili anonim şirketçe hisse senetleri düzenlenip ortaklara teslim edildiği anda geçerliğini kaybetmektedir. ” şeklinde tanımlamıştır. Ayrıca adı geçen genel tebliğde ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesine ilişkin olarak da ;“ …ilmühaberlerin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanunun hisse senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.”  şeklinde açıklama yapmıştır. Maliye gerek ilmühaberin tanımında gerekse ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesinde ilmühaberi hisse senedini gibi değerlendirmektedir. Başka bir ifade ile ilmühaberin hisse senedi yerine geçeceğini açıklamaktadır. Esasında Maliyenin Tebliğde yaptığı açıklamanın yasal dayanağını Türk Ticaret Kanununun 411 nci maddesi oluşturmaktadır. Söz konusu maddede hisse senedi yerini tutmak için ilmühaber çıkartılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Medyada yer alan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla gündemdeki medya grubuna kesilen vergi ve ceza, vergi inceleme elemanının yukarıda belirttiğimiz Maliye Tebliği ve TTK nın 411 nci madde hükmüne aykırı olan “ilmühaberin hisse senedi sayılamayacağı”  yorumu yol açmıştır. Şahsi yorum ve kanaate dayalı olarak vergi salınamayacağı, nihai yargı merci olan Danıştay’ın yerleşik görüşüdür. İşin esası basında yer aldığı gibiyse, salınan vergi ve kesilen cezalar ya düzeltme yoluyla idari aşamada, ya da Mahkeme yoluyla yargı aşamasında kaldırılır.  Sizin ve sizin gibi şirketlerin tedirgin olmalarına gerek yok. İlmühaber hisse senedi yerine geçmekte, sahibine hisse senedinin sağladığı hakları sağlamakta, ilmühaber devrinden sağlanan kazanç da,  hisse senedi devrinden sağlanan kazancın tabi olduğu vergilendirme rejimine tabi tutulmaktadır.

Ekrem SARISU

Posta/11.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.