Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  11 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Emekli kadın hem dul hem yetim aylığı alabilir mi?

 

Kendisi SSK emeklisi olan kadın, vefat eden SSK emeklisi eşinden alacağı dul aylığının yanı sıra, daha önce vefat etmiş olan Emekli Sandığı emeklisi annesinden yetim aylığı alabilir mi?


SSK emeklisi eşi vefat eden kadın, kendi sigortalılığından dolayı SSK'dan emekli aylığı alıyor olsa da SSK emeklisi eşinden dolayı alacağı dul aylığının yanı sıra, Emekli Sandığı'ndan emekli olan annesinden dolayı kendisine yetim aylığı da bağlanır.

SSK'dan emeklilik için ne yapmalıyım?
Ben 1988 yılında SSK'lı olmuş, prim gün sayısını ve 20 yıllık çalışma süresini doldurmuş, 1967 doğumlu bir kadınım. Haziran 2012'de emekli olacağım. Nisan ayında son işimden ayrıldım. Free Lance çalışmak için karşıma bir fırsat çıktı. Bu durumda paramı almak için serbest meslek makbuzu kesmem ve bunun için de Bağ-Kur'lu olmam gerektiğini sanıyorum. Bu doğru mu?
Emekliliğime kalan son 3 yılın içinde Bağ-Kur'lu olursam Bağ-Kur'dan emekli olmak zorunda kalacağımı ve SSK'ya göre daha düşük emekli aylığı almak durumunda olacağımı düşünüyorum. Bu konuda haklı mıyım? SSK'dan emekli olmak ve şu ana kadar elde ettiğim hakları kaybetmemek için ne yapmalıyım?

Serbest meslek faaliyetinden dolayı vergi mükellefiyeti tesis ettirmeniz halinde 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olarak tescilinizi yaptırmak zorundasınız. Son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödeme süresinde hangi çalışma şekline göre (4/a-SSK, 4/b-Bağ-Kur) daha fazla prim ödenmiş ise o çalışma şeklinin (SSK, Bağ-Kur) gerektirdiği şartlarla emekli olunuyor. SSK'dan (devredilen) emekli olacağınız 2012 Haziran ayına 3,5 yıldan daha az zaman var. Dolayısıyla, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olarak prim ödeyeceğiniz süre 1250 günü aşmadığı sürece SSK'dan emekli olur ve şu ana kadar elde ettiğiniz haklarınızı kaybetmemiş olursunuz. Ancak 4/b kapsamında prim öderken dikkat etmeniz gereken bir husus var. Emekli aylığınızın 1999 yılından sonrasına isabet eden kısmı hesaplanırken 1999 sonrasındaki prime esas kazançlarınızın ortalaması esas alınacak. Şu andaki prime esas kazanç ortalamanızın aşağıya düşmemesi için 4/b kapsamında üzerinden prim ödeyeceğiniz kazanç tutarı, son dönemde üzerinden prim ödediğiniz kazanç tutarından düşük olmamalı. Aksi halde şu anda mevcut olan prime esas kazanç ortalamanız, buna bağlı olarak da bağlanacak emekli aylığınız düşer.


Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/11.08.2009
 

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.