Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  10 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


Kredi Kartı Tefecilerine Takip

Kredi kartlarının yoğun kullanıldığı işletmeler yakın takipte

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, kredi kartlarındaki üst limitlerin, serbest piyasada komisyon karşılığında nakit paraya dönüştürülmesiyle ilgili gelen şikâyetleri değerlendirdiklerini kaydetti. Bu konu üzerinde 1 yıldır çalışma yaptıklarını aktaran Aksoy, kredi kartının yüksek oranda kullanılan 110 iş yeri hakkında inceleme başlattıklarını söyledi.

Aksoy, kamuoyunda "Varlık Barışı Kanunu" olarak bilinen 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Kanunu'yla, yurt dışında bulunan varlıklar ile yurt içinde bulunan ancak işletmenin öz kaynakları içerisinde yer almayan varlıkların beyan edilmesine imkân sağlanmak suretiyle vergisel avantajlar getirildiğini aktardı.

Varlık barışını anlatmak için birçok etkinlik yapacaklarını aktaran Aksoy, işletmelerin yanında vatandaşları da bilgilendirmek amacıyla alışveriş merkezlerinde stantlar kuracaklarını ve insanların yoğun bulunduğu bölgelerde broşürler dağıtacaklarını ifade etti. Aksoy, "Yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilerek milli ekonomiye kazandırılması, yurt içinde bulunan ve işletmelerin kayıtlarında olmayan varlıkların ise işletmelere sermaye olarak konularak işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla getirilen ve mükelleflerin geçmişe yönelik vergisel risklerden korunmasına da imkân sağlayan bu düzenlemeden faydalanması için son beyan tarihi 30 Eylül." dedi.

Bir soru üzerine kredi kartının finansman kaynağı olarak kullanılması ve bunun sektörel hale gelmesi konusunda aldıkları ihbarları değerlendirdiklerini dile getiren Aksoy, "Bu uygulama kayıt dışı ekonomi anlamında risk oluşturuyor. 1 yıldır bu konuda çalışma içerisindeyiz. İlk önce 67 firmayı yakın takibe aldık. Bankaların genel merkezleri ve bölge müdürlükleriyle yaptığımız görüşmelerde bu sayı 110'na ulaştı. Yapılmamış bir alışveriş yapılmış gibi gösteriliyor. Bu durum vergi düzenine muhalefettir. Bu uygulamayı, en çok kontör satışı ve kuyumculuk ile kısmen de olsa beyaz eşya sektöründe görüyoruz."
diye konuştu.

www.vergihaber.com

10.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.