Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  10 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Mahkemelik alacağında veraset beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor

 

Soru: Babamın mirasçıları olarak annem iki kardeşim veraset ve intikal vergisi beyannamesi vereceğiz. Babamınız 3 senden beri devam eden ve henüz sonuçlanmayan bir alacak davası var. Bu alacağı beyannameye dâhil edip etmeme de ikileme düştük. İhtilaflı olan ve mahkemesi devam eden bu alacağı veraset ve intikal vergisi beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor mu?  Gerekiyorsa ortada olmayan, beklide davayı kaybederek alamayacağımız alacak için bir de vergi mi ödeyeceğiz?

M. AVCI

Cevap: Babanızın mahkemesi devam eden alacağını, veraset ve intikal vergisi beyannamesine  dahil ederek beyan etmeniz gerekiyor. Ancak, ihtilaflı alacağı beyan etmeniz, vergi ödeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü, bu alacağa ilişkin olarak hesaplanacak olan veraset ve intikal vergisi, mahkeme sonuçlanana kadar tecil edilecek. Dava neticelene kadar vergi ödemeyeceksiniz. Ancak, her 6 ayda mahkemeden alacağınız davanın durumunu gösteren bir yazıyı vergi dairesine vermek zorundasınız. Bu bildirimi yapmadığınızda tecil sona erer ve vergiyi ödemek zorunda kalırsınız. Tecil 10 yıldan fazla devam etmeyecek. Şayet dava 10 yıldan fazla devam ederse, 10 ncu yıldan sonra vergiyi ödemek zorundasınız. Ancak,  mahkeme sonucuna göre fazla ödemeniz çıkarsa, düzeltme yoluyla fazla ödediğiniz vergileri geri alacaksınız.

 

Tapu Harcı dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden hesaplanır

Soru: Emlak Vergi değeri 80 bin lira, gerçek alım-satım değeri 400 bin lira olan bir dairenin devrinde Tapu Harcı hangi değer üstünden hesaplanacak? Alıcı ve satıcı kaç lira Tapu Harcı ödenecek?

Z. BAKIR

Cevap: Tapu Harcı, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli üstünden hesaplanıyor. Vergi değeri 80 bin, alım-satım bedeli 400 bin TL olan bir gayrimenkulün devrinde, alıcı ve satıcı ayrı ayrı  400 bin TL üstünde binde 15 oranında hesaplanan 6 bin TL Tapu Harcı öder.

 

Kapıcının haklarını ödemek zorundasınız

Soru: Site yöneticisiyim. Kapıcım 1992 yılında başladığını söylüyor. SSK sı 1997 de başlamış. İki kez girdi çıktı yapılmış. Arada başka firmada da çalışmış. Normal olarak 1998 den beri sigortalı. Çıkartmak istediğimde 1992 den beri sigortasını istiyor.  Burada zaman aşımı burada uygulanır mı? Diğer taraftan pazar, bayram ve fazla mesailerim verilmedi diyerek beni tehdit ediyor. İşten çıkartsam kaç yıllık geriye dönük isteyebilir? Böyle bir durumda çalışma müdürlüğüne hangi belgeleri vermek zorundayım? Kaç yıllık olarak?

A.Gündoğdu

 

Cevap: Kapıcının hangi tarihler arasında girdi çıktı yapıldığı ve çalışmadığı sürenin ne kadar olduğunu bildirmediğinizden zamanaşımı olup olmadığını ve kıdem tazminatı süresini tam olarak hesaplayamıyoruz. Ancak, sigortalı olduğu 1998 den beri kıdem tazminatı hakkı var. Son 5 yıllık fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatillerdeki fazla çalışma sürelerinin ücretlerini isteyebilir. Zamanaşımına uğradığından 5 yıldan önceki sürelere ilişkin mesai ücreti isteyemez. 1 Ağustos 2009 tarihinden itibaren tek bildirim uygulaması başladığından, kapıcıyı çıkartma tarihinden itibaren 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne işten ayrılma bildiriminde bulunmanız lazım. Bölge çalışmaya bildirim gerekmiyor.

 

Ekrem SARISU

Posta/10.08.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.