Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Yeni işe alınan işçiler SGK’ya ne zaman bildirilir?
 

BAĞ-KUR, T.C Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu yeni kurulan “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı”na devredilerek tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştır. Bu bağlamda yeni kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu, devredilen söz konusu bütün kurumların sigortalılarını kapsamaktadır. Böyle olmakla birlikte işçilerin SGK’ya bildirilmeleri farklılık göstermektedir. Bildirimin süresinde yapılmaması halinde işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.
 İşçilerin bildirilmesinde genel kural
İŞÇİLER ile işçi gibi sigortalı kabul edilen (4/1-a) kapsamındaki sigortalıların kural olarak “sigortalılık başlangıç tarihinden önce” örneği ve şekli SGK tarafından belirlenen sigortalı işe giriş bildirgesi ile işverenleri tarafından Kuruma bildirmek zorundadır. Kural bu olmak birlikte kanun koyucu yapılan işin niteliği, faaliyete başlama tarihi ve işe fiilen başlamadan önce bildirmenin güçlüğü gibi halleri göz önünde bulundurarak bazı iş kollarında sigortalıların işe başlamadan sonra da bildirilmesine cevaz vermiştir. Belirtilen kuralın istisnaları aşağıda tek tek incelenmiştir. www.muhasebenet.net
 İşçinin işe başladığı gün bildirilmesi mümkün olan işler
1. İnşaat İşyerleri
İnşaat işyeri deyiminin sadece bina inşaatı olarak anlamamak gerekmektedir. İnşaatı daha geniş anlamda ele almak gerekmektedir. Bu bağlamda İnşaat işyeri kapsamına;
l İnşaat işinden müstakilen yapılan badanacılık, yağlı boyacılık, binaların parke, muşamba veya ninolyon v.s. ile döşenmesi işleri,
l Köprü, kanalizasyon, baraj, su regülatörü ve variyant su yolu, kuyu ve su işleri ile ilgili inşaat ve tamiratı,
l Dekovil ve tramvay yolu inşaat ve tamiratı,
l Bina inşaatı ve tamiratı, bina yıkımı işleri,
l Sıhhi tesisat, kalorifer, gaz su ve elektrik tesisatı (Bina içi tesisat),
l İskele, liman, mendirek inşaat ve tamiratı ,
l Demiryolu, tünel ve yeraltı tamiratı ve
l Bina dışı elektrik, gaz, telgraf, telefon tesisatı ve havai hat payplayn inşaat, tamirat ve bakım işleri Yol, spor ve uçak alanları inşaatı, tamirat ve bakım işleri (Yol inşaatı ile ilgili variyant inşaatı dahil)
Girmektedir.
2. Balıkçılık İşyerleri
Deniz balıkçılığı, nehir ve göl balıkçılığı gibi ayrım yapılmaksızın tüm balıkçılık işyerlerinde çalışan sigortalıların en geç çalışmaya başlatıldıkları güne kadar Kuruma bildirilmesi mümkündür.
3. Tarım İşyerleri
Kamu veya özel sektöre ait olup, işletme şekli ne olursa olsun, tamamen veya kısmen tarımsal üretim için yapılan açıkta veya cam muhafaza içindeki (Seralar) işler, kabuklu veya kabuksuz meyvecilik, tohum, sebze ve çiçek yetiştirme çay, kahve ve kauçuk tarlalarındaki işler, mısır tanelerini koçandan ayırma, ot balyalama, harman dövme ve bunlarla ilgili faaliyetler, kontrat esası üzerine yapılan her türlü ilaç serpme, mahsul toplama, meyve ambalajlama, ağaç budama, sulama sistemlerinin işletilmesi işlerine ilişkin işyerlerinde çalışan sigortalıların örneği ve şekli Kurumca belirlenen sigortalı işe giriş bildirgesi ile işverenleri tarafından en geç çalışmaya başlatıldıkları gün itibarıyla Kuruma bildirilmeleri mümkün bulunmaktadır.
 Yeni faaliyete başlayacak işyerlerinde bildirim süreleri
YENİ faaliyete başlanması nedeniyle Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde faaliyetin konusu ne olursa olsun ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar sigortalıların örneği ve şekli Kurumca belirlenen sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma bildirilmeleri halinde yasal sürede Kuruma bildirilmiş sayılacaklardır.
Yabancı ülkelere sefer yapan araçlarda işe girenler
YABANCI ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar da aynen yukarıda açıklanan Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlayanlar gibi çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar sigortalıların örneği ve şekli Kurumca belirlenen sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma bildirilmeleri halinde yasal sürede Kuruma bildirilmiş sayılacaklardır.
Diğer yandan kamu idarelerince istihdam edilen İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanlar da çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay SGK’ya bildirilmeleri halinde yasal sürede Kuruma bildirilmiş sayılmaktadırlar.


İSA KARAKAŞ
isakarakas@gmail.com

Tercuman/09.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.