Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Varlık barışından sermaye artırımı harçtan muaf
 

Varlık barışıyla kazandırılan gayrimenkulleri şirketler sermaye artırımında kullanırlarsa Damga Vergisi ve harçlardan muaf olacaklar. Varlık barışı, süre uzatımı olmazsa 30 Eylül'de sonu erecek.

SORU: Varlık Barışı Kanunu'ndan yararlanmak amacıyla ben ve kardeşim, sahibi bulunduğumuz gayrimenkulleri, yine birlikte ortak olduğumuz şirkete ayni sermaye olarak koymak istiyoruz. Bu şekilde yapacağımız sermaye artırımı için şirkete ayni sermaye olarak koyacağımız gayrimenkullerin tapu tescili harca tabi olacak mıdır?

YANIT: Harçlar Kanunu'nun 123'üncü maddesi hükmü gereği olarak "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç" alınmamaktadır.
Aynı maddenin son fıkrası gereği olarak da "Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapacakları işlemler ile esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri, bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemler" harçtan istisna edilmiştir. Bu istisna sözü edilen kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek teminatlar için de geçerli bulunmaktadır.
Diğer yandan 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa'nın uygulanması ile ilgili olarak yayımlanan Seri(2) numaralı tebliğin "3.7 Türkiye'de sahip olunan taşınmazların sermaye şirketleri adına beyan edilmesi ve sermaye artırımı işlemlerinde Harç ve Damga Vergisi uygulaması" başlığı altında 5811 sayılı yasanın 3'üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne istinaden sermayeye ilave edilmek üzere anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin aktifine kaydolacak taşınmazlara ilişkin tapuda yapılacak işlemler ile diğer sermaye artırımı işlemlerinin Harçlar Kanunu'nun 123. maddesi uyarınca harçtan; bu işlemler için düzenlenecek kâğıtların da Damga Vergisi Yasası'na ekli (2) sayılı tablonun IV/16 bölümü hükmü uyarınca Damga Vergisi'nden bağışık olduğu hususu ayrıca açıklanmıştır.
Bilindiği üzere Damga Vergi Yasası'na ekli (2) sayılı tablonun IV/16 bölümü uyarınca "Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kâğıtlar" Damga Vergisi'nden istisnadır (bağışıktır).
Tapuda yapılacak işlemlere istisna hükmünün uygulanabilmesi için mükellefler yasada belirtilen beyannamenin verilmesini müteakiben ilgili vergi dairesinden beyan edilen taşınmazların, tapu kayıtlarına ilişkin bilgileri de içerecek şekilde 5811 sayılı yasa kapsamında şirket adına beyan edilecek özel fon hesabına tutarın sermaye artırımında kullanılacağı ve bu çerçevede tapu işleminde Harç ve Damga Vergisi aranılmayacağı hususunda bir yazı alınarak Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ibraz edilmesi halinde (1) sayılı tarifede yazılı harçlardan istisna işlem yapılabilecektir. (V. Seviğ)


VARLIK BARIŞI KAPSAMINDA BEYAN EDİLEN DEĞERLERİN KDV FARKINA MAHSUBU

SORU: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun'da, 5917 sayılı kanunla yapılan değişikliğe göre "Diğer nedenlerle 10.07.2009 tarihinden sonra başlayan 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve Katma Değer Vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından bu kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilecektir". Buna göre indirimi reddedilen Katma Değer Vergisi'ne ilişkin mahsup edilecek tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Bu bedel nasıl hesaplanacaktır?

YANIT: 5917 sayılı yasa ile Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa'nın 3'üncü maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle, sözü edilen yasa kapsamında bildirim veya beyan dışındaki herhangi bir nedenle, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi ile Katma Değer Vergisi yönünden tespit edilen matrah farkının yanı sıra indirimi reddedilen Katma Değer Vergisi'ne ilişkin matrahtan 10.07.2009 tarihinden sonra bildirilen veya beyan edilen tutarlar mahsup edilebilecektir.
İndirimi reddedilen Katma Değer Vergisi'ne ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedel olarak mahsup uygulaması yapılacaktır.
Konuya ilişkin olarak 5811 yasanın yeni şekliyle ilgili uygulamaya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan (3) seri numaralı genel tebliğin 5.5.2 bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde 10.07.2009 - 30.09.2009 tarihleri arasında yapılan bildirim veya beyanlarda indirimi reddedilen Katma Değer Vergisi'nin aşağıdaki şekilde mahsubu mümkün olabilecektir.
Örneğin bir faturadaki 50.000 TL'lik bedel üzerinden yüzde 8 oranında hesaplanan 4.000 TL Katma Değer Vergisi indiriminin reddedilmesi durumunda, Katma Değer Vergisi indirimi reddinden dolayı mahsuba konu olacak Katma Değer Vergisi matrahı 50.000 TL olacaktır.
İndirimi reddedilen 4.000 TL Katma Değer Vergisi'nin hangi orana karşılık geldiğinin bilinememesi ya da bedelin tespit edilememesi halinde ise mahsup uygulamasında dikkate alınacak matrah tutarı yüzde 18 Katma Değer Vergisi oranı dikkate alınarak hesaplanacaktır.
Yukarıdaki örnekte yer alan indirimi reddedilen 4.000 TL Katma Değer Vergisi'nin hangi orandan kaynaklandığının belirlenememesi halinde mahsup imkânından yararlanabilecek matrah farkı (4.000/0.18=) 22.222 TL olarak hesaplanacaktır.


Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz

09.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.