Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kat mülkiyeti kabusu bitiyor

 

Kat irtifaklı arsa tapusu olan milyonlarca ev ya da işyeri sahibinin kat mülkiyetine geçiş kabusu bitiyor. Kat irtifaklı tapuların kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülmesinde formalite ve istenen belgeler azaltılıyor, ceza uygulamasına da son veriliyor.  İskanı 28 Kasım 2007 tarihinden sonra alınmış gayrimenkullerde, iskanın alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde; 28 Kasım 2007 tarihinden önce alınmış binalarda ise 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyeti tapusunun alınması gerekiyordu. Kanun hükümleri uyarınca, belirlenmiş süre içinde kat mülkiyetine geçilmemesi halinde ise bin TL para cezası ödenmesi gerekecekti.
Yükümlülüğünü yerine getirmek istemesine rağmen, tüm kat maliklerine ulaşmanın gerekliliği ve bunun mümkün olamaması nedeniyle vatandaşların idari para cezasına muhatap olmaları söz konusuydu. Zaman da iyice daralmıştı...
Meclis'e sunulan tasarıyla bu sıkıntılar aşılıyor, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin, kat irtifakına sahip ortak maliklerin talebine bağlı olmaksızın ilgili idare tarafından resen yapılmasına ilişkin düzenleme yapılıyor.
Bu arada bir hatırlatma yapalım. İnşaatı çok önceden bitmiş olsa da yapı kullanma izin belgesi (iskanı) alınmamış binalar için süreç, yapı kullanma izin belgesi alınmasından sonra başlıyor. Dolayısıyla kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş hükümleri, sadece iskanı alınmış binaları ilgilendiriyor.

İSKANI DAHA ÖNCE ALINMIŞ BİNALAR
Kat Mülkiyeti Kanunu'na 5711 sayılı Kanun'la eklenen geçici 1. maddeye göre; 28 Kasım 2007 tarihinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi (iskanı) alınmış binalarda 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyeti tapusunun alınması gerekiyordu. 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçilmemesi halinde de bin TL idari para cezası uygulanacaktı.
TBMM'ye sunulan ve tam metnine www.yaklasim.com adresinden ulaşabileceğiniz Tasarıya göre, 'tasarının yasalaşıp yürürlüğe gireceği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine kat mülkiyetine resen geçilecek.' Herhangi bir süre ve ceza uygulaması söz konusu olmayacak.

İSKåNI HENÜZ ALINMAMIŞ BİNALAR
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 14. maddesine 5711 sayılı Kanun'la eklenen dördüncü fıkraya göre genel olarak, 'Yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı gayrimenkulde, yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyordu.' Aksi halde her bağımsız bölüm için bin TL idar” para cezası uygulanması söz konusu olacaktı. Tasarıyla bu hüküm yürürlükten kaldırılıyor.
Tasarıya göre, henüz tamamlanmamış, yani iskanı alınmamış binaların tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, 'Kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 12. maddesinde yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine resen yapılacak.' Kat maliklerinin başvurusu ve herhangi bir belge ibrazı gerekmeyecek.

DOĞRUDAN KAT MÜLKİYETİ KURULMASI
Kat irtifakı kurulmaksızın doğrudan kat mülkiyeti kurulması istenmesi halinde, gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşların;
l Anagayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimar” proje,
-Yapı kullanma izin belgesi,
l Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 28. maddesindeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı, ile birlikte tapu idaresinde istemde bulunması gerekecek.

Babanız 58 yaşını doldurduğunda emekli olabilir
Babam 08.10.1953 doğumlu. 15.04.1990 sigorta başlangıcı ve 6756 prim ödeme günü var (05.01.2009 da işten çıktı). 15.09.1972-02.12.1974 tarihleri arasında Bulgaristan'da yapmış olduğu askerliğini borçlanarak emekli olabilir mi? 3600 gün üzerinden emekli olmak için ne zaman emeklilik başvurusunda bulunmalı? Nida Hatipoğlu
Babanız Bulgaristan'da yapmış olduğu askerlik süresini borçlanırsa, sigorta başlangıcı borçlandığı süre kadar geri gider ve 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı tarihte emekli olur. 3600 günle kısmi yaşlılık aylığı için ise 58 yaşını dolduracağı 08.10.2011 tarihinde emeklilik başvurusunda bulunabilir.

2 Mayıs Cumartesi günü tatil mi?
1 Mayıs ile ilgili yazınızı okudum. Benim sorum 2 Mayıs'ın Cumartesi gününe gelmesi. Önceki yıllarda herhangi bir resmi tatil cuma gününe gelirse, cumartesi günü de tatil olur, o gün çalışırsak fazla çalışma ücreti alırdık. Bu yıl işveren temsilcisi 'yok öyle bir şey, o kanun kalktı' dedi. Çevremizdeki diğer fabrikalardaki arkadaşlar hem 1 hem 2 Mayıs'ta fazla çalışma ücreti yazıldığını söylediler. Biz 1 Mayıs'ta çalışmadık, 2 Mayıs'ta çalıştık bir hak talep edemedik. İşin doğrusunu yazarsanız ona göre itiraz edeceğim. Eker836
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2. maddesinin ikinci fıkrasında 'Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır' hükmü yer alıyor. Ancak yargı, konuyla ilgili uyuşmazlıklarda, Kanun'un bu maddesinin düzenleniş amacının kanunun yayınlandığı tarihte cumartesi günleri saat 13'e kadar çalışma yapılması olduğu, Cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulünün mümkün olmadığı, bugünün de normal Cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar veriyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam Gazetesi/09.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.