Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
65 yaş üstü anne-babaya şartsız ölüm aylığı

> F. D.

10 Ocak 1944 doğumluyum. Oğlum 2002 yılında vefat etti. Oğlumun eşine ve 2 kız çocuğuna aylık bağlandı ama bana artan hisse olmadığı için aylık bağlamadılar. Torunum 2007 yılında evlenince artan hisse oluştuğu için oğlumdan dolayı aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdum. Bu defa da “oğlunuz sağlığında size bakmadığı gerekçesiyle” bana aylık bağlamadılar. Bir avukat bana SGK’yı dava etmemi tavsiye etti. Sizce dava mı açayım yoksa 65 yaş aylığına mı başvurayım?

CEVAP:
Bilindiği gibi sosyal güvenlik reform yasası olarak bilinen 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu Kanun şu ana kadar kamuoyunda sanki hep aleyhte düzenleme içeriyormuş gibi sürekli eleştirildi.
Söz konusu kanunun elbette eleştiriye açık pek çok yönü bulunmaktadır. Ancak, bir bütün olarak ele alındığında çalışma hayatına gerçekten önemli yenilikler de getirmiştir.
Sigortalının ölümü halinde anne-babaya aylık bağlanması noktasında ciddi bir değişiklik yapılmıştır. 6 Ağustos 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4958 sayılı yasadan önce anne-babanın ölen oğlundan dolayı aylık alabilmesi için öncelikle “aylıkta artan bir hisse bulunması” ve “sigortalının sağlığında anne-babanın geçimini sağlaması” şartları bulunmaktaydı.
Bu tarihten sonra “sigortalının sağlığında anne-babanın geçimini sağlaması” şartı kaldırıldı. Ölen sigortalının geride kalan eş ve çocuklarından sonra artan hisse bulunması halinde, anne-babasına aylık bağlanması mümkün hale geldi.

ÖLÜM AYLIĞININ VÂRİSLER ARASINDA PAYLAŞIMI
Artan hissenin nasıl tespit edildiğini en basit bir örnekle açıklayalım;
Ölen sigortalının geride kalan bir eşi var, çocukları yoksa, eşe yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır. Kalan yüzde 25’lik kısım anne ve babasına ölüm aylığı olarak bağlanabilir.
Şayet ölen sigortalının geride bir eşi ve 1 çocuğu varsa, eşe yüzde 50, çocuğa yüzde 25, artan kısım anne babasına ölüm aylığı olarak verilir.
Ölen sigortalının geride 1 eş ve 2 çocuğu varsa, yine eşe yüzde 50, çocuklara yüzde 25’er aylık bağlanır. İşte bu durumda aylığın tamamı bağlanacağı için artan hisse yoktur.
2003 yılından itibaren artan hisse olması halinde ölen sigortalının anne babasına aylık bağlanması gerektiği halde, Kurum ölen sigortalının sağlığında anne babasına bakmakla yükümlü olup olmadığını araştırma cihetine gitmiştir. Bu tür araştırma neticesinde aylık alamayan vatandaşlar dava yolu ile aylık bağlatabildiler. Kurum uygulaması, bu anlamda doğru değildi.

SGK’NIN AYLIĞI, 65 YAŞ MAAŞINDAN DAHA YÜKSEK
Sayın Demir, yeni düzenleme ile ölen sigortalının anne ve babasının ölüm aylığına hak kazanabilmesi için;
- Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az olması,
- Diğer çocuklardan kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir veya aylık bağlanmamış olması,
- Hak sahibi eş ya da çocuklardan artan hisse bulunması,
halinde aylık almaya hak kazanmaktadırlar.
Ancak 65 yaşın üstünde olan ana-babaya artan hisse şartı aranmaksızın aylık bağlanmaktadır. Bu itibarla şayet geliriniz asgari ücretten az ise 65 yaşını doldurduğunuz 10 Ocak 2009 tarihinden itibaren ikamet ettiğiniz ildeki SGK İl Müdürlüğüne aylık başvurusunda bulunmanız halinde size aylık bağlanacaktır.
Eğer SGK’dan aylık alırsanız 65 yaş aylığına başvurma hakkınızın ortadan kalkacağını da hatırlatmak isterim. Tavsiyem SGK’nın bağlayacağı aylık 65 yaş aylığından daha yüksek olacağı için SGK’ya aylık müracaat etmenizdir.

MAAŞ İÇİN BOŞANAN EŞLER TAKİPTE!
Konu ölüm aylığından açılmışken 5510 sayılı kanunla gelen önemli bir yeniliğe değinmekte fayda var. Kız çocuklarının ebeveynlerinden yetim aylığı alabilmeleri için çalışmamaları, aylık ve gelir almamaları ve evli olmamaları gerekiyor.
Anne babasından birisi ölen ve boşanması halinde yetim aylığı alabilecek durumda olan kız çocukları aylık alabilmeleri için boşanıyorlar. Boşanma sonrası ise yetim aylığı bağlanıyor. Boşanma muvazaalı olduğu için boşandıkları eşleriyle beraber yaşamaya devam ediyorlar.
Buraya kadar her şey normal gibi gözüküyor. Daha doğrusu 5510 sayılı kanun öncesi, yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce her şey normaldi.
Yeni kanun ile yapılan düzenleme sonucunda, Kurumun, denetim elemanları vasıtasıyla yapacağı araştırma ve soruşturma sonucu, boşandığı eşi ile birlikte yaşamaya devam edenlerin aylıkları kesilecek. Tespit tarihine kadar almış oldukları aylıklar ise faizi ile birlikte geri alınacak.
Bu ve benzer şekilde hile yolu ile aylık alanların durumlarını yeniden gözden geçirmelerinde yarar olduğunu hatırlatmak istiyorum. Zira, SGK bu işin peşini bırakmaya niyetli değil!

Lütfü Köksal-Şerif Akçan

Türkiye/08.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.