Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  07 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Çekilişiyle müşteriye verilen otomobilin bedeli kazançtan indirilebilir

 

Soru: Akaryakıt istasyonu işletiyoruz. Satışlarımızı artırmak için çekilişle müşterilerimize vermek için 2 adet otomobil vermeyi düşünüyoruz. Bu otomobiller için yaptığımız hâsılatımızdan indirebilir miyiz?

Z.KABA

Cevap: Bu tür kampanyaların düzenlenme amacı işletmenin satışlarının artırılması, dolayısıyla işletmenin ticari kazancının yükseltilmesidir. Bu nedenle, söz konusu harcamaların reklâm harcaması olarak kazançtan indirilmesi gerekir.  Reklâm amacıyla, noter huzurunda yapılan çekilişle müşterilerinize vereceğiniz otomobillerin, alım bedellerini gider yazmak suretiyle, kazancınızdan indirmeniz mümkündür. 

 

Mükellef eşi adına ödediği hayat sigortası primini kazancından düşebilir

Soru: Gelir Vergisi mükellefi eşi adına ödediği hayat sigortası primlerini defterlerine gider yazabilir mi?

NURİ

Cevap: Kazancının yüzde 10 unu(bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri içi, beyan edilen kazancın yüzde 5 ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, gelir vergisi mükellefi, eşi için ödediği hayat sigortası primlerini kazancından düşebilir. Ancak, şahıs sigorta primlerini defterine gider yazarak değil, gelir vergisi beyannamesi üstünde kazancından indirilmesi gerekir. 

 

Almanya’da çalışan Türk işçisi

veraset beyannamesini konsolosluğa verebilir

Soru: Almanya’da çalışan kişi, babasının ölümü nedeniyle miras kalan mallar için, vermesi gereken veraset ve intikal vergisi beyannamesi için mutlaka Türkiye’ye gelmesi mi gerekiyor?  

Bora

Cevap: Almanya’da çalışan Türk işçisi, Veraset Ve İntikal Vergisi beyannamesi vermek için işini gücünü bırakarak Türkiye’ye gelmesi gerekmiyor. Çünkü, Veraset Ve İntikal Vergisi beyannamesini bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna verebilir.

 

EKREM SARISU

Posta Gazetesi/07.08.2009

 

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.