Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  07 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Pişman olana ceza yok

 

Okurlarımızdan gelen iletilerde; bazı gelirleri için beyanname vermeleri ve vergi ödemeleri gerektiğini bilmemeleri nedeniyle beyanname vermedikleri belirtiliyor. Gelen iletilerde devamla ceza ödemekten kurtulma yolu olup olmadığı soruluyor. Ayhan İlter'in güzel bir şarkı sözü var, bilirsiniz:
'Pişman olur da bir gün dönersen bana geri,
Gönül kapım açıktır, çalmadan gir içeri.
Sana sevgiler sonsuz, henüz geçmedi zaman.
Gönül kapım açıktır, çalmadan gir içeri.'
İrfan Özbakır'ın hüzzam makamında bestelediği bu unutulmaz sözler, pişmanlık duyan sevgiliye karşı engin bir hoşgörüyü ifade ediyor.
Pişman olanlara karşı hoşgörü sadece şarkılarda yok. Hukukumuzda da hukuka karşı fiillerinden dolayı pişman olanlara yönelik olanaklar söz konusu. Bu bağlamda, vergi kanunlarına aykırı davrananların yararlanabilecekleri, 'pişmanlık' adında bir kolaylık var. Yani, Maliye de 'pişman olur da gelirsen, ceza kesmem' diyor.

PİŞMANLIK NEDİR?
Pişmanlık, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden haber veren yükümlülere belli koşulları yerine getirmeleri kaydıyla ceza kesilmesini engeller. Pişmanlık hükümlerinden yararlanma kapsamına ancak beyana dayanan vergiler nedeniyle ortaya çıkabilecek vergi ziyaı cezası girer.

VERGİ ZİYAI CEZASI
Vergi mükellefi veya sorumlusunun vergilemeyle ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucunu ortaya çıkarır. Zamanında tahakkuk etmeyen veya eksik tahakkuk eden vergiler ziyaa (kayba) uğratılmış sayılır.
Vergi ziyaına (kaybına) sebep olanlara kayba sebep oldukları vergiyle orantılı olarak ayrıca 'vergi ziyaı cezası' kesilir. Kesilecek vergi ziyaı cezası; vergi kaybına Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 359. maddesinde belirtilen hallerle sebep olunmuşsa kayba sebep olunan verginin üç katı, diğer hallerde ise bir katıdır.

PİŞMANLIKTAN YARARLANMA ŞARTLARI
Pişmanlıktan yararlanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar;
-  Yükümlü işlediği suçu kendiliğinden haber vermelidir. Kendiliğinden haber vermeden kasıt, bu konuda idareye önceden ihbarda bulunulmamış veya vergi incelemesine başlanılmamış ya da takdir komisyonuna sevk edilmemiş olmasıdır.
-  Pişmanlıktan yararlanma amacıyla idareye verilen dilekçeden sonraki onbeş gün içinde vergiye ilişkin beyanname verilmeli ve en geç aynı süre içinde 'vergi' ve 'pişmanlık zammı' ödenmelidir.

CEZA ÖDEMİYOR
Pişmanlık koşullarının yerine getirilmesi halinde 'vergi ziyaı cezası' kesilmesi söz konusu değildir. Ayrıca, VUK 359. madde kapsamında kaçakçılık fiili işleyen mükellefler de pişmanlıktan yararlanmaları halinde 'hapis cezası' riskinden kurtuluyor. Pişmanlıktan yararlanan mükellefler, ödemedikleri veya eksik ödedikleri vergileri aylık yüzde 2,5 oranındaki 'pişmanlık zammıyla' birlikte ödeyeceklerdir. Ödeme süresi geçmiş olan vergilerin pişmanlık zammı, ödemenin geciktiği her ay ve kesri ayrı dikkate alınarak aylık gecikme zammı oranıyla çarpılarak hesaplanır. Hesaplamada ay kesirleri tam ay gibi sayılıyor.
Pişmanlık zammı uygulamasında taksitle ödenen vergiler için gecikme süreleri, her bir taksit itibariyle ayrı ayrı dikkate alınıyor. Vadesi gelmemiş vergiler için pişmanlık zammı uygulanmıyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam Gazetesi/07.05.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.