Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  07 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Hayatımızı değiştirecek tüketici yasası

 

Sonunda AB standartlarında tüketici haklarına kavuşuyoruz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Tüketici Kanunu taslağı, Başbakanlığa gönderildi. Yasa pek çok yenilik içeriyor.

TBMM'de hemen yasalaşması beklenen taslakla, tüketiciler medeni ülkelerde uygulanan haklara sahip olacak. İşte 'süper tüketicilere' tanınacak haklar

Tüketici için maddi tazminat hakkı: Başbakanlığa gönderilen 33 maddelik taslağa göre, tüketicileri sık sık yanıltan ve aldatan uygulamalar yapan satıcılarla mücadele etmek için 'Haksız Ticari Uygulamalar Kurulu' oluşturulacak. Ekonomik çıkarları zarar gören tüketici, bu kurula başvurarak hakkını arayacak. Kişiler, kurul yoluyla hem maddi hem de manevi tazminat dahi talep edebilecek.

Bakım ve onarım koruması geliyor: Taslağa, 'ihtiyari garanti' adında yeni bir kavram eklenirken, bu kavram, malın veya hizmetin, ek bir masraf talep edilmeden onarılması ya da bakımının yapılması gibi hususlarda verilen taahhüdü ifade ediyor. Buna göre, 'ihtiyari garanti' satış anında yazılı olarak tüketiciye bildirilecek.

Zırt-pırt indirim kandırmacısı bitiyor: Taslakla indirimli satışlar da düzenlenirken, buna göre, tekstil, hazır giyim, deri ürünleri ve benzeri sektörlerde mevsim sonu indirimli satışlar 15 Ocak -1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Yılın her dönemi 'büyük indirim' kisvesi adı altında tüketici yanıltılmayacak.

Patlayan tüpten üreticisi sorumlu: Taslakla, imalatçıya da sorumluluk yüklenirken, örneğin, bir tüpün patlaması nedeniyle bir işyerinde işçiler zarar görürse, bu olaydan imalatçı sorumlu tutulacak. İşçilerin, patlayan tüpe ilişkin satım sözleşmesinin tarafı olup olmamaları önem taşımayacak. Zarar görenler, hatalı imal edilmiş olan bir tüpün vermiş olduğu zararı tazmin ettirme hakkına sahip olacak.

Kart iptali artık işkence olmayacak: Kredi kartlarını iptal etmekte büyük zorluk çeken banka ile mücadele eden tüketiciler, borcu yoksa sadece bir telefonla hatta internet üzerinden dahi kartlarını iptal edebilecek. Taslakla, kredi kartı ücretlerine de çeki düzen getirildi. Buna göre, her bir kredi kartı için geçerlilik süresi boyunca sadece bir kart ücreti alınacak. Bankaların kart süresini 1 yılla sınırlayıp her yıl kart ücreti almasını önlemek için de geçerlilik en az 3 yıl olacak.

Malın kusurları üzerinde yazacak: Satıcı, ikinci el ya da defolu ürün satışlarında, malın ayıbı ile ilgili açıklayıcı bilgi içeren bir etiket malın üzerine konacak. Bu ayıp, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde de açıkça belirtilecek. Ancak satıcının, satış öncesinde açıklanmayan ayıplı maldan sorumluluğu en az bir yıl olacak. Bu süre, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda üç yıldan az olamayacak. Taslakla taksitli satışlar konusunda da düzenleme yapılırken, satıcının ödemeleri kambiyo senedine bağlaması yasaklandı.

Vazgeçene 'hakkı yandı' devri bitti: Vatandaşların yaz aylarında oteller ve yatlar için sıkça kullandığı devre tatil sözleşmelerinde, tüketiciye 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici ile satıcı arasında bir sözleşme imzalanmış olsa dahi, tüketici süresi içinde vazgeçmesi hiçbir tazminat ya da ceza ödemek zorunda kalmayacak.

Maket konut mağduru kalmayacak: Alacağı evin peşinat ve kimi taksitlerini ödeyen tüketici, müteahhit firmanın iflas etmesi halinde dahi korunacak. Taslaktaki ön ödemeli sözleşmelere düzenlemesine göre, satıcı, iflası halinde dahi tüketicinin ödediği meblağı iade etmek için gerekli teminatı devlete göstermek zorunda olacak.

Kapıdan yapılan satışa çeki düzen: Toplu taşıma araçları da dahil pek çok yerde karşılarına çıkan satıcılardan aldıkları ürünler nedeniyle zor durumda kalan vatandaşları da koruma latına giriyor. Taslak, kapıdan satış yapacak kişilere, 50 bin TL'nin üzerinde sermayeli şirket kurma şartı getirdi. Böylece adresi belli olacak.

Tüketiciye anlaşılır Türkçe kolaylığı: Taslakla, kullanma kılavuzları yanında ürün üzerindeki açıklayıcı bilgilerin de Türkçe olması zorunluluğu getirildi. Buna göre, elektronik tüm cihazların göstergeleri ve kullanım kılavuzları yabancı bir dilde yazılı olamacak. Bu uygulama otomobiller için de geçerli. GöstergelerTürkçe olacak.

İnternetten çarpılan da unutulmadı: İnternet bankacılığı gibi yöntemlerle yapılan ödemelerde tüketicinin görülmemesi nedeniyle pek çok dolandırıcılık vakası yaşanırken, taslakla bu sorunun da önüne geçilecek. Buna göre, ödemenin kredi kartı, banka kartı veya benzeri bir ödeme kartı ile harcama belgesi düzenlenmeden yapıldığı durumlarda, 30 günde bankaya başvurarak tutar geri alınacak.

Borçludan önce kefiline gitmek yok: Kullanılan kredilerde kefil kullanıldıysa, kredi veren banka asıl borçluya ve diğer teminatlara başvurmadan, kefilden borcu isteyemeyecek. Ayrıca, kredi sözleşmesinde, kefilin sorumluluğunu arttırıcı değişiklikler yapılması, kefilin yazılı onayına bağlı olacak. Örneğin, kredi limitinin yükseltilmesi kefilin onayı olmadan yapılmayacak. Kefilden önce borçluya gidilecek. Mevcut kanunda bankalar ilk olarak müteselsil kefillere de gidebiliyor.

TÜDEF: Yasa kaçırıldı
TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketici örgütlerinin görüşlerinin alınması kararına rağmen yasa tasarısının tüketiciden kaçırıldığını ileri sürdü. Çetin, Meclis'in bu tasarıda vatandaş lehine bazı gerekli düzeltmeleri yapmasını beklediklerini söyledi. Ali Çetin bu yasanın eski Bakan Zafer Çağlayan'ın söz vermesine rağmen tüketici örgütlerinden ve kamuoyundan bugüne dek saklandığını savundu.

Bakan Ergün: Kart ücretleri artık üç yılda bir ödenecek
SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna yeni oturan Nihat Ergün, Tüketici Kanunu tasarısını anlatırken bankaları eleştirdi. Kredi kartlarından alınan yıllık ücretlerden şikayet edildiğini belirten Ergün, kart maliyetlerinin kart taşıyanlara yansıtılması uygulamasının dünyanın pek çok ülkesinde olduğunu, ancak bu uygulamanın Türkiye'de istismar edildiğine ilişkin eleştiriler bulunduğunu söyledi. Banka kartlarının her yıl yenilendiğini, dolayısıyla kullanıcıların her yıl kart ücreti ödemek zorunda kaldıklarını anlatan Ergün, taslakta, kartların en az 3 yıl süreyle geçerli olması ve dolayısıyla kart ücretlerinin her yıl değil, 3 yılda bir ödenmesi ve bu ücretlerin üst limitinin bankalar yerine Merkez Bankası tarafından belirlenmesi şekilde bir düzenlemeye gittiklerini bildirdi.

Akşam / 07.05.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.