Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Sözleşmeli çalışan kadına ücretli doğum izni

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (B) bendi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli kadın personel nihayet ücretli doğum izni hakkına kavuştu.
Sözleşmeli kadın personele ücretli doğum izni hakkı, 29 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı' ile verildi.
Buna göre, sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilecek.
Başka bir anlatımla, sözleşmeli kadın personel doğum izni süresince ücretini almaya devam edecek. Ancak doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) ödenen geçici iş göremezlik ödeneği doğum yapan kadının ücretinden düşülecek.

TAZMİNATINI ALMAYAN GÖREVE DÖNEBİLECEK
Söz konusu kararname ile sağlanan haklar, ücretli doğum izni ile sınırlı değil.
Doğum ve askerlik nedeniyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulacak ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınacak.

Ancak yeniden görev talep edecek sözleşmeli personelin;
l Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış olması,
l Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl, askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması, gerekecek. Kurumlar, en geç talebi takip eden otuz gün içinde ilgilileri istihdam edecek. Yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğinde olacak.
Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmeleri feshedilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamayacaklar.

GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLEBİLECEK
Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılmayacak. Ancak kurum içi yer değişikliği söz konusu olabilecek. Bu bağlamda;
l Kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri; kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personel için, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilecek.
l Eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilecek.
l Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilecek.
l Eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi; aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilecek.

AKLINIZDA BULUNSUN
KDV indiriminde ispat külfeti
İSPAT külfeti, ticari icaplara göre basiretli bir tacir olarak defter ve belgelerini muhafaza etmekle yükümlü olan mükellefe ait olup, var olduğu ileri sürülen ancak KDV indirimi sağlayan belgeleri düzenleyen ve haklarında herhangi bir bilgi verilmeyen mükelleflerden yapılan alışlara ait KDV'nin indirimi mümkün değildir.

SSK'ya geçsem daha erken emekli olur muyum?
02.10.1968 doğumluyum. 01.01.1995 ile 01.02.2003 tarihleri arasında süreksiz tarım işçisiyim. 01.08.2003 yılında tarım Bağ-Kur'a geçtim ve primlerimi yatırıyorum. 02.03.1988-05.09.1989 tarihleri arasında askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım hangi tarih olur? Ne zaman emekli olurum? Askerliğimi borçlansam emeklilik yaşımı etkiler mi? SSK'ya geçsem (ve kaç yılında) emeklilik yaşımı etkiler mi? Mustafa Tan
Sigorta başlangıcınız, tarım sigortanızın başaldığı 01.01.1995 tarihi olur. Prim ödeme gün sayınızı 25 tam yıla (9000 güne) tamamlamak koşuluyla, askerliğinizi borçlanmazsanız 57 yaşınızı, borçlanırsanız 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bağ-Kur'dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanısınız.
SSK'dan (devredilen) ise askerlik borçlanması yapmazsanız 5750 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 55 yaşınızı doldurduğunuzda, askerlik borçlanması yaparsanız 5675 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 54 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız. SSK'dan emeklilik için son 3,5 yıl (1260 gün) 4/a (SSK) kapsamında çalışarak prim ödemeniz gerekiyor. Bunun için de prim ödemenizi tamamlamaya 3,5 yıl kala 4/a kapsamında çalışmaya başlamalısınız.

Çalışırsam emekli maaşımın ne kadarı kesilir?
Temmuz 2007'de Emekli Sandığı'ndan emekli oldum. Sigortalı olarak çalışma durumunda emekli maaşımın ne kadarı kesilecek? Sağlık hizmetini Emekli Sandığı'ndan emekli gibi mi, yoksa sigortalı çalışan gibi mi alacağım? Emekli Sandığı'na bağlı kurumlarda emekli maaşımdan feragat ederek yeniden çalışabilir miyim? Zuhal Utku
4/a (eski SSK) kapsamında çalışmaya başlamanız halinde, emekli aylığınızdan kesinti yapılmaz. Çalışmanız karşılığı alacağınız ücret üzerinden (prime esas kazancın alt ve üst sınırları dikkate alınmak suretiyle) çalışacağınız işin tehlike derecesine göre yüzde 31 ile yüzde 36,5 oranları arasında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödenir. Bunun yüzde 7,5'i sizin ücretinizden kesilir. Diğer kısmı işveren hissesidir.
 SGDP'ne tabi olarak 4/a kapsamında çalışan kişiler hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Bu nedenle de hastalık nedeniyle sağlık hizmetini Emekli Sandığı emeklisi olarak alırsınız.
 Açık kadro bulunması ve başvurunuzun
kabul edilmesi halinde, emekli aylığınızı kestirerek 4/c (eski Emekli Sandığı) kapsamında çalışabilirsiniz.

Prim ödemeye devam edeyim mi?
20.10.1959 doğumluyum. 01.12.1994 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalıyım. Şu an itibarıyla prim gün sayım 4920 gün. Ne zaman emekli olabilirim? Prim yatırmaya devam etmem benim için uygun mu değil mi? Fatma Yılmaz
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen süreler 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Bu tarihten önceki döneme ilişkin isteğe bağlı sigortalılığınızın SSK mı, yoksa Bağ-Kur kapsamında mı olduğunu belirtmemişsiniz.
1 Ekim 2008 tarihinden önceki isteğe bağlı sigortanız SSK kapsamında ise; prim gününüzü 5750 güne tamamladıktan sonra prim ödemesini kesip, 20 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 01.12.2014 tarihinde ya da prim ödemenizi bugünden kesip 56 yaşınızı dolduracağınız 20.10.2015 tarihinde SSK'dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanırsınız.
1 Ekim 2008 tarihinden önceki isteğe bağlı sigortanız Bağ-Kur kapsamında ise; prim gününüzü 15 tam yıla (5400 güne) tamamlamak şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 20.10.2015 tarihinde Bağ-Kur'dan (devredilen), isteğe bağlı sigortanızı sona erdirip 4/a (eski SSK) kapsamında çalışmaya başlayarak en az 1260 gün prim ödeyerek 20 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 01.12.2014 tarihinde SSK'dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanırsınız.

GÜNÜN SÖZÜ
'Her şeyi bildiğini sanma. Çok bilgili olsan da kendine cahilim diyebilecek cesaretin olmalı.'  (I. Pavlov)

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/07.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.