Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  06 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İşyeri ve işçiler için tek bildirim dönemi başladı
 

Bürokratik işlemleri artırması, hem zaman hem de emek kaybına neden olması yönleriyle eleştiri konusu olan, aynı mahiyetteki işyeri ve işçi bildirimlerinin birden fazla kuruma verilmesi uygulaması nihayet sona erdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na (SS ve GSS Kanunu) göre işverenler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan sigortalı ve işyeri bildirimlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerine ve Türkiye İş Kurumu'na yapılması gereken bildirimlerin yerine geçmesine ilişkin düzenleme, SS ve GSS Kanunu'na 5838 sayılı Kanun'la eklenen ek madde 1'de yapılmış, yürürlük tarihi olarak da 1 Ağustos 2009 tarihi belirlenmişti.
Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyen Yönetmeliğin de yayınlanmasıyla 1 Ağustos 2009'dan itibaren tek bildirim dönemi başladı.
Bu arada küçük bir not: 21.07.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin madde numaraları 3'ten 5'e atlıyor. Yani 4. madde yok...

İŞYERİNİN BİLDİRİMİ
Bir işyerinin açılması, devri, intikali veya nakli ve kapatılması halinde; 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu'nun 11. maddesine göre SGK'ya, 4857 sayılı İş Kanunu ile 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'un 3. maddelerine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne ayrı ayrı bildirimde bulunulması gerekiyordu.
Artık işyerine ilişkin olarak SGK ve bölge çalışma müdürlüklerine ayrı ayrı bildirim yapılmayacak. 5510 sayılı SS ve GSS Kanunun 11. maddesine göre SGK'ya yapılan bildirim, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ve 5953 sayılı Kanun'un 3. maddelerine göre ilgili bölge müdürlüklerine yapılması gereken bildirim yerine geçecek.

KURULUŞTA YAPILAN BİLDİRİM
Şirket kuruluşu aşamasında, çalıştıracağı sigortalı sayısını ve bunların işe başlama tarihini, ticaret sicili memurluklarına bildiren işverenlerin, bu bildirimleri SGK'ya yapılmış sayılıyor. Ticaret sicil memurlukları da, kendilerine yapılan bu bildirimi en geç on gün içinde SGK'ya bildiriyor. Ticaret sicili memurluklarınca işyeri tesciline ilişkin SGK'ya yapılan bildirimler yeterli olacak. Ayrıca ilgili bölge müdürlüğüne bildirimde bulunulmayacak.

İŞYERİNİN MİRAS YOLUYLA İNTİKALİ
İşyerinin miras yoluyla intikal etmiş olması halinde, mirasçıları tarafından ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde SGK'ya yapılan bildirim de 4857 sayılı İş Kanununun ve 5953 sayılı Kanun'un 3. maddelerine göre ilgili bölge müdürlüklerine yapılması gereken bildirim yerine geçecek.

İŞE BAŞLAYANLARIN BİLDİRİMİ
İşverenlerin, yanlarında çalışanların işe başlamalarını SS ve GSS Kanununun 8. maddesine göre SGK'ya, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 62. maddesine göre de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyordu.
1 Ağustos'tan itibaren, sigortalılara ilişkin SGK'ya yapılan işe başlama bildirimi, Sendikalar Kanununa göre yapılması gereken bildirim yerine geçecek.

İŞTEN AYRILANLARIN BİLDİRİMİ
Çalışanların işten ayrılmalarının da SS ve GSS Kanunun 9. maddesine göre SGK'ya, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'&nun 62. maddesine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48. maddesine göre Türkiye İş Kurumu'na bildirmesi gerekiyordu.
1 Ağustos'tan itibaren, sigortalılara ilişkin SGK'ya yapılan işten ayrılma bildirimi Sendikalar Kanunu'na ve İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre yapılması gereken bildirim yerine geçecek.

CEZA UYGULAMASI
İşyeri ve işçi bildirimlerini yasal süresinde yerine getirmeyenler hakkında SS ve GSS Kanunu'nun 102. maddesine göre idari para cezası uygulanacak.

Emekli aylığı alan kız çocuğunun yetim aylığına ilişkin durumu
BAĞ-KUR emeklisi babasından yetim aylığı alan kız çocuğuna, önümüzdeki yıl SSK'dan emekli aylığı bağlandığında yetim aylığı kesilir mi?
Sağ ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan annesi vefat ettiğinde annesinden yetim aylığı bağlanır mı?
Bu kişi ileride evlenirse, evlilik yardımını hem babadan, hem de anneden mi alacak?
SSK emeklisi eşi vefat ettiğinde eşinden alacağı dul aylığının yanı sıra, Bağ-Kur emeklisi babasından ve Emekli Sandığı emeklisi annesinden yetim aylığı alabilecek mi? Ata Atalay
Bağ-Kur emeklisiyken vefat eden babasından yetim aylığı alan bekar kız çocuğu, kendi çalışmasından dolayı SSK'dan (devredilen) emekli aylığı almaya başladığında, babasından aldığı yetim aylığı kesilir.
Emekli Sandığı'ndan emekli ve şu anda sağ olan annesi vefat ettiğinde, kendi çalışmasından dolayı SSK'dan (devredilen) emekli aylığı alıyor olsa da bekar veya dul olmak koşuluyla annesinden yetim aylığı alır.
Evlenmesi halinde anneden bağlanan yetim aylığı kesilir. 12 aylık tutarında evlenme yardımı alır. Kendisine emekli aylığı bağlandığı için Bağ-Kur'lu babadan bağlanan yetim aylığı kesilmiş olacağından, babadan dolayı evlenme yardımı alması söz konusu olmaz.
Evlendiği SSK emeklisi eşi vefat ederse, eşinden alacağı dul aylığının yanı sıra, evlendiği için kesilen Emekli Sandığı'ndan emekli olan annesinden yetim aylığı tekrar bağlanır. Kendi emekli aylığı olduğu için Bağ-Kur emeklisi babasından yetim aylığı alamaz.

AKLINIZDA BULUNSUN
Kabule bağlı satışlarda fatura düzenleme süresi
Kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan satışlarda fatura düzenlenmesindeki yedi günlük süre, kabul
tarihinden itibaren başlıyor.

 

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam Gazetesi/06.08.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.