Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  06 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İthalatta oluşan kur farkı vergiyi etkilemez

 

İthalatta vergiyi doğuran olay, gümrük vergisi ödeme mükellefiyeti başladığında meydana geldiğinden, mal bedeli peşin ödenmiş ithalatta beyannamenin tescil tarihine kadar oluşan kur farkı matraha dahil edilir. Böylece, negatif ve pozitif kur farklarının vergilendirmeye etkisi olmaz.

SORU: İthalatta oluşan kur farklarının muhasebeleştirilmesinde hangi kur işleme esas alınmaktadır? Malın maliyetini belirlemek üzere dikkate almamız gereken kur nedir? Faturanın bize intikal ettiği tarihi mi yoksa ödeme tarihini mi dikkate alacağız?
YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 1/2. maddesi uyarınca "her türlü mal ve hizmet ithalatı" katma değer vergisine tabi olup, aynı yasanın 10/ı maddesinde hükme bağlandığı üzere "ithalatta", Gümrük Kanunu'na göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili hali vergiyi doğuran olay olarak tanımlanmıştır.
Diğer yandan Katma Değer Vergisi Yasası'nın 20/1. maddesinde ifade edildiği üzere "Teslim ve hizmet işlemlerinde, matrah bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir. "Buna bağlı olarak aynı yasanın 21/c maddesi gereği olarak "Gümrük Beyannamesi"nin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı kur farkı gibi ödemeler" matraha dahil bulunmaktadır.
Ayrıca Katma Değer Vergisi Yasası'nın 24/c maddesinde "vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler"in matraha dahil edileceği hususu hükme bağlanmıştır.
Konuya ilişkin olarak yayımlanan (1) Seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin "İthalatta Matrah" başlıklı (VII-B) bölümünde yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Katma Değer Vergisi Yasası'nın 21. maddesine göre ithalatta katma değer vergisi matrahına;
* İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,
* İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,
* Gümrük Beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler dahil olacaktır.
Buna göre, ithalatta vergiyi doğuran olay, Gümrük Kanunu'na göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili aşamasında meydana geldiğinden, mal bedeli peşin olarak ödenmiş olan ithalatta Katma Değer Vergisi Yasası'nın 21/c maddesi gereğince beyannamenin tescil tarihine kadar oluşan kur farkları matraha dahil edilerek, fiili ithalattan sonra ortaya çıkan negatif ve pozitif kur farklarının vergilendirmeye etkisi olmayacaktır.

Veysi Seviğ
Referans/06.05.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.