Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  04 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Varlık barışında işlenmiş altının nasıl beyan edileceğinin açıklanması lazım

 

Soru: Varlık Barışında, nakit para ve döviz bankaya yatırılarak, vergi dairesine beyan ediliyor. Gayrimenkullerin varlığının kanaat getirici vesikayla ispat edilmesi zorunlu. Varlık barışı kapsamında altında beyan edilebiliyor. Ancak, altının nasıl beyan edileceği hususunda tereddüde düştük. Altının bir yere teslim edilmesi gerekiyor mu? Yoksa sadece vergi dairesine şu kadar altınım var demek yeterli oluyor mu?

 

Cevap: Varlık Barışı Uygulamasına ilişkin tebliğinde gayrimenkul dışındaki varlıkların banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılmaları gerektiği açıklanmıştır. Ancak, ayrıntı verilmemiştir. Uygulama da külçe altın beyanında sıkıntı yok. Külçe altını bankaya teslim ediliyor. Banka, külçe altını İstanbul Altın Borsasına göndererek, değerini tespit ettiriyor ve tespit edilen değer üstünden vergi dairesine beyanda bulunarak hesaplanan vergi ödeniyor. Ancak, işlenmiş altının(bilezik, yüzük, cumhuriyet, yarım, çeyrek vb.) nasıl beyan edileceği hususunda belirsizlik var. Okurlarımızdan gelen bilgilere göre, bankalar işlenmiş altına hesap açmıyor. İşlenmiş altının nasıl beyan edileceği sorusuna, bazı vergi dairelerinin bozdur bankaya nakit yatır önerisinde bulunduğu anlaşılıyor. Varlık barışında sürenin 30 Eylül 2009 tarihinde sona ereceği de göz önüne alınırsa, Maliye’nin altın, özelliklede işlenmiş altın beyanın ne şekilde yapılacağını açıklaması lazım. İşlenmiş altını bankada açacağınız bir hesaba yatırmaya çalışın. Banka kabul etmezse, Maliye Bakanlığına yazılı olarak başvurarak işlenmiş altını nasıl beyan edeceğinizi sorun. Verecekleri cevaba göre işlem yapın.

 

Vergi ödememek için dairenizi 4 yıl elde tuttuktan sonra satmalısınız

Soru: Yaklaşık 4 sene önce aldığım bir daireyi, işyerime daha yakın olan arkadaşıma ait bir daire ile üstüne bir fark vererek trampa etmeyi düşünüyorum?  Ne kadar tapu harcı ödemem gerekiyor? Ayrıca tapu harcından başka ödenecek bir vergi var mı?

 

Cevap: Trampa satış hükmünde olduğundan, tapu tescilinde gerçek alım satım değeri üstünden binde 15 alıcı, binde 15 satıcının Tapu Harcı ödemesi gerekiyor.  Dairenizi iktisap ettiğiniz tarihi belirtmemişsiniz. 1 Ocak 2007 den önce iktisap edilen ve iktisap(edinme) tarihinden itibaren 4 yıl içinde elden çıkartılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, gelir vergisine tabi bulunuyor. 4 yıl(1 Ocak 2007 den sonra edinilen gayrimenkullerde 5 yıl) elde bulundurulduktan sonra elden çıkartılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi bulunmuyor. Dairenizi, iktisap ettiğiniz tarihten itibaren 4 yıl geçtikten sonra trampa edin. Durduğunuz yerde bir de Gelir Vergisi ödemek zorunda kalmayın.

 

Spor kulübü dernek statüsünde olsa da çalışanı SGK ya bildirmek zorunda

Soru: Profesyonel basketbol oyuncusuyum. Daha önce 9 sene boyunca oynadığım spor kulübümün SSK primlerimi ödemediğini gördüm. SSK ‘dan aldığım hizmetli dokum belgesiyle de primlerimin ödenmediğini belgeledim.Ayrıca basketbol federasyonundan aldığım sözleşmelerimle de bu kulüpte 9 sene boyunca oynadığımı belgeledim.

Yaptığım araştırmalar sonucunda iş mahkemesine başvurarak hizmet tespit davası açmam söylendi. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca kulübün dernek sıfatı taşıması SSK primlerinin ödenmemesinde bağlayıcı bir sebep midir? Son olarak bu konuyla ilgili bir zaman aşımı söz konusu mudur?

 

Cevap: Tespitleriniz doğru. Basketbol oynadığınız kulübün SSK ya bildirmediği günlerinizi “Hizmet Tespit” davası açarak kazanabilirsiniz. Elinizdeki belgelerle mahkemede hizmet sürelerinizi kanıtlamanız mümkün. Kulübün dernek statüsünde olması, çalışanların SSK ya bildirimleri açından ayrıcalık sağlamaz. Kulüp, girişinizi SSK ya hiç bildirmemişse işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmanız gerekiyor. 5 yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra dava açmanız mümkün değil.

EKREM SARISU

Posta/04.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.