Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  04 Eylül  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Enflasyon sürünüyor faiz indirimi yolda

 

Tüketimde krizin ağır etkisi ağustosta enflasyona sürpriz yaptırdı. Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasıyla artan benzin fiyatları, su zammına karşılık ramazanda dahi gerileyen gıda fiyatları ve giyimde sezon öncesi gelen indirimler ağustosta enflasyonun eksi çıkmasına neden oldu. Tüketici fiyatları (TÜFE) ağustosta yüzde 0,30 gerilerken yıllık enflasyon yüzde 5,33 ile yine rekor kırdı. Üretici fiyatları (ÜFE) ise aylık yüzde 0,42 artmasına rağmen yıllık enflasyon yine yüzde 1,04 azalarak ekside kaldı. Sürpriz enflasyonun ardından gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 9,59'a geriledi. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini ise sürdürmesi bekleniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu dün ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verilerini açıkladı. Ağustosta TÜFE yüzde 0,30 geriledi, ÜFE yüzde 0,42 arttı. Beklentiler TÜFE'nin yüzde 0,16, ÜFE'nin yüzde 0,42 artması yönündeydi. Beklentileri alt üst eden enflasyon verisinde tüketimdeki daralmanın etkisi büyük. Ramazanda gıda fiyatlarında artış beklenirken ağustosta yüzde 1,57 gerileme yaşandı. Gıdadaki düşüş aylık enflasyonu yüzde 0,43 geriletti. Giyim ve ayakkabıda ise aylık fiyat gerilemesi yüzde 5,22'ye ulaştı. Bunun da etkisiyle aylık enflasyon yüzde 0,37 düştü. Akaryakıtta tavan fiyatın etkisiyle gelen zamlar nedeniyle ulaştırma kaleminde artış yaşanması bekleniyordu. Ulaştırmada aylık artış yüzde 1,67 oldu ve bu kalem aylık enflasyonu yüzde 0,21 artırdı. Konut grubunda ise İstanbul'daki su zammı etkili oldu böylece aylık artış yüzde 0,74 olarak gerçekleşti. Bu kalem enflasyonu yüzde 0,13 artırdı.
Yıllık bazda TÜFE'de en yüksek artış yüzde 20,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubuda yaşandı. TÜFE'de endekste yer alan 449 maddeden 89 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 189 maddenin ortalama fiyatında artış, 171 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın para politikasında dikkate aldığı çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde ise ağustosta mevsimlik ürünler hariç TÜFE yüzde 1,01, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise TÜFE yüzde 0,23 arttı. Fiyatlar, enerji hariç TÜFE'de yüzde 0,69, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç TÜFE'de yüzde 0,13, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç TÜFE'de yüzde 0,83, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda da yüzde 0,96 düştü.
Enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri hariç TÜFE'de yüzde 0,37, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE'de yüzde 0,28, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE'de yüzde 0,43 düşüş meydana geldi.
Üretici fiyatlarındaki aylık artış ise yurtdışı emtia piyasalarına bağlı olarak artış gösterdi.
ÜFE'de endekste bulunan toplam 768 maddeden 197 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 262 maddenin ortalama fiyatında artış, 309 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş oldu. Ağustos ayının zam şampiyonu ise yüzde 12,89 artış oranı ile salatalık oldu.

50 BAZ PUAN İNDİRİM OLUR
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci
Enflasyondaki gidişat Merkez Bankası'nın öngörülere paralelinde. Böyle olunca da faiz indirimlerinin süreceğini söyleyebiliriz. Eylül toplantısında 50 baz puan faiz indirimi ve gecelik borçlanma faizlerinin yüzde 7'nin altına inmesi fiyatlanmaya başlayabilir. Data sonrasında gösterge bileşik faiz kapanışa göre yaklaşık 15 baz puan düşüş kaydetti.

EYLÜLDE ARTIŞ GÖRECEĞİZ
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerinin işaret ettiği üzere gıda ve giyim grubundaki yüksek fiyat düşüşü olumlu sürprizin temel nedeni oldu.Çekirdek göstergeler enflasyondaki düşüş eğiliminin yavaşladığına işaret ediyor. Merkez Bankası'nın büyüme verilerine daha duyarlı olduğu bir dönemdeyiz. Yani önümüzdeki aylarda enflasyonda artış göreceğiz.

İÇ TALEP ÇOK ETKİLİ
Akbank Hazine Ekonomisti Seltem İyigün
Mevsimsellik etkisini gıda ve giyimdeki düşüşte görüyoruz. Bunun yanı sıra son dönemde liranın güçlü seyri de enflasyonu olumlu etkiledi. Resesyonla bağlantılı iç ve dış talebin zayıflığı da enflasyona destek oldu. Önümüzdeki dönemde gerilemeye devam edecek. Son yapılan zamların az da olsa artış etkisi olabilir, ancak tekrar düşüş trendine girecek.
 

Referans

04.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.