Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  04 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 


 

Emekli esnaflara kötü sürpriz!
 


Soru: Sadettin Bey, ben tren kazasında bacaklarımı kaybettim. Malulen 1800 gün tamamlayıp emekli oldum. 2000 yılında küçük bir internet kafe açtım ve 2005 yılında kapattım. İlk yıllar götürü vergiye tabiiydim. Sonra gerçek vergiye tabi yaptılar. Maliye'ye hiç vergi borcum yok. 2008 yılı sonlarında bankadan eksik maaş verdiler. Sorduğumda, banka ile ilgili bir şey yok, SSK'ya sor dediler. SSK İzmit Bölge Müd. gittim. Benden Maliye'ye borcum olup olmadığına dair belge istediler ve borç yoktur belgesi getirdim. SSK'ya 2003 yılında çıkan bir kanundan dolayı 3.800 TL borcun var dediler. Borç 5510 sayılı kanunun geçici 14. maddesinin (b) fıkrasına göre kesiliyormuş. Bana böyle bir ödeme kağıdı veya ihbarı hiç gelmedi. Ankara SGK ile yazışıyorum ve cevap vereceklerini söylüyorlar. Bu durum doğal mı? Ne yapabilirim? İ. K.

Cevap: sizin de bahsettiğiniz gibi, 2003 yılında yapılan bir düzenleme ile Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup da, Bağ-Kur kapsamında vergi mükellefi olanlardan 12. basamağın %10'u kadar destek primi kesilmeye başlandı. Ancak o dönemde Bağ-Kur, bu konuda üzerine düşeni tam olarak yerine getirmediği ve sizleri yeterince bilgilendirmediği için, sizin gibi binlerce kişi şimdi 3-5 bin TL birikmiş borçlarla karşı karşıya kaldı. Sosyal Güvenlik Kurumu kurulup, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın veri tabanları birleştirilince, bu borçlar ortaya çıkmış oldu ve şimdi SGK, bunları tahsil yoluna gidiyor.

Öte yandan sizin maaşınızdan yapılan kesintinin, 5510 sayılı Kanunun Geçici 14. maddesine dayandırılması bana göre yanlıştır. Zira söz konusu madde, 1 Ekim 2008 öncesinden beri emekli sıfatıyla Bağ-Kur kapsamında çalışmakta olanlardan yapılacak kesintinin oranını düzenleyen bir maddedir. Oysa siz 2005 yılında faaliyetinize son vermişsiniz. Aynı tarihte vergi kaydınızı da sildirmiş iseniz, sizden bu tahsilat 5510/Geçici 14. md. kapsamında değil, genel kurum alacakları kapsamında yapılmalıdır. Bu konuda ilgili müdürlüğe itiraz edebilirsiniz.

Diğer taraftan, sizin durumunuzda olup da zamanında bilgilendirilmemiş olan emekli esnaflar için, bir ödeme kolaylığının getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Evet, kanunu bilmemek mazeret sayılmaz fakat kurumlar da görev alanına giren konularda etkili bir bilgilendirme (hele hele zamanımızın iletişim imkanları varken) ve zamanında tahsilat görevlerini yerine getirmek zorundadır.

Sadettin ORHAN
Bugün/04.05.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.