Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  03 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İşyeri ve sigortalı bildiriminde bürokrasiye son


İktisadî anlamda herhangi bir üretim ya da hizmet sürecinde bir işyeri açmak ve bu işyerinde işçi çalıştırmak hiç de kolay bir iş değildir. Bu nedenle girişimcinin bu işlevlerine hayranlık duyarak, kadirbilirlik göstermek de gerekli. Yani burada doğru yaklaşım, girişimciyi tebrik edebilmektir. Bunun yerine bu birime, şu birime bildirimde bulunmadı, hata yaptı diye karamsar bir yapı oluşturup cezalandırarak sinerji bozgunculuğu yapmak; yoğun bürokratik işlem yükümlülüğü altında sıkıntıya sokmak, hiçbir zaman akıllı işi olmamıştır. Aynı mahiyetteki işyeri ve işçi bildirimlerinin birden fazla kuruma verilmesi uygulaması, bu anlamda, yerinde bir tavır olarak, her dönemde eleştiri konusu yapılmıştır. Ve işçi çalıştıran işveren üzerindeki bürokrasi ve kırtasiyeciliğin çözümü, Hükümet ve yasamadan sürekli istenmiştir.

İşte bu amaçla yılladır süren işyeri ve sigortalı bildiriminde tek bildirim esaslı haklı talepler, 5838 sayılı Yasa ile 2009 yılı başlarında TBMM tarafından yasal zemine alınarak karşılanmış; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca oluşturulan bu yeni yapı, yasallaşmıştır. 01.08.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu yeni yasal düzen (5510 s.K.Ek Md.1), Resmî Gazete'de 21.07.2009 tarihinde yayınlanan "Sosyal Güvenlik Kurumuna Yapılan Sigortalı ve İşyeri Bildirimlerinin Bazı Kurumlara Yapılması Gereken Bildirimler Yerine Geçmesine Dair Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile de start alıp işlevini yerine getirmeye başlamıştır.

Bu "Yönetmelik"te yapılan düzenlemeye göre, Ağustos 2009 ayının başından itibaren; önceden ÇSGB Bölge Müdürlüğü'ne verilen İşyeri Bildirgesi, Ek-1 İşçi Giriş ve Ek-2 İşçi Çıkış Bildirim Listeleriyle Türkiye İş Kurumu'na verilen İşten Ayrılma Bildirgesi (İAB) kaldırılmış olup, bu tarihten sonra SGK'ya verilen ya da bildirilen işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ve sigortalı işten ayrılış bildirgesi yeterli olacak ve Bölge Çalışma Müdürlüğü ile İş Kur Müdürlüğüne bildirilmiş sayılacaktır. Ancak 31.07.2009 tarihinden önce açılan işyerleri için işe giriş bildirgesi yine Bölge Çalışma Müdürlüğüne verilecektir. 31.07.2009 tarihinden önce işe giren işçi için EK-1 İşe Giriş Bildirgesi ile işten ayrılan işçi için EK-2 İşçi Çıkış Bildirim Listesi, 15 Ağustos 2009 tarihine kadar Çalışma Genel Müdürlüğü'ne (Ankara) gönderilecektir. Yani Temmuz 2009 ayına ait Ek-1 ve Ek-2 bildirim belgeleri, Ankara'ya iadeli taahhütlü mektupla, 15 Ağustos 2009'a kadar anılan Genel Müdürlüğe gönderilmelidir.

ÇSGB Bölge Müdürlüğünde işyeri tescili yapılmamış ve 17.06.2003 tarihinden sonra kurulmuş tüzel kişiliklere idari para cezası verilmeyerek dosya tescili yapılmakta, gerçek kişilere ise bildirim tarihindeki işçi sayısı üzerinden 4857 sayılı İş Kanunu'nun 3'üncü maddesine muhalefetten aynı kanunun 98'inci maddesi uyarınca, her yıl VUK'nun 298'inci maddesince belirlenen "Yeniden Değerleme Oranı"nda artmış olan ve 2009 yılı için işçi başına 112.-TL olan idari para cezası (İPC) uygulanarak dosya tescili yapılmaktadır. Bu nedenle özellikle 01.08.2009 tarihinden önce Bölge Çalışma Müdürlüğünde işyeri tescili yapılmamış olan işverenlerin dosya tescili yaptırmaları gerekmektedir.

Yine, SGK E-bildirge sisteminde Bölge Çalışma Müdürlüğü işyeri numaralarının da kaydedilmesi gerekmektedir. Bölge Çalışma Müdürlüğü işyeri numaraları kaydedilmeyen işverenler, aylık prim ve hizmet belgeleri ile işe giriş ve çıkış bildirimlerini onaylayabilecekler ve SGK'ya verebileceklerdir. Diğer bir ifade ile işyeri sicil numarası olmayan mükelleflere ilişkin "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi", E-Bildirge sisteminde elektronik olarak kabul edilecektir. Ancak, tek bildirim uygulamasında sorun yaşanmaması ve SGK'ya yapılan bildirimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş-Kur'a da bildirilmiş sayılabilmesi için, mutlaka en kısa zamanda Bölge Çalışma Müdürlüğü işyeri numaralarının tescil edilmesi ve bu numaranın E-Bildirge sistemine kaydedilmesi gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 3'üncü maddesinin ikinci fıkrasında, alt işverenin bu sıfatla mal veya hizmet üretimi için meydana getirdiği kendi işyeri için, yeni bir işyerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bundan böyle, 1 Ağustos 2009 tarihinden itibaren yeni açılan işyerleri için ve ÇSGB Bölge Müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirilme yükümlülüğü kaldırılmış olup, sadece SGK'ya işyeri bildirimi, işçi işe giriş bildirgeleri ve işten ayrılış bildirgeleri vermeleri yeterli olacaktır. Ayrıca, aynı işverene bağlı her bir işyerinin ayrı ayrı tescil edilmesi gerekmektedir. Örneğin, bir merkez işyeri ve iki de şubesi bulunan işverenlerin işçi çalıştırdıkları işyerlerini ayrı ayrı bildirmeleri gerekmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sigortalı bildirimi ve tesciline ilişkin 8'inci madde; sigortalılığın sona ermesine ilişkin 9'uncu madde; işyeri, işyerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakline ilişkin 11'inci madde uyarınca yapılan bildirimler, 01 Ağustos 2009 tarihinden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili bölge müdürlüklerine ve Türkiye İş Kurumu'na yapılması gereken bildirimlerin yerine geçmeye başlamıştır.

Yukarıda etraflıca açıklanan yükümlülüklere uyulmaması halinde, SGK tarafından 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 3üncü maddesi, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 62'nci maddesi, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 48'inci maddesi ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 3'üncü maddesi hükümleri uyarınca ve 5510 sayılı Kanunun 8, 9 ve 11 inci maddelerine göre yapılması gereken bildirimleri yerine getirmeyenler hakkında, 5510 sayılı Kanunun 102'nci maddesine göre idari para cezası (İPC) uygulanacaktır. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin SGK'na 10 gün içinde verilmemesi halinde de bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. İş-Kur aylık işgücü çizelgesinin verilip verilmeyeceğine ilişkin yeni bir düzenleme yapılmadığından İş-Kur'a eskiden olduğu gibi yine aylık işgücü çizelgesi verilmeye devam edilecektir.

Bu yeni uygulama, çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı uygulaması yönünden, kemikleşmiş bürokrasiyi kıran bir devrim niteliği taşımakta; işverenlerin, işyeri insan kaynakları ve personel birimlerinde görev yapanların, muhasebe ve malî müşavirlik meslek mensuplarının, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlerinin işlerini kolaylaştırarak önceden yaşanan bildirim yoğunluğundan doğan sorunları ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle tek bildirimi, sosyal güvenlik reformuna paralel olumlu bir uygulama olarak değerlendiriyorum. Tüm uygulamacılara hayırlı olsun!

Tahsin Sınav

Y.Şafak/03.08.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.