Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  03 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Bağ-Kur’da kısmi borç sildirmek için bugün son gün
 


Bağ-Kur’a 30 Nisan 2008 günü itibariyle 60 aydan yani 5 yıldan çok borcu olanların tüm borçları yarın sabah siliniyor. Ancak, bugün kısmi borç ödemenin son günü şayet 10 yıllık borcunuz varsa ve siz 2-3 yılını ödeyip kalanını sildirmek istiyorsanız bugün akşama kadar paranızı yatırmanız lazım. Yarından itibaren de borçlarınızı ödeyebilirsiniz ama bu kere bütün borçlarınızı ödemeniz gerekecek….
 
Ali bey, 5 yıldan fazla prim borcu bulunanlar için tanınan süre 03.08.2009 da dolacak. Borcu sildirmek isteyenlerin mutlaka SGK ya başvurup borçlarını sildirmeleri gerekiyor mu? Yoksa bu tarihten itibaren borçlar başvuruya gerek kalmadan otomatikman silinecek mi? Acilen bilgi verebilirseniz sevinirim. İsmi Saklı
 
Sayın okurum, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 17 inci maddesine göre, 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre 30 Nisan 2008 günü itibariyle beş yıl (60 ay) veya daha çok borcu olanların borçları silinecekti.
İlgili maddeye göre;
“Geçici Madde 17- Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin Kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez.
Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.”
 
şeklindeydi ve madde içindeki Tebliğ’de 14 Ocak 2009 günlü Resmi Gazetede yayınlandı. Altı aylık süre de 1 Ağustos günü bitti ama o gün hafta sonuna denk geldiğinden isteyenler bugün yani 3 Ağustos günü borçlarından bir kısmını ödeme hakkına sahipler.
 
 
1 Mayıs 2008 gününden sonra borçlar geçerli değil
Bağ-Kur prim borçlarının silinmesi uygulamasında 30 Nisan 2008 gününe kadar birikmiş 60 aydan çok olan borçlar dikkate alınacaktır. 1 Mayıs 2008 günü ve sonrasında Bağ-Kur’lu olarak devam edenlerin Bağ-Kur borçları silinme kapsamında olmadığı gibi 60 ayın hesabında da dikkate alınmaz. Öte yandan geçmiş Bağ-Kur süreleri silinenlerin de 1 Mayıs 2008 gününden itibaren Bağ-Kur borçları yeniden başlatılacak ve hesaplanacaktır.
 
***4 Ağustos 2009 gününden sonra tüm borçlar ödenecek
Gerek Kanun’un geçici 17’nci maddesi ve gerekse de ilgili Tebliğ gereğince, 60 aydan çok olan borçları silinen ve sigortalılıkları durdurulan kişiler ya da (vefat etmişlerse geride kalan) hak sahipleri 4 Ağustos 2009 gününden sonra SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigortalılık sürelerinin canlandırılmasını isteyebilecekler. Yani silinen Bağ-Kur sigortalılık borçlarının canlandırılmasını talep edebileceklerdir. Ancak bu kere diledikleri kadarını ödemek hakları olmadığından, durdurulan sigortalılık süresi için çıkartılan borç tutarının tamamını (kendilerine tebliğden itibaren) 3 ay içerisinde SGK’ya ödeyerek bu süreleri sigortalılık süresi olarak kazanabileceklerdir.
Örneğin; 30 Nisan 2008 günü itibariyle 15 yıllık yani 180 ay Bağ-Kur prim borcu olan birisi isterse bugün 10 yıllık kısmına kadar borçlarını ödeyebilir ve kalan 5 yılının silinmesini sağlayabilir.  Veyahutta 5 yıllık kısmını bugün öderse kalan 10 yıllık tutarını da sildirme hakkını elde eder.
 
Dikkat… Dikkat… Dikkat…
Bağ-Kur borç tutarı ile borç ay sayısını, http://app2.sgk.gov.tr/BagkurEmekliBilgileri/Prim.htm adresinden web üzerinden de öğrenebilirsiniz.
 
SSK ile çakışan Bağ-Kur silinirse SSK geçerli hale gelir
Şayet, belli bir süre (aynı zamana denk gelip) hem Bağ-Kur hem de SSK primleri ödenmişse ve geçerli olan da Bağ-Kur ise yasal olarak aslında SSK primleri iptal edilmelidir. Ancak, SSK ile çakışan Bağ-Kur süreleri Geçici 17 inci madde kapsamında silinmişse bu kere çakışma ortadan kalkacağından SSK süreleri geçerli hale gelir.
 
***Ne kadar ödeyeceğinizi iyi hesaplayın
Diyelim ki 13 yıllık yani 156 aylık Bağ-Kur borç süreniz var ve baktığınızda da 37 bin lira borç görünüyor bu rakamın ne kadarını öderseniz kaç ay Bağ-Kur borcunun silindiğini iyi hesaplamanız gerekir. Bakın bir okurumuz ne diyor?
“1983 ile 2005 arasında Bağ-Kur sigortam ve sonrasında başlayan ve halen de devam eden SSK sigortam var. Bağ-Kur web sayfasına göre 209 ay 26800 lira Bağ-Kur borcum görünüyordu. Ben de geçici 17 inci maddeden yararlanmak istedim. Bağ-Kur memurları bana 7000 lira yatır ve deneme yoluyla borç sürenizin 60 ayın (5 yılın) altına düşmeyecek şekilde deneyerek gün sayını tamamlayıp emekli olursun dediler. Ben ilk seferde 6500 lira yatırdım. İnternetten tekrar baktığımda kalan borç 28 aya düşmüş rakam ise 20300 lira görülüyor. Yani 6500 lira yatırınca kalan borcum 60 aydan az olduğundan şimdi bana borç sildirme hakkınız yok diyorlar…”
 
***Bağ-Kur borçları yasadışı hesaplıyor
Okurun derdi gerçekten büyük, zira Bağ-Kur bilgisayarı borçları yasadışı şekilde hesaplıyor. Bağ-Kur (SGK) ana bilgisayarı, borç ödeme işlemlerinde ödenen parayı öncelikle ana paradan düşüyor ana paradan borç kalmamışsa faizlerden düşmeye başlıyor. Hatta bazen öyle acayip sonuçlar çıkıyor ki ödeme sonrasında bazı kişilerde borç ay sıfır (0) göründüğü halde 20 veya 25 bin lira gibi borçların göründüğü de oluyor. Aslında Bağ-Kur bilgisayarının hesaplama tarzı ise yasaya aykırıdır. Yasal olarak ödenen rakamın ana para ile faiz borçlarından aynı oranlarda indirim yapılması gerekir. Bu durumda olanların da öncelikle SGK’ya itiraz etmeleri sonuç alamazlarsa da İş Mahkemelerinde dava açmaları gerekir.
 

Ali Tezel

Habertürk/03.08.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.