Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Gayrimenkulü olanlar Varlık Barışı’ndan nasıl yararlanacak?
 

Varlık Barışı uygulamasında son süre 2 Mart Pazartesi. Eğer bir süre uzatımı olmazsa 2 Mart’ta Varlık Barışı’ndan yararlanma süresi sona erecek.

Varlık Barışı uygulamasında, önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, mükelleflere olası vergi incelemelerine risklerine karşı bir sigorta fonksiyonu sağlanıyor. Bu ise beyan edilen varlıkların tutarı kadar, vergi incelemesi sonucu bulunan matrah farkından mahsup yapılması ile oluyor. Bu uygulama mükellefler açısından son derece önemli.

Geçtiğimiz hafta Gelir İdaresi Başkanı M.Akif Ulusoy da bu konunun altını çizerek mükellefleri Varlık Barışına davet etti. Sayın Ulusoy’un da belirttiği gibi örneğin 1 milyon TL (eski parayla 1 trilyon lira) beyan eden bir mükellef, ileride 1 trilyonluk matrah farkı ile karşılaştığında sadece yüzde 5 oranında ödediği 50.000 TL ile kurtulacak. Ancak varlık barışından yararlanmamış aynı durumdaki bir mükellef ise 500.000 TL’lik bir vergi ve ceza ödemesi ile karşılaşabilecek.

Eğer vergi incelemesi 2004 yılını ilişkin yapılırsa ortaya çıkan matrah farkının 1.000.000 TL. olması durumunda kurumlar vergisi,katma değer vergisi, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte bu rakam 800.000 TL’yi geçiyor.

Bazı mükellefler “Tamam, varlık barışından yararlanmak istiyorum ama param yok” diyebilirler. Bu durumdaki mükellefler için sunulan imkan, eğer varsa taşınmazlarını, yani gayrimenkullerini beyan etmeleri. 1.10.2008 tarihi itibariyle şirketin kanuni temsilcileri ve ortakları adına olan gayrimenkuller, vergi dairelerine şirket beyan edilip şirket kayıtlarına alınabiliyor. Bunun karşılığında da beyan edilen değer üzerinden yüzde 5 oranında vergi ödeniyor. Şirket adına olmayan fakat şirket adına beyan edilmek istenen gayrimenkuller için ne işlemler yapılması gerektiğini adımlar halinde şöyle belirtebiliriz.

1- Gayrimenkulün,1.10.2008 tarihi itibariyle şirket ortakları ve kanuni temsilcileri adına kayıtlı olduğu tapu kayıtları ile ispat edilecek.

2- Bu gayrimenkul vergi dairesine rayiç bedel ile bildirilecek. Rayiç bedel, gayrimenkulün beyan tarihindeki normal alım-satım değeri. Yani gayrimenkul o tarihte kaç liraya satılıyorsa o bedel rayiç bedel olacak. Rayiç bedelin doğru tespit edilebilmesi için gayrimenkul değerleme şirketlerinden, emlak komisyoncularından yardım alınabilir.

3- Gayrimenkulün rayiç bedel üzerinden, şirket ortağı veya kanuni temsilcisi adına kayıtlı iken şirket adına beyan edilebilmesi için, tapuda satış işleminin yapılması gerekli. Bunun için de tapuda daha düşük bedel olan vergi değeri üzerinden değil, rayiç bedel üzerinden satış işleminin gösterilmesi lazım.

4- Tapuda gösterilen rayiç bedel üzerinden alıcı ve satıcının ayrı ayrı binde 15 oranında tapu harcı ödemesi lazım. Ancak Harçlar Kanunu’nun 123.maddesi uyarınca sermaye artırımlarında tapu harcı alınmıyor. Gayrimenkulleri kayıtlarına alacak olan şirket sermaye artırımında bulunmak zorunda olduğundan tapu harcı istisnasında yararlanması gerekir. Bu konuda Gelir İdaresi’nin açıklama yapmasında fayda var.

5- Gayrimenkul rayiç bedel üzerinden şirket kayıtlarına alınacak. Bu fon hesabı, sermayenin bir parçası kabul edilecek ve beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde sermayeye eklenmesi zorunlu olacak.

6- Kayıtlara alınan gayrimenkuller için amortisman hükümleri uygulanmayacak. İleride gayrimenkul satılırsa, satıştan doğan zarar veya gider kar zarar hesaplarına aktarılmayacak. Bu süreçlere uyan ve gayrimenkulleri kendi adına kaydeden şirketler, vergi incelemelerine karşı kendilerine bir kalkan sağlayacaklar.
 

İsmail KÖKBULUT  

Bugün/02.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.